Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mokiniams – sveikesnis maistas

Publikuota: 2010 liepos 28 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad nuo trečiadienio, liepos 28 d., Lietuvoje įsigalioja nauja mokinių maitinimo tvarka.

Bendrojo lavinimo mokyklose bus reikalaujama organizuoti pagrindinį maitinimą – pietus. Šiltas maistas, prieš jį patiekiant, privalės bus laikomas ne žemesnėje kaip 68 laipsnių temperatūroje.

Įmonės, norinčios mokyklose teikti maitinimo paslaugas, turės užtikrinti, kad visi moksleiviai gautų šilto maisto, organizuoti papildomą socialiai remtinų mokinių maitinimą: pusryčius, priešpriečius ar pavakarius, taip pat pasiūlyti šiltų ir šaltų užkandžių.

Valgiaraščiai turės būti sudaromi 20 – ies dienų laikotarpiui, atsižvelgiant į rekomenduojamas paros maisto medžiagų ir energijos normas vaikams. Prie kiekvieno patiekalo privalės būti nurodyta energinė vertė ir produktų kiekis.

Sudarant valgiaraščius, rekomenduojama atsižvelgti į tai, kad mokyklinio amžiaus vaikų pusryčiai turėtų sudaryti kertvirtadalį paros energijos, pietūs – trečdalį, priešpiečiai arba pavakariai – kiek daugiau nei dešimtadalį.

Šioje tvarkoje patvirtintas ir maisto priedų sąrašas, kurių neturi būti mokiniams maitinti skirtuose maisto produktuose: kai kurių dažiklių, konservantų, saldiklių, aromato ir skonio stipriklių.

Šia tvarka siekiama užtikrinti sveikatai palankų mokinių maitinimą bendrojo lavinimo mokyklose – teikti maisto produktus, kurie užtikrintų mokinių maisto medžiagų fiziologinius poreikius, padėtų ugdyti tinkamus mitybos įgūdžius.

Už tinkamo mokinių maitinimo organizavimą bus atsakingi mokyklų steigėjai (dauguma jų – savivaldybės). Jiems palikta teisė sudaryti sutartis su mokinių maitinimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis.

Rašyti komentarą