Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

lrt.lt: “Ar prasidės vandens karai?”

Publikuota: 2014 spalio 29 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Ateityje regioninius konfliktus ir nestabilumą valstybių viduje gali pakurstyti vandens trūkumas, rašoma neseniai paskelbtoje JAV nacionalinės žvalgybos strategijoje.

Dėl klimato kaitos vis daugiau valstybių visame pasaulyje susiduria su lig šiol nematytais meteorologiniais reiškiniais – vienur gyventojus kamuoja sausros, kitur – potvyniai. Lietuva ekstremalių situacijų lig šiol išvengė, be to, gėlo vandens turi į valias. Tai verčia klausti: galbūt kada nors pradėsime savo vandenį eksportuoti? Lietuvos geologijos tarnybos (LGT) Požeminio vandens monitoringo poskyrio vedėja Jurga Arustienė tokios galimybės neatmeta.

„Lietuva galėtų eksportuoti savo vandenį, nes daug jo yra nepanaudoto. Greičiausiai pardavinėtume jį gėrimui. Tačiau kai kas svarsto, kad vandenį kitur galima naudoti ir žemdirbystei ar pramoniniais tikslais. Pavyzdžiui, laistymui arba išgaunant skalūnų dujas, kur jo reikia labai daug“, – teigė ji.

LGT yra apskaičiavusi, jog per dieną iš Lietuvos gelmių galima išgauti apie 3,6 mlrd. kubinių metrų vandens. Šiandien naudojama vos 350–390 tūkst. kubinių metrų per dieną arba 127,75–142,35 mln. kubinių metrų per metus. J. Arustienės vertinimu, dabar išgaunama tik apie 15 proc. visų šalies resursų.

Daugiau: lrt.lt: “Ar prasidės vandens karai?”

Rašyti komentarą