Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Z. Balčytis: “Struktūrinių fondų paramos taisyklės per sudėtingos”

Publikuota: 2010 birželio 23 Kategorija: Aktualijos

Z. Balčytis. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Z. Balčytis. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Birželio 23 d. Biudžeto kontrolės komitete buvo pristatytas tyrimas, apie sunkumus, su kuriais valstybės narės susiduria, įgyvendindamos 2007–2013 m. planavimo laikotarpio struktūrinių fondų valdymo ir kontrolės taisykles.

Kad struktūrinių fondų paramos taisyklės yra per sudėtingos susidūriau dar dirbdamas Lietuvos Respublikos Vyriausybėje. Šį klausimą ne kartą jau teko iškelti ir dirbant Europos Parlamente.

Tyrimas patvirtino šią nuostatą. Jo duomenimis, net 52 proc. dalyvių nurodė patiriantys sunkumų taikydami taisykles, teigdami, kad jos nepakankamai aiškios ir pernelyg sudėtingos.

Įdomu, tai, kad 45 proc. apklausos dalyvių nurodė, jog situaciją apsunkina naujai įsteigtos institucijos, kurios atsakingos už struktūrinių fondų kontrolę ir priežiūrą.

Net 68 proc. dalyvių nurodė, kad susiduria su informacijos ir komunikacijos stygiumi, patiria sunkumus, bandant suderinti keletą finansinės pagalbos priemonių programoms finansuoti, o pateikiama informacija apie ES struktūrinės paramos taisykles yra pernelyg paini.

Posėdžio metu išsakiau nuomonę, kad valstybėms narėms struktūrinių fondų lėšų panaudojimo procedūrų supaprastinimo klausimas yra per sudėtingas kolektyviniam sprendimui, nes problema turi dvi puses: visi sutaria, kad dabartinės taisyklės yra per sudėtingos ir painios, tačiau jų paprastinimas gali padidinti piktnaudžiavimo ES parama atvejų skaičių.

Mano nuomone, siekti norimo rezultato būtų galima taikant daugiau lankstumo bei remiantis protingumo principu. Tai reiškia, kad projektai negalėtų būti atmetami dėl įvairių techninių klaidų ar neatitikimų, o jų teikėjams suteikiamos galimybės pasitaisyti. ES institucijos šiuo atveju būtų tarsi patarėjai, kurie būtų įgalioti tinkamai aiškinti paramos gavimo reikalavimus, o ne ieškotų „kabliukų“, prie ko prikibti.

Tačiau mažiau suvaržymų gali reikšti ir daugiau galimų piktnaudžiavimo atvejų, už kuriuos atsakomybė tektų toms pačioms valstybėms, todėl sprendžiant sudėtingą taisyklių supaprastinimo klausimą, Europos Komisija turėtų būti atsakinga ir vadovauti šiam procesui.

Europos parlamento narys Zigmantas Balčytis

balcytis.lt

Rašyti komentarą