Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Bedarbiams – nauji pakinktai

Publikuota: 2010 rugpjūčio 18 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vyriausybė rado gudrų būdą sumažinti sparčiai augantį bedarbių skaičių. Gal kurs darbo vietas? Ne. Yra lengvesnis kelias – išbraukti kuo daugiau bedarbių ir darbo ieškančių žmonių iš bedarbių sąrašų.

Tokį saliamonišką sprendimą priėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nuo liepos 27 dienos pakeisdama Darbo rinkos stebėsenos sąlygų ir tvarkos aprašą.

Įsakymas – nepraleisti skambučių

Penkiasdešimtmetė Nijolė jau keleri metai – bedarbė. Moteris užsiregistravo Darbo biržoje. Tačiau darbo per kelerius metus niekas nepasiūlė. Bedarbio pašalpos negauna.

Moterį paremia kaime gyvenantys giminaičiai. Pavasarį išvažiuoja į kaimą, vėlyvą rudenį grįžta. “Mieste neturėčiau ko valgyti, – pasakoja moteris. – Būnant pas gimines bent maistas nekainuoja. Prisiskinu ir susivirinu uogų. Grybauju ir uogauju miške.

Aišku, ir giminaičiams padedu. Raviu daržus, liuobiu gyvulius. Bet randu tik tokį būdą išgyventi. Darbo gauti jau ir nesitikiu. Darbo biržoje užsiregistravau, kad galėčiau nemokamai konsultuotis pas gydytoją. Šiaip ar taip, beveik trisdešimt metų dirbau ir mokėjau visus mokesčius.”

Dabar gyventi kaime ir sykiu būti registruota Darbo biržoje Nijolė negalės. Jeigu jai į namus per porą dienų tris kartus paskambins Darbo biržos specialistė ir niekas neatsilieps, Nijolė bus išbraukta iš darbo ieškančių biržos klientų sąrašų. Vėl registruotis Darbo biržoje galės tik po pusės metų.

“Tris kartus per porą dienų gali neatsiliepti ir turėdamas mobilųjį telefoną, – išgirdusi apie naujoves piktinasi Nijolė. – Gal aš tuo metu maudausi ar sėdžiu tualete? Gal ką nors dirbu ir prie savęs neturiu telefono. O perskambinti negaliu, nes nepapildyta sąskaita. Iš kur bedarbis gali turėti pinigų dar ir mobiliajam telefonui išlaikyti?”

Bedarbio pareigos

Iki šiol Darbo biržoje užsiregistravęs žmogus gaudavo atmintinę, kurioje būdavo išdėstytos jo pareigos. Pareigų Darbo biržai turėdavo ne tik bedarbio statusą turintis ir pašalpą gaunantis klientas, bet ir nieko iš biržos neprašantis tik kaip darbo ieškantis užsiregistravęs lietuvaitis.

Pareigų – dvylika. Pirmoji – savarankiškai ieškoti darbo ir apie savo ieškojimus informuoti darbo biržos specialistus. Jeigu lyg aklai vištai grūdą pasisektų gauti darbo, pradėtum dirbti pagal verslo liudijimą ar pirktum žemės ir pradėtum ūkininkauti, taip pat – kuo skubiau pranešti Darbo biržai.

Dar viena pareiga – su darbo biržos darbuotoju parengti individualų užimtumo veiklos planą ir dalyvauti jame numatytose darbo rinkos politikos priemonėse. Nustatytu laiku atvykti į Darbo biržą, priimti pasiūlymą dirbti ar dalyvauti užimtumo priemonėse ir taip toliau.

Pusmečiui išmestas už borto

Iki šiol kurios nors pareigos neįvykdžiusiam Darbo biržos klientui trims mėnesiams būdavo sustabdomas bedarbio ar darbo ieškančiojo statusas. Tai apribodavo jo teises į socialinę pašalpą. Tačiau jis ir jo šeima gaudavo bent maisto korteles. “Maximos” parduovėse žmonės, kuriems sustabdytas bedarbio statusas, už korteles galėdavo nusipirkti maisto produktų.

Nuo šiol statuso sustabdymas nebus taikomas. Pagal naująją sugriežtintą tvarką užteks to, kad tris kartus per porą dienų neatsiliepęs į Darbo biržos specialisto skambutį būsi išbrauktas iš bedarbių sąrašų pusei metų. Mat neatsiliepimas bus traktuojamas kaip darbo atsisakymas.

Tą pusmetį nei pats bedarbis, nei jo šeimos nariai neturės teisės gauti socialinių pašalpų, kompensacijos už būsto šildymą. Ir dar privalės mokėti ligonių kasai po 72 litus už kiekvieną šeimos narį.

