Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Asociacija „Lamatos žemė“ paminėjo savo veiklos dešimtmetį

Publikuota: 2014 rugsėjo 16 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Daug projektų įgyvendinta, gerų darbų nuveikta per asociacijos „Lamatos žemė“ veiklos dešimtmetį. Tiek asociacijos narius, tiek vietos bendruomenes šį laikotarpį vienijo vienas bendras tikslas – gerovės kūrimas, gyvenimo ir veiklos sąlygų gerinimas. Lepinusi saulė leido bendruomenėms ir svečiams pasidžiaugti švente, pasidalinti nuveiktais darbais, pasidžiaugti įgyvendintų veiklų rezultatais.

Šia proga asociacijos „Lamatos žemė“ komanda ir pirmininkas Vytautas Laurinaitis sukūrė ir bendruomenėms pristatė naują vėliavą – pagrindinį simbolį, kuris ateinančius metus ves link bendrų tikslų ir dar geresnių rezultatų, buriant kaimo bendruomenes partnerystei ir bendradarbiavimui su vietos valdžios ir verslo atstovais, siekiant visuotinės gerovės dabartinei ir ateinančioms kartoms kaime. Kartu su asociacijos komanda vėliavą pakviestas kelti anksčiausiai, net 2002 metais įsikūrusios Katyčių bendruomenės pirmininkas Viktoras Vaitiekovas. Asociacijos veikla džiaugėsi ir geru žodžiu minėjo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkės pavaduotojas Kęstas Komskis, Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis, su veiklos dešimtmečiu ir puikiais rezultatais sveikino bendraminčiai, vietos veiklos grupė „Pagėgių kraštas“, Tauragės ir Klaipėdos rajono vietos veiklos grupių atstovai.

Kiekvienas šventės dalyvis ir svečias buvo pasitiktas su gėrimais „akmendrupe“, karštu Rusnės vandens punšu ir nuo seniausių laikų vyrų mėgtu „meškiniu“. Nė viena bendruomenė nebuvo užmiršta, kiekviena geru žodžiu paminėta ir apdovanota. Bendruomenės, kurių buvo arti 30, savo ruožtu, paruošė išradingus pasirodymus, 7 jungtinės bendruomenių komandos varžėsi senovinių žaidimų rungtyse, ruošė vaišes ir kitaip džiugino šventės svečius.

Asociacijos „Lamatos žemė“ komanda už aktyvią projektinę veiklą, įgyvendinant vietos plėtros strategiją padėkojo visoms kaimų ir seniūnijų bendruomenėms bei valdybos nariams.

Asociacija „Lamatos žemė“ savo veiklą pradėjo 2004 metais, paskatinta suaktyvėjusio bendruomenių organizacijų judėjimo ir siekio sukurti galimybes seniūnijų ir bendruomenių atstovams įsisavinti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. 2004 m. liepos 7 dieną aktyvūs Katyčių, Vainuto, Kintų, Juknaičių, Švėkšnos, Rusnės ir kitų bendruomenių atstovai, norintys pagerinti gyvenimo kokybę kaime, susirinko Šilutės rajono savivaldybėje ir sutarė įkurti Šilutės rajono vietos veiklos grupę, kuri, dalyvaudama LEADER+ programoje, parengtų vietos plėtros strategiją bei organizuotų jos įgyvendinimą. Vietos veiklos steigėjų grupę sudarė 17 asmenų. Buvo pasirašyta steigimo sutartis. 2004 m. liepos 22 dieną įvyko Asociacijos „Lamatos žemė“ steigiamasis susirinkimas. Juridinių asmenų registre asociacija įregistruota 2004 m. rugpjūčio 6 dieną.

Per savo veiklos laikotarpį net 56 asociacijos teiktiems projektams buvo suteikta parama: 38 sumanymus pateikė ir įgyvendino bendruomenės ir prie jų susitelkę jaunimo klubai, o 18 – kitos organizacijos (savivaldybė, jos įstaigos, nevyriausybinės organizacijos, veikiančios kaime). Iš numatytų 8 246 500 Lt paramos vietos sumanymams jau panaudota beveik 6 893 453,23 Lt, liko įgyvendinti 10 sumanymų už 1354046,77 Lt. Asociacija parengė Šilutės rajono kaimo vietovių plėtros strategiją bei dar 3 didelius projektus už 984 119 Lt sumą ir juos šiuo metu įgyvendina. Vienas jų skirtas bendruomenių mokymui, kiti du – teritorinio bendradarbiavimo projektai. Juose Lamatos žemės pakalbintos ir projektinių idėjų vedinos apsijungė 7 rajonų kaimų bendruomenės iš Šiaulių, Anykščių, Utenos, Kretingos, Ignalinos, Skuodo, Klaipėdos rajonų vietos veiklos grupių. Tarpregioninio Baidarių maršruto parengimo projektą asociacijai „Lamatos žemė“ padeda įgyvendinti – Kintų, Bikavėnų kaimo bendruomenės ir bendruomenė „Rusnės sala“. Kitu projektu bus sukurta kompleksinė rinkodaros strategija, kuria galės pasinaudoti Klaipėdos regiono vietinių paslaugų teikėjai, produktų gamintojai, bendruomenės, besiorientuojančios į verslumą.

Šilutės rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus inf.

Rašyti komentarą