Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žemdirbiai grasina mitingu S. Daukanto aikštėje

Publikuota: 2014 spalio 28 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Jie pasiruošę kovoti dėl savo ateities. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Jie pasiruošę kovoti dėl savo ateities. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Rusijos embargo ir visokio kitokio vargo prislėgti Lietuvos pieno gamintojai ruošiasi respublikiniam suvažiavimui. Jame žada dalyvauti ir iki 50 ūkininkų iš pamario krašto.

Nuostoliai skaičiuojami šimtais milijonų litų

„Kodėl mes gauname mažiausias pieno kainas ir mažiausias išmokas visoje Europos Sąjungoje?“ – retoriškai klausė Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (toliau – LPGA) tarybos pirmininkas Jonas Vilionis, kalbėdamas iš tribūnos Lietuvos ūkininkų sąjungos (toliau – LŪS) Šilutės skyriaus suorganizuotame pamario krašto ūkininkų susirinkime Šilutės seniūnijos salėje.

Jonas Vilionis.

Jonas Vilionis.

To paties, anot J. Vilionio, kartą jis paklausęs ir paties Premjero Algirdo Butkevičiaus, tačiau šis esą tesugebėjęs ištarti, kad tai labai geras klausimas (paprastai taip į klausimą atsako žmogus, nežinantis, ką pasakyti – red. pastaba). LPGA tarybos pirmininkas į tai neva pasakęs: „O kada bus geras atsakymas?..“

Atsakymo, deja, kol kas nėra – tik dar daugiau klausimų.

Antai, kaip jau spėjo paskaičiuoti LPGA, nuo pavasario, kai pieno pirkimo kaina pradėjo čiuožti žemyn, Lietuvos pieno gamintojai jau patyrė šimtus milijonų litų nuostolių. Ir tai dar ne pabaiga, mat, kaip teigė J. Vilionis, Lietuvos pieno perdirbėjai didesnės žaliavinio pieno kainos kol kas nežada.

Pasak J. Vilionio, kooperatyvas „Pienas LT“, vienijantis šimtus pieno gamintojų, ir tas Lietuvoje už pieno kilogramą begauna vos per 60 centų – mažiau pieno savikainos, tuo tarpu Latvijoje ir Estijoje mūsiškiai perdirbėjai esą mokantys daugiau kaip litą.

„Kitos šalys jau dabar viršija pieno kvotą ir ruošiasi dar labiau didinti jo gamybą, kai (nuo kitų metų) neliks kvotų. O kaip mes?“ – vėl retoriškai klausė J. Vilionis, nepamiršdamas pridurti, kad Lietuva, priešingai – nevykdo ES jai skirtos pieno gamybos kvotos. Bet kaip ją vykdyti, kai perdirbėjai žaliavinį pieną vežasi iš kaimyninių valstybių?..

Grasina mitingu prie Prezidentūros

J. Vilionis pakvietė Šilutės rajono ūkininkus į lapkričio 11 d. planuojamą respublikinį pieno gamintojų suvažiavimą, kuriame dar kartą bus aptartos visos problemos, parengti reikalavimai šalies valdžiai.

Kęstutis Andrijauskas.

Kęstutis Andrijauskas.

„Jeigu ir po to problemos nebus sprendžiamos, eisime prie Prezidentūros, – drąsino pamario ūkininkus J. Vilionis. Jis neatmetė ir tokios galimybės, kad gali būti priimtas sprendimas užtvindyti S. Daukanto aikštę sunkiąja žemės ūkio technika. – Reikia, kad visi dalyvautų sprendžiant problemas… Visi turime būti kaip kumštis…“

Anot J. Vilionio, reikia, kad suvažiavime dalyvautų bent 50 – 60 ūkininkų iš kiekvieno rajono.

LŪS Šilutės rajono skyriaus pirmininkas Kęstutis Andrijauskas teigė manantis, kad iš pamario krašto turėtų važiuoti iki 50 pieno gamintojų – esą daugiau žmonių netilptų į vieną autobusą.

Dauguma susirinkimo dalyvių kėlė rankas, kad vyks į suvažiavimą.

Į duris jau beldžiasi antstoliai

Šilutės rajono savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vedėjas, pieno ūkio savininkas Alfredas Nausėda teigė, kad pieno kainos smukimas varo ūkininkus į neviltį – nei karves parduoti, nei melžti į nuostolį. O dar tos paskolos ūkių plėtrai ir modernizavimui, kitos neapmokėtos sąskaitos. Ir maža vilties, kad ES kompensuos bent dalį dėl Rusijos embargo patirtų nuostolių. Bent jau žadėtąjį tiesioginių išmokų avansą pravestų…

Jonas Talmantas: "Teks visiems veržtis diržus".

Jonas Talmantas: "Teks visiems veržtis diržus".

A. Nausėda teigė žinantys, kad rajone jau esama ūkininkų, pas kuriuos beldžiasi antstoliai, nes, jo žodžiais tariant, ne visi tiekėjai tokie kantrūs laukti, kol ūkininkams bus išmokėtos tiesioginės išmokos.

„Jeigu jau pažadėtas išmokų avansas, tai jį reikia ir išmokėti, kad žmonės lengviau atsipūstų,“ – piktinosi Kaimo reikalų skyriaus vedėjas.

Tai, kad ES greičiausiai neskirs Lietuvai kompensacijos, susirinkime patvirtino LŪS pirmininkas Jonas Talmantas. Esą tam niekada nepritars nuo Rusijos embargo mažiau nukentėjusios šalys, nes tokiu atveju pačios prarastų dalį europinės paramos. O tiesioginių išmokų avansiniai mokėjimai, anot J. Talmanto, kai kam vėluojantys dėl šiuo metu vykdomų ūkių patikrų (Šilutės rajone tokių beveik 180).

„Daugiau pinigų nėra. Teks visiems susiveržti diržus,“ – teigė J. Talmantas, nepamiršdamas pridurti, kad dabar sunku visuose žemės ūkio sektoriuose.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Rašyti komentarą