Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutei suteikta istorinė galimybė. Ar sugebėsime ją tinkamai išnaudoti?

Publikuota: 2014 lapkričio 20 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

LR Vidaus reikalų ministerijos, ketinančios skirti Šilutės infrastruktūros plėtrai per 20 mln. litų, Regioninės politikos departamento direktorius Arūnas Plikšnys kultūringai sukritikavo paskubomis parengtą Šilutės miesto integruotos teritorijos vystymo 2014-2020 m. programos projektą (nukreipimo į programos projektą nuoroda – publikacijos gale).

Šilutės rajono savivaldybės administracijos Planavimo ir plėtros skyriaus vedėjas Remigijus Budrikis dar rugsėjo mėnesį, kai darbo grupėse dar tik buvo pradedama svarstyti, kaip naudingiau panaudoti Šilutei pažadėtus ES milijonus, perspėjo, kad planuojant investicijas pirmiausia reikėtų galvoti apie palankios aplinkos investicijoms ir verslui plėtoti sukūrimą, bet tikrai ne apie trinkelėmis grįstus takus miške, juolab ne apie centrinio miesto stadiono rekonstrukciją. Bet kur tau…

Šį trečiadienį Šilutės r. savivaldybėje įvyko Šilutės miesto integruotos teritorijos vystymo 2014-2020 m. programos projekto pristatymas tą programą rengusių darbo grupių nariams, dalyvaujant LR Vidaus reikalų ministerijos Regioninės politikos departamento direktoriui Arūnui Plikšniui. Programos projektą pristatė konsultantai iš UAB “Ademo grupė”.

Istorinė galimybė

Anot A. Plikšnio, Šilutė, dabar gaudama papildomą finansinę paramą iš ES fondų, turi istorinę galimybę padaryti mieste daug gerų darbų, nes vėliau, po 2020 metų, tokių investicijų gali ir nebelikti, todėl planuojant, kaip panaudoti tuos milijonus, reikia gerai pagalvoti, kokio rezultato siekiama.

„Kas bus po to, kai investuosite į gatvių sutvarkymą? Ar plūstels investuotojai, ar atsiras naujų darbo vietų? – retoriškai klausė A. Plikšnys. – Jeigu nebūčiau šilutiškis, galėčiau sakyti, kad programa visai nebloga… Tačiau norėtųsi, kad tos ambicijos būtų didesnės…“

A. Plikšnys neslėpė, kad ir pats asmeniškai turi pastabų dėl programos, tačiau pernelyg nesileido į detales – esą išsamią programos analizę atliks ministerijos ekspertai, o jų išvados bus pateiktos Savivaldybei. Jis tik pateikė vieną kitą pavyzdį, kaip programoje numatyti kai kurie uždaviniai ir veiksmai prasilenkia su pagrindiniais tikslais.

„Nemanau, kad stadiono rekonstrukcija prisidės prie darbo vietų kūrimo, – sakė A. Plikšnys. – Galbūt reikėtų performuoti užduotį į kažkokio daugiafunkcinio centro kūrimą. Gal tuomet ir verslas ten kursis… Reikia kitaip sudėti akcentus…“

A. Plikšniui kilo abejonių ir dėl kultūros infrastruktūros plėtros, nesusisiejant jos su patrauklios aplinkos investicijoms kūrimu.

Pasigenda patrauklumo verslui

Pastabų turėjo ir Šilutės r. savivaldybės tarybos narys Edvardas Vitkauskas, kuris, nors pats prašėsi, tačiau nebuvo įtrauktas į programos rengimo darbo grupių veiklą.

„Pėsčiųjų ir dviračių takų įrengimas miške – kur čia patrauklumas verslui?“ – retoriškai klausė Savivaldybės tarybos narys (šio tako įrengimui planuojama skirti 1,5 mln. Lt – red. pastaba).

Ir iš viso, anot jo, iš visų programos projekte numatytų investicijų mažiausią susirūpinimą kelia kompleksinis Šilokarčemos kvartalo sutvarkymas, kuriam planuojama skirti beveik 11 mln. Lt.

Visuomenė turi žinoti

Šilutiškis įmonės vadovas Antanas Čepys taip pat turėjo pastabų dėl kai kurių suplanuotų investicijų, kurios, jo manymu, vargu ar padės pasiekti iškeltus tikslus. Be to, jis abejoja, kad programa atspindi miesto visuomenės lūkesčius.

