Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Juknaičiuose: nuo bendruomenės link visuomenės

Publikuota: 2014 rugsėjo 21 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Juknaičių gyvenvietės-parko poilsio zonoje rengiamos bendruomenės šventės 'Visada Jauni'. (Juknaičių bendruomenės nuotr.)Juknaičių gyvenvietės-parko poilsio zonoje rengiamos bendruomenės šventės 'Visada Jauni'. (Juknaičių bendruomenės nuotr.)

Juknaičių bendruomenės projektas „Pažintis su Juknaičių gyvenviete-parku“, Nr. KB-13-158.

Prieš 50 metų Juknaičiuose užgimė gyvenvietės-parko idėja. Tuomet Juknaičių ūkio direktorius Zigmantas Dokšas pasitelkė įvairių sričių žinovus tam, kad idėja taptų kūnu. Šiandien mes, Juknaičių bendruomenės žmonės, siekdami išsaugoti tai, ką drauge sukūrėme, dedame visas pastangas, kad pakylėtume savo vaikus ir anūkus į svajonių aukštumas Juknaitiškių gyvensenos pavyzdžiu.

2009 m. Juknaičiuose pasodinta Lietuvos tūkstantmečio giraitė.

2009 m. Juknaičiuose pasodinta Lietuvos tūkstantmečio giraitė.

Esame įvaldę europietišką projektinį raštingumą, mokame tinkamai parengti paraišką sumanymo finansavimui gauti, esame perėję ne vieną gyvą koridorių nuo juknaitiškio namų slenksčio iki Žemės ūkio ministerijos specialistų derindami darbus ir veiklas su tais, kurie labiausiai tai išmano.

Tik dabar pradedi suvokti, kokio mąsto buvo gyvenvietės-parko sumanymas, kurio įgyvendinimu ir priežiūra jau pusšimtį metų rūpinasi visi Juknaičių gyventojai. Vieni jų užsiima kaimo ir šeimų švenčių rengimu, kiti rūpinasi švara ir tvarka, juknaitiškių sveikata, treti moko mūsų vaikus mokykloje ir juos sveikai maitina, dar kiti – gyvenvietės atnaujinimu ir jos praturtinimu, o yra ir tokių, kurie vis dar abejoja gyvenvietės parko sumanymo atitikimu laikmečiui. Tačiau nėra nė vieno abejingo – kiekvienam rūpi Juknaičiai.

2009 metais Juknaičių gyvenvietė įtraukta į Kultūros paveldo registrą (http://kvr.kpd.lt/heritage/Pages/KVRDetail.aspx?lang=lt&MC=33144), 2010 metais jai suteiktas Valstybinės reikšmės parko statusas (http://www.lrv.lt/Posed_medz/2010/100812/10.pdf ). Tai rodo, kad juknaitiškiai pasirinko tinkamą kryptį.

Juknaičių gyvenvietė-parkas.

Juknaičių gyvenvietė-parkas.

Prieš trejetą metų viename iš šventinių renginių svarstėme, ką pirmiausiai reikėtų sutvarkyti Juknaičių gyvenvietėje. Seniūnas užsiminė, kad reikėtų pastatyti Juknaičių stilistiką atitinkančias nuorodas gyvenvietės parko poilsio zonoje. Po poros metų bendruomenės organizacijos susirinkime nusprendėme parengti projektinę paraišką „Pažintis su Juknaičių gyvenviete-parku“ Žemės ūkio ministerijos Paramos kaimo bendruomenėms fondui. Žemės ūkio ministerija skyrė 25 000 Lt, bendruomenės žmonės surado rėmėjų ir pridėjo dar 3000 Lt. 2013-jų gruodžio mėnesį pasirašėme sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra, o 2014-jų rugsėjo mėn. projektą užbaigėme įgyvendinti.

Informacinis stendas su Juknaičių gyvenvietės-parko planu.

Informacinis stendas su Juknaičių gyvenvietės-parko žemėlapiu.

