Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Dėmesio: plinta virusas, užšifruojantis kompiuterio failus

Publikuota: 2015 sausio 22 Kategorija: Pranešimai

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys CERT-LT įspėja interneto naudotojus apie naują plintantį kenkimo programinį kodą „CTB Locker“ (angl. ransomware), kuris užšifruoja pažeistame kompiuteryje esančius failus. Virusas plinta elektroniniu paštu.

Šiuo metu CERT-LT tiria kenkimo programinio kodo „CTB Locker“ veikimo atvejus Lietuvoje. Incidentų, kurių metu šis kodas pažeidė kompiuterius, skaičius auga. Pažeisti ne tik eilinių vartotojų kompiuteriai, jau nukentėjo kai kurios įstaigos ir organizacijos. CERT-LT įspėja, kad kenkimo kodas gali užšifruoti ir organizacijų serveriuose esančius failus.

Kenkimo kodo požymiai:

- Priklauso išpirkos reikalaujančių virusų šeimai (angl. ransomware).
- Visuose prieinamuose diskuose (standžiuosiuose diskuose, atmintukuose ir tinkliniuose diskuose) pagal tam tikrus plėtinius ieško failų ir vėliau juos užšifruoja.
- Rodo pranešimą anglų kalba, kad failai yra užšifruoti ir kokie turėtų būti tolesni kompiuterio naudotojo veiksmai dėl išpirkos.
- Vienas iš kompiuterio naudotojui nurodomų veiksmų – naudoti „Tor“ naršyklę, su kuria galima jungtis prie sunkiai susekamų tinklalapių sistemos.
- Virusą valdantis serveris (angl. Command-and-Control, C&C) taip pat yra „Tor“ tinkle, o tai ženkliai apsunkina kovą su šios veiklos organizatoriais.
- Išpirką už iššifravimą tenka mokėti bitkoinais (žinomiausia kriptovaliuta).
- Sumokėjus išpirką, failų iššifravimas anaiptol nėra garantuojamas (t. y. naudotojas gali būti apgautas, todėl CERT-LT rekomenduoja nemokėti jokių išpirkų).

CERT-LT atkreipia naudotojų dėmesį, kad kol kas nėra žinoma būdo, kaip patikimai iššifruoti failus. Informacija bus atnaujinta, kai iššifravimo algoritmai bus parengti.

CERT-LT rekomenduoja:
- neatidarinėti įtartinų failų, nuorodų, gautų el. paštu;
- kilus abejonei, patikrinti failą interneto svetainėje www.virustotal.com arba https://www.cert.lt/antivirus/ (atkreipiame dėmesį, kad neretai antivirusinės programos atpažįstą kenkimo kodą praėjus tik kelioms dienoms);
- nuolat daryti atsargines kopijas;
- jei yra galimybė, nedirbti kompiuteriu administratoriaus teisėmis (ypač nenaršyti internete).

Jei kompiuteris buvo užkrėstas „CTB Locker“, reikia:

- žemiau nurodytose nuorodose esančioje instrukcijoje „Windows“ „Local Security Policy“ konsolėje uždrausti „CTB Locker“ vykdomojo (*.exe) failo paleidimą;
- pašalinti surastas „CTB Locker“ vykdomojo failo kopijas;
- jei buvo naudojamos tokios „Windows“ OS funkcijos kaip „Shadow Copy“ arba „Previous Version“, pabandyti atkurti užšifruotus failus iš kompiuteryje esančių atsarginių kopijų;
- jei nėra failų atsarginių kopijų (kompiuteryje ar išorinėje laikmenoje), išsaugoti svarbius viruso užšifruotus failus (jei bus rastas iššifravimo būdas, tikėtina, failus pavyks iššifruoti);
- atlikus šiuos veiksmus, iš naujo įdiegti užkrėsto kompiuterio OS ir įdiegti OS atnaujinimus.

CERT-LT informavo ir pateikė šios kenkimo programinės įrangos pavyzdį visiems antivirusinių programų gamintojams, kad antivirusinės programos būtų atnaujintos ir ateityje šį virusą galėtų aptikti prieš jam apkrečiant kompiuterius.

Naudingos nuorodos:
http://www.bleepingcomputer.com/virus-removal/ctb-locker-ransomware-information;
http://www.2-viruses.com/cbt-locker-ransomware-or-how-to-decrypt-encrypted-files;
https://curah.microsoft.com/293812/decrypt-your-files-damaged-by-ctb-locker-virus.

„CTB Locker“, užvaldęs kompiuterį, atrodo taip:

www.rrt.lt inf.

Rašyti komentarą