Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Grafo Jurgio Pliaterio atminimas

Publikuota: 2010 liepos 20 Kategorija: Atmintis, Gyvenimas

P. Čeliauskas pateikė lig šiol vis dar ginčytinų faktų iš J. Pliaterio biografijos. (Loretos Liutkutės nuotr.)P. Čeliauskas pateikė lig šiol vis dar ginčytinų faktų iš J. Pliaterio biografijos. (Loretos Liutkutės nuotr.)

Vykdant projektą “Grafo Jurgio Pliaterio 200-ųjų gimimo metinių minėjimas”, Švėkšnos bibliotekoje – filiale įvyko renginys iš ciklo “Pamiršti ir gyvi Mažosios ir Didžiosios Lietuvos knygos istorijos veidai ir vardai”, skirtas lietuvių istorikui, filologui, knygotyrininkui, kolekcininkui, bibliografui Jurgiui Pliateriui.

Renginio dieną, pagerbiant grafo atminimą, ant jo kapo Švėkšnos kapinėse buvo uždegtos žvakės, padėta gėlių.

“Sunku įsivaizduoti geresnę vietą nei Švėkšna, kur būtų galima paminėti J. Pliaterį. Ne vien iš istorinės pozicijos, o labiau kaip knygos žmogų”, – kalbėjo renginį vedusi Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Virginija Veiverienė. Ji pripažino, kad apie Švėkšnos miestelį ir žymius jo žmones nežinotume tiek daug, jeigu ne Švėkšnos šviesuoliai ir visi kiti, įdedantys daug pastangų, kad ateinančios kartos būtų supažindinamos su istorijos ir kultūros paveldu.

Apie grafo J. Pliaterio asmenybę ir veiklą susirinkusiesiems pasakojo kraštotyrininkas, esperantininkas Petras Čeliauskas, pateikęs iki šiol vis dar  ginčytinų faktų iš J. Pliaterio biografijos.

Abejojama dėl grafo gimimo datos ir vietos, jo sūnaus Teodoro išsilavinimo. Aptartas J. Pliaterio sukauptos bibliotekos, turėjusios apie 3000 vienetų lietuviškų ir lituanistinių spaudinių, likimas. Šiandien antspaudu paženklintos knygos ir rankraščiai išsklaidyti Lietuvos ir Latvijos mokslinėse bibliotekose, asmeninėse kolekcijose. Manoma, kad yra likę tik kelios dešimtys J. Pliaterio asmeninės bibliotekos knygų.

V. Veiverienė pristatė ekspoziciją “Jurgis Pliateris: asmenybė, veikla, atminimas”, kurioje eksponuojami Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomų rankraščių reprodukcijų fragmentai. Vieni iš jų – 1826–1831 m. J. Pliaterio ištirtas ir parašytas pirmasis knygos istorijos mokslinis veikalas lietuvių kalba apie S. B. Chylinskio verstos Biblijos leidimą “Trumpa žinia apei tą iszdawima lietuwiszkos Biblijos Londone” (paskelbtas 1964 m.), nebaigtas didelis lietuvių  knygos istorijos parengiamosios medžiagos rinkinys “Lietuvių literatūros [ir] kalbos istorijos medžiaga” (Materyaly do historyi literatury języka litewskiego; 3 d.) ir kt.; J. Pliaterio, jo žmonos Natalijos Mikševičiūtės-Pliaterienės bei sūnaus Teodoro portretų reprodukcijos; Sauliaus Endriulio asmeniniame archyve saugomų nuotraukų reprodukcijos; Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos istoriko Alfonso Šimkaus vadovaujamų mokinių darbai, kuriuose pateiktos fotografijos ir kita medžiaga apie žymius Švėkšnos miestelio pastatus, vietoves, žmones. Parodą Švėkšnos bibliotekoje-filiale bus galima lankyti iki rugsėjo mėnesio vidurio, vėliau ji veiks Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje.

Švėkšnos “Saulės” gimnazijos istorikas A. Šimkus pasidžiaugė, kad šių dienų jaunuomenė susidaro teigiamą įspūdį apie ano meto Švėkšnos miestelio žymius žmones, jų dvarus, priešingai nei sovietiniais laikais, kai buvo teigiama, esą tuos dvarus ponams pastatę jų engiami baudžiauninkai…

Po renginio jo dalyviai noriai diskutavo apie jau įdėtas pastangas J. Pliaterio atminimo įamžinimui, aptarė naujas galimybes, išsakė ateities planus. Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos Švėkšnos grupės narė Violeta Astrauskienė papasakojo apie draugijos suorganizuotą išvyką – fotosesiją į Gedminaičių dvarą, kurios nuotraukas galima pamatyti interneto svetainėje adresu www.delfi.lt.

Lotera Liutkutė, F. Bajoraičio viešoji biblioteka

L. Liutkutės nuotr.

Rašyti komentarą