Užsibrėžėme tikslą apjungti Juknaičių gyvenvietės-parko viešąsias erdves – gyvenvietę-parką ir poilsio parką. Buvo sukurti eskizai, gauti visi leidimai nuorodoms pastatyti, pagaminta ir pagal suderintą planą pastatyta 11 nuorodų.

Sukurtos nuorodos – mažosios architektūros laikinieji statiniai, kuriuos klausydami žinovų ir gyvenvietę-parką kūrusių patarimų, priderinome prie Juknaičių landšaftinių projektų ir architektūros. Jie susišaukia su fachverkine Klaipėdos krašto architektūra, atlieka informacinę ir dekoratyvinę funkciją. Nuorodos buvo kuriamos Juknaičių jaunimo klubo sumanymo įrengti informacinį stendą pagrindu.

Naujagimių giraitė.

Naujagimių giraitė.

Klubiečiai pasiryžo ir bendruomenės padedami užpildė paraišką, vadovavo projektui, kurio metu buvo sukurtas informacinis stendas su žemėlapiu, kad lankytojai galėtų susipažinti su parke pasodintomis giraitėmis, kuriomis įprasminami juknaitiškių šeimų, ūkio ir švietimo žinovų, menininkų, bendruomeniniai sambūriai ir pilietiškumo brandos siekiai.

Taip parke atsirado nuorodos prie Stanislovo Kuzmos skulptūrų kompozicijos – „Eglė ir Žilvinas“, „Eglė ir Žilvino vaikai“, Naujagimių, Abiturientų, Vasario 16-osios, Lietuvos 1000-ečio, Europos, Dainuojančių klevų ir Maumedžių giraičių, Rūtos ir Algirdo Kiškių gatvės pradžioje.

2013 m. Juknaičiuose atnaujintos St. Kuzmos skluptūros.

2013 m. Juknaičiuose atnaujintos St. Kuzmos skluptūros.

Beje, ir skulptoriaus Stanislovo Kuzmos medžio skulptūros kito bendruomeninio projekto ir juknaitiškių meno gerbėjų, skulptoriaus šeimos dėka prieš metus taip pat buvo atnaujintos.

Gražindami ir tvarkydami savo gyvenvietę, skatindami žmogų turtinančią kaimynystę, bendruomeniškai spręsdami iškilusius klausimus laikomės visuminio požiūrio į sukurtą Juknaičių gyvenvietės-parko kraštovaizdį ir taip… visuomenėjam.

Rimutė Pilipavičienė, Juknaičių bendruomenė

Informacinių nuorodų išdėstymo Juknaičių gyvenvietėje-parke planai

Taip Juknaičių bendruomenė kuria ir puoselėja savo gyvenamąją aplinką

Europos giraitės sodinimas, 2004 m.

Europos giraitės sodinimas, 2004 m.

Europos giraitė prieš 10 metų.

Europos giraitė prieš 10 metų.

Lietuvos 1000-mečio giraitės sodinimas, 2009 m.

Lietuvos 1000-mečio giraitės sodinimas, 2009 m.

Naujagimių giraitės sodinimo šventė, 2009 m.

Naujagimių giraitės sodinimo šventė, 2009 m.

St. Kuzmos skluptūrų atkūrimas, 2013 m.

St. Kuzmos skluptūrų atkūrimas, 2013 m.

Juknaičių gyvenvietės-parko poilsio zona.

Juknaičių gyvenvietės-parko poilsio zona.

Europos, Vasario 16-osios ir Lietuvos 1000-mečio giraitės.

Europos, Vasario 16-osios ir Lietuvos 1000-mečio giraitės.

1000 berželių Lietuvos tūkstantmečiui.

1000 berželių Lietuvos tūkstantmečiui.

Abiturientų giraitė.

Abiturientų giraitė.

Juknaičių bendruomenės nuotr.

Užsakymo nr. 140917
1 skaitytojų komentaras
gyventojas 2014 rugsėjo 20d., 12:5578.61.33.29
priš 50 metų ikurtas Juknaičių tarybinis ūkis ir atėjo vadovauti Zigmantas Dokšas,apie parka
nebuvo net minčių.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą