Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Didžiajam paukščių žieduotojui – 90

Publikuota: 2015 liepos 15 Kategorija: Gyvenimas, Žmonės

Liepos 18 d. L. Jezerskui sukaks 90 metų. (am.lt nuotr.)Liepos 18 d. L. Jezerskui sukaks 90 metų. (am.lt nuotr.)

Daugiau kaip 850 tūkstančių – tiek paukščių per savo gyvenimą sužiedavo jau legenda tapęs ilgametis aplinkos apsaugos sistemos darbuotojas Leonas Jezerskas. To pakartoti dar niekam nepavyko.

Šeštadienį, liepos 18-ąją, šiam ištikimam gamtos riteriui sukaks 90 metų. Beveik septyni jo gyvenimo dešimtmečiai skirti paukščiams ir jų tyrimams, Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui ir Ventės rago ornitologijos stočiai.

1947 m., vos baigęs gimnaziją, Leonas Jezerskas pradėjo dirbti zoologijos muziejuje laborantu ir prof. Tado Ivanausko patartas ėmė tyrinėti paukščius. Jis daug metų vadovavo tarptautinei tyrimų programai „Parus“, buvo atsakingas už Lietuvos žiedavimo centro veiklą. Tapęs vyriausiuoju muziejaus fondų saugotoju, aktyviai rūpinosi kolekcijos papildymu. Pats dalyvavo ekspedicijose Koloje, Murmansko srityje, Barenco jūros pakrantėse, Chibinų kalnuose, Tadžikijoje, Azerbaidžane, Gruzijoje, Komandorų salose ir rinko eksponatus. Nuo 1954-ųjų žieduodavo paukščius jų migracijų metu Ventės rage ir Kuršių nerijoje.

1974 m. Leonas Jezerskas tapo Ventės rago ornitologijos stoties vedėju ir persikėlė gyventi į Ventę, prie Kuršių marių. Penkeriems metams jis buvo paskirtas šiam darbui, kad šiek tiek aptvarkytų byrančią stotį. Tie penkeri metai pavirto keturiasdešimčia išbandymų metų. Leono Jezersko rūpesčiu buvo pastatytas stoties administracinis pastatas, naujos didžiosios gaudyklės paukščiams. Tobulindamas paukščių tyrimų metodikas, jis sukonstravo zigzagines gaudykles, kurias galima naudoti ne tik migracijų sezonais, bet visus metus.

Su Leono Jezersko vardu asocijuojasi žodis „daug“. Jis daugelį metų aktyviai dalyvavo organizuojant Paukščių dienas, su paskaitomis aplankė daugybę Lietuvos mokyklų, o kiek priėmė ekskursantų pačiame Ventės rage, net neverta pradėti skaičiuoti – tiek jų daug. Kaip ir dosniai dalytų interviu apie paukščius radijui ir televizijai.

Visa aplinkosaugininkų bendruomenė širdimi sveikina Leoną Jezerską ir linki jam daug – sveikatos, pilnatvės ir to humoro, kuriuo jis nuginkluoja bet kokį niurgzlį.

am.lt inf.

Rašyti komentarą