Taip pat bus baudžiama ir už neatvykimą į Darbo biržą nustatytu laiku. Neatvykti galima tik dėl labai rimtos, pažymomis ar kitais dokumentais patvirtintos priežasties. Tada atvykimo į Darbo biržą terminas bus pratęstas, bet ne ilgiau kaip penkioms dienoms.

Privalai sutikti dirbti bet kokį darbą

Naujajame apraše yra ir daugiau apribojimų. Iš sąrašų šešiems mėnesiams gali išbraukti ir už tai, kad atsisakai siūlomo darbo. Tarkim, jeigu jau minėtai Nijolei pasiūlytų darbą už minimalų atlyginimą Gargžduose, ji negalėtų atsisakyti. Privalėtų važinėti. Mat jeigu į darbą nuvažiuoti ir parvažiuoti gali per tris valandas, viskas normalu, privalai dirbti.

Toliau niekas nesigilina. Gal tu pravažinėsi visą minimalų atlyginimą? Gal nėra autobuso, o pati nevairuoji? Turi sutikti – kitaip brauks iš bedarbių sąrašų.

Pirmuosius šešis mėnesius Darbo biržos specialistai privalo siūlyti darbą pagal specialybę. Po to gali siūlyti bet kokį, net nekvalifikuotą darbą, pavyzdžiui, mokytojui – dirbti betonuotoju, mėžti mėšlą pas ūkininką ir panašiai. Jei atsisakysi, pusei metų išregistruos iš bedarbių sąrašų – ir ne tik mokytojas, bet ir visa jo šeima, jeigu kiti nariai neturi darbo, liks be socialinių garantijų.

Ankstesniame apraše nepatinkančio ar nepalankaus darbo atsisakęs žmogus dar tris mėnesius turėdavo bedarbio statusą.

Kaimo žmonėms – botago galu

Negalėdamas rasti darbo trisdešimtmetis Valdas su šeima persikėlė į kaimą. Du vaikus auginanti šeima matė tik tokį būdą išgyventi Lietuvoje, kad vienam iš tėvų nereikėtų važiuoti uždarbiauti į užsienį. Nusipirko sodybą su trimis hektarais žemės. Laiko karvę, kiaulių, užsiaugina daržovių. Užsiregistravę Darbo biržoje jis ir žmona turi socialines garantijas, gali gydytis, kiekvienas šeimos narys gauna 315 litų socialines pašalpas.

“Maisto kaime netrūksta. Bet reikia ir pinigų, – kalba Valdas. – Reikia vaikus mokyklon išleisti, rengti ir patiems kuo nors kūną prisidengti, sumokėti už elektrą, telefoną, šiukšlių išvežimą.”

Dabar mažažemis Valdas gali netekti socialinių garantijų ir pašalpos. Mat bedarbių mažinimo vajus skaudžiausiai palies kaimo gyventojus. Jiems gali kliūti pačiu botago galu. Tuomet tokių valdų bus tūkstančiai.

Naujajame apraše teigiama, jog tie, kurie įregistravę žemės valdą Žemės ūkio ir kaimo verslo registre, praras bedarbio statusą.

Žemės ūkio skyriaus specialistai tvirtina, jog valdas registre užsiregistravę daugelis kaimo gyventojų. Jie deklaruoja pasėlius, gauna tiesiogines išmokas.

Darbo biržos specialistai laukia išsamesnių nurodymų dėl naujojo aprašo įgyvendinimo. Gal bus sukonkretinta, kiek žemės gali turėti žmogus, kad išsaugotų bedarbio statusą. Tačiau remiantis šiandienine formuluote ir hektarą ar tris hektarus žemės turintis bei pasėlius deklaruojantis kaimo gyventojas negalės turėti bedarbio statuso.

Bedarbiais ar ieškančiais darbo negalės registruotis ir kiti jo šeimos nariai. Ta pati tvarka galios ir ūkininkų šeimų nariams bei partneriams.

Regina Musneckienė, “Vakarų ekspresas”

2 skaitytojų komentarai
gyventoja 2010 rugpjūčio 19d., 08:0078.61.24.50
Svarbiausia tautai taupyti pinigus biudžetui. Žmogus – biudžetui, bet ne biudžetas žmogui. Perspektyvoje Lietuva – ne lietuviams.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 0

Atsakyti

Bedarbė 2010 rugpjūčio 20d., 10:0484.32.215.23

Tai toliau engiami lietuviai ir siūloma jiems emigruoti. Nejaugi neįmanoma ar nenorima sukurti tokios sistemos, kad visiems būtų gera gyventi Lietuvoje. Pasiūlimas- į Seimą, rajoninę valdžią ar taip į aukštesnį postą rinkti tokį žmogų, kurio šeima, vaikai gyvena ir mokosi Lietuvoje.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą