Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

ve.lt: rusniškiai naktinėjo su stintomis

Publikuota: 2015 kovo 22 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Eimanto Chachlovo, ve.lt, nuotr.Eimanto Chachlovo, ve.lt, nuotr.

Kuo skiriasi stintelė ir didstintė? Ką žvejai darydavo su stintomis, kai jų pagaudavo be galo daug? Kokia turi būti vandens temperatūra, kad stintos galėtų neršti? Už teisingą atsakymą – keptos stintos. Išradingai Rusnėje šeštadienio vakarą vykusioje pirmojoje Stintų naktyje gyventojai atidavė duoklę gardžiajai žuvelei ją gaudydami, ragaudami, apie ją kalbėdami ir dainuodami.

Skirvytės upės vingyje prie Pakalnės upės klevo vykusios šventės metu prisimintas senasis žvejybos metodas keseliavimas, žuvų viliojimo būdas bumbinimas, šoktas Stintapūkis.

Žvejys Algis, viręs žuvienę, pasakojo, kad kai pasirodo stintos, žvejams “susimaišo diena ir naktis” – naktį žvejojama, o dieną miegama.

“Anksčiau žvejyba būdavo tik keseliais, traukiamu tinklu, jei žvejodavo verslininkai, arba žvejyba ant ledo. Niekas nežvejodavo, kaip dabar būna, dugninėmis meškerėmis, – aiškino rusniškis. – Stintos vienais metais būna ypač daug, kitais – ypač mažai. Šiais metais viską reguliuoja gamta, mes prieš gamtą nieko negalime.”

Žvejai keseliais (graibštais, pritvirtintais ant labai ilgų karčių) bandė laimę čia pat graibydami stintas, tik jos vakar buvo gudrios ir į keselius neskubėjo lįsti.

“O, kokia didžiulė, kaip taukai varva! Žiūrėk, atsargiai imk, kad ikrų nepaleistum”, – vienam keseliautojų graibštu ištraukus vieną vienintelę žuvelę, šmaikščiai replikavo žiūrovai.

“Kai aukštai vanduo, būna stintų per akis. Dabar – per žemai vanduo”, – priežastį, kodėl keseliai buvo tušti, nurodė rusniškis žvejys Alvydas.

Vis dėlto geros nuotaikos netrūko – nors oras buvo žvarbokas, naktinėtojus šildė ne tik laužai, bet ir karšta čia pat virta prūsiška žuvienė, arbata, kareiviška košė, Rusnės punšas, keptos, rūkytos stintos. Visais šiais gardėsiais buvo galima vaišintis nemokamai, tik norintiems įsigyti šviežių stintų ar ypatingos žuvienės teko išsitraukti piniginę.

Susirinkusiuosius linksmino šokių kolektyvai, folkloro ansambliai iš Rusnės, Usėnų, Juknaičių.

“Mes, “dundukai”, susigalvojom naktį šventę, bet kad kaimynai nepatingėjo ir per tokį orą pas mus atvažiavo, rusniškiai turi jiems garsiai padėkoti”, – usėniškiams ir juknaitiškiams dėkojo organizatoriai, vylęsi, kad Stintų naktis taps tradiciniu renginiu.

Virginija Samulionytė, ve.lt

Rašyti komentarą