Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kartu su baltaisiais gandrais…

Publikuota: 2015 rugsėjo 22 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Lietuvoje pradėti baltųjų gandrų telemetriniai tyrimai.

Telemetrija, kaip vienas progresyviausių paukščių tyrimų metodų, pasaulyje pradėta naudoti jau prieš du dešimtmečius ir per šį laikotarpį suteikė neįkainojamų žinių apie šimtus paukščių rūšių. Lietuvoje šis tyrimo metodas taip pat pradedamas naudoti, o nuo šios vasaros taikomas ir baltųjų gandrų studijoms, kurias inicijavo Mindaugas Dagys (Gamtos tyrimų centro Paukščių ekologijos laboratorija) ir Ramūnas Žydelis (DHI, Danija).

Šią vasarą Širvintų rajone GPS-GSM siųstuvai buvo pritvirtinti keturiems baltųjų gandrų jaunikliams – po du jauniklius iš dviejų lizdų. Taip pat buvo sugautas ir paženklintas vienas suaugęs gandras Ukmergės rajone. Dedant siųstuvus talkino Darius Musteikis, Valentinas Pabrinkis ir Daiva Vaitkuvienė.

Naudojami siųstuvai dinamiškai nustatomais intervalais – kas 1–15 minučių – registruoja paukščio GPS koordinates, aukštį ir daug kitų parametrų ir perduoda duomenis naudodami GPRS/GSM tinklą (mobilų telefoninį ryšį). Siųstuvų vidines baterijas krauna aukšto našumo saulės baterijos, taip aprūpindamos siųstuvus efektyviam funkcionavimui reikalinga energija.

Nors siųstuvų tvirtinimo metu gandriukai buvo jau beveik suaugę, lizduose jie užtruko dar beveik mėnesį. Jaunikliai pradėjo skraidyti labai nedrąsiai – paskrisdavo vos kelis šimtus metrų į aplinkines pievas ir grįždavo atgal į lizdą. Gaila, bet vieno iš pirmųjų skrydžių metu vienas jauniklis žuvo, atsitrenkęs į aukštos įtampos elektros laidus.

Visi pažymėti gandrai – trys likę jaunikliai ir suaugęs paukštis migraciją pradėjo panašiu laiku – rugpjūčio 18–21 dienomis. Įdomu pastebėti, kad netgi to paties lizdo jaunikliai išskrido skirtingomis dienomis ir skrido atskirai vienas nuo kito. Į pietus paukščiai patraukė beveik identišku maršrutu, įveikdami iki 500 km per dieną ir pakildami iki 3000 metrų aukščio. Gandrų migracijos kelias nusidriekė per Baltarusiją, Ukrainą, Rumuniją, Bulgariją ir Turkiją. Čia laukė antroji nesėkmė – žuvo dar vienas jauniklis. Galima tik spėlioti, kas atsitiko, nes paukštis skrido daugiau nei 200 metrų aukštyje virš žemės, o po minutės jau gulėjo nebejudėdamas.

Kiti gandrai patraukė toliau į pietus ir pro Siriją, Libaną bei Jordaniją pasiekė Izraelį. Čia, įveikęs apie 3700 km atstumą, vienas iš jauniklių apsistojo dviem savaitėms. Kiti du gandrai – suaugęs ir jauniklis skrido toliau ir, kirtę Sinajaus pusiasalį, Rytų dykumą, išilgai Nilo nuskrido į Egipto pietinę dalį.

Gandrams išskridus iš Egipto, duomenų perdavimas tapo gerokai retesnis dėl riboto GPRS ryšio Afrikoje. Iš suaugusio paukščio siųstuvo buvo gautos kelios SMS žinutės su koordinatėmis, rodančiomis, kad jis migravo toliau į pietus ir pasiekė vidurio Sudaną, kur apsistojo dešimčiai dienų. Paskutinės šio gandro koordinatės gautos iš pietvakarių Sudano, netoli sienos su Čadu. Lieka tikėtis, kad tolesnė migracija bei žiemojimas gandrams bus sėkmingi ir kažkuriuo metu, paukščiams patekus į ryšio zoną, siųstuvai persiųs visus duomenis, kuriuos registruoja ir kaupia savo atmintyje.

Izraelyje apsistojęs gandras rugsėjo viduryje taip pat patraukė Afrikos link, tačiau, perskridęs Sinajaus pusiasalį ir pasiekęs Sueco įlanką, jos iš karto nekirto, o pasuko į pietus ir pasiekė Sinajaus pusiasalio pietuose esantį Šarm el Šeichą, kur praleido vieną naktį. Kitą dieną šis gandras jau kirto Sueco įlanką ir toliau skrido panašiu maršrutu, kaip ir kiti du gandrai, kol, palikęs Egiptą, išskrido iš ryšio zonos.

Šių tyrimų duomenys yra reguliariai atnaujinami internetiniame gyvūnų telemetrijos archyve www.movebank.org (studija „White Stork Lithuania GPS 2015“).

Tikimės, kad Lietuvoje siųstuvais pažymėti baltieji gandrai toliau sėkmingai tęs savo kelionę į žiemavietes, o mes galėsime stebėti jų skrydį.

www.birdlife.lt inf.

Rašyti komentarą