„Darbo grupėse dirbo po vieną visuomenės atstovą, o Savivaldybės administracijos darbuotojai galbūt ne visada žino jos lūkesčius… Didesnis bendruomenės įjungimas į svarstymą duotų didesnę naudą,“ – įsitikinęs A. Čepys.

Apie tai, kad miesto visuomenė turėtų būti įtraukta į programos rengimą, savo pasisakyme ne vieną kartą užsiminė ir A. Plikšnys. Anot jo, geriausia tai būtų padaryti po antrojo jau pakoreguoto programos projekto derinimo ministerijoje, kitų metų pradžioje.

Tad Šilutės r. savivaldybės merui Vytautui Laurinaičiui neliko nieko kita, kaip tik viešai pažadėti, kad į programos rengimą bus įtraukta ir miesto visuomenė.

Viskas Savivaldybės rankose

„Bet ar Savivaldybė turi užtektinai laiko programai „nušlifuoti“?“ – pasidomėjo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Ambrozaitis, turėdamas galvoje A. Plikšnio prieš tai paminėtą terminą – kitų metų pirmąjį ketvirtį, per kurį Vidaus reikalų ministerija planuoja galutinai suderinti ir patvirtinti tikslinių integruotų teritorijų vystymo programas.

A. Plikšnys paaiškino, kad griežtų terminų nėra. Esą ministerija tiesiog nori, kad miestai kuo greičiau galėtų pradėti įsisavinti paramos lėšas. Todėl, anot jo, viskas priklausys nuo savivaldybių.

Kita vertus, pasak A. Plikšnio, kai kuriuos projektus savivaldybės gali ir anksčiau pradėti įgyvendinti. Savo rizika. Jeigu išleisti pinigai bus pripažinti tinkamomis išlaidomis, 85 proc. jų vėliau bus kompensuoti.

Bent jau Savivaldybės tarybos narys Arvydas Jakas mano, kad nėra ko delsti. “Siūlau ją (programą – red. pastaba) tokią tvirtinti, – pareiškė politikas, – o paskui bus galima ją keisti…”

Šilutės miesto infrastruktūros plėtrai pagal rengiamą integruotos teritorijos vystymo 2014-2020 m. programą vien tik iš ES fondų numatyta skirti apie 24 mln. Lt. Dar apie 2 mln. Lt turėtų būti skirta iš valstybės biudžeto, tiek pat turės prisidėti Savivaldybė. Taip pat tikimasi pritraukti lėšų iš kitų paramos programų.

“Šilutės miesto integruotos teritorijos vystymo 2014-2020 m. programos projektas”

3 skaitytojų komentarai
stebėtojas 2014 lapkričio 20d., 20:0578.61.11.158
,,…merui Vytautui Laurinaičiui neliko nieko kita, kaip tik viešai pažadėti, kad į programos rengimą bus įtraukta ir miesto visuomenė.” Kol kas tai nuolat kartojami pažadai. Tiesa, programos kai kurios dalys gana prastos.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 2

Atsakyti

aha 2014 lapkričio 22d., 19:0578.61.168.41
Arunas atveze pinigus, o savivaldybes debilai nemoka net dokumentu paruosti, kad juos isisavintu. Jie tik ziuri kaip atkatus gauti, tuoj isteigs dar kokia asociacija – pasidalins.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Atsakyti

Elvija 2014 lapkričio 22d., 21:4378.61.190.84

“Tai pirminis programos projekto variantas, kuris dar bus tobulinamas ir taisomas, atsižvelgiant į pasiūlymus ir pastabas. Konkrečias pastabas ir pasiūlymus pateiks ir Vidaus reikalų ministerijos specialistai, kai bus išanalizuotas pateiktas projektas. Taip pat planuojama organizuoti susitikimą, kuriame dalyvaus ministerijų bei savivaldybių atstovai, kad būtų galima aptarti ir numatyti įvairias galimybes. Gavus Vidaus reikalų ministerijos pastabas ir patikslinus Programo sprojektą pagal nurodytas rekomendacijas, šios Programo sprojektas bus pateiktas visuomenei, kad galėtų pateikti savo pastebėjimus ir siūlymus. Anot Vidaus reikalų ministerijos atstovo, geriausia tai būtų daryti po to, kai projektas bus suderintas ministerijose, t.y. kitų metų pradžioje”.
http://www.silute.lt:50080/go.php/lit/Pristatytas-Klaipedos-regiono-integruotos-teritorijos-vystymo-2014—2020-m-programos-projektas/2539

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą