Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Jauni ir nesusitupėję arba profesija – bedarbis

Publikuota: 2014 rugsėjo 12 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Anot A. Šašilkino, nemažai baigusiųjų profesines mokyklas iš karto tampa bedarbiais. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Anot A. Šašilkino, nemažai baigusiųjų profesines mokyklas iš karto tampa bedarbiais. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Oficialus jaunimo nedarbo lygis Šilutės rajone didžiausias Lietuvoje – 7,9 proc. Atsakomybė dėl to, anot Klaipėdos teritorinės darbo biržos Šilutės skyriaus vadovo Andriaus Šašilkino, tenka ir Šilutėje veikiančioms profesinėms mokykloms.

Su tokiomis (ir ne tik) naujienomis A. Šašilkinas penktadienį atvyko į Šilutės rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos (toliau – Jaunimo reikalų taryba, pirmininkas pedagogas, asociacijos „Pamario jaunimas“ atstovas Ričardas Čaikys) posėdį.

Darbo biržos skyriaus vadovo teigimu, įvairūs požymiai rodo, kad maždaug pusė Darbo biržoje registruotų jaunų žmonių verčiasi nelegalia veikla, o bedarbio statusas jiems esą reikalingas tik dėl socialinių garantijų.

Jaunimo reikalų tarybos nariai. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Jaunimo reikalų tarybos nariai. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Daugelis jaunų bedarbių pasižymi atsakomybės stoka. Tokie visiškai nebrangina darbo vietos ir blaškosi tarp Lietuvos ir užsienio, ieškodami didesnio uždarbio. Kiti nė patys nežino, ko nori. Esama ir tokių, kurie net neturi pagrindinio išsilavinimo.

Kita bėda ta, kad nemažai profesines mokyklas ir net aukštuosius mokslus baigusių absolventų – humanitarai, socialinių profesijų atstovai, taip pat teisininkai, vadybininkai ir kt. – vos tik gavę diplomus iš karto suka į Darbo biržą. Jaunų bedarbių gretas, anot A. Šašilkino, ypač augina Šilutės profesinių mokyklų – turizmo ir verslo paslaugų bei žemės ūkio – absolventai. Esą liepos mėnesį vien dėl jų antplūdžio Darbo biržoje registruotų jaunų bedarbių procentas išauga kelis kartus.

„Ar tai reiškia, kad tos dvi mokyklos rengia bedarbius?“ – be užuolankų paklausė Šilutės rajono savivaldybės ir Jaunimo reikalų tarybų narys Arvydas Jakas.

A. Šašilkinas atsakė vienu žodžiu: “Panašiai“.

A. Jako manymu, to negalima taip palikti. Jam pritarė po priverstinės pertraukos į Jaunimo reikalų tarybą sugrįžęs mero pavaduotojas Algirdas Gečas (Laužiko koalicija buvo jį pašalinusi iš Jaunimo reikalų tarybos). Pastarasis pasiūlė surengti išvažiuojamajį posėdį į minėtas profesines mokyklas, kurios, beje, nėra pavaldžios Savivaldybei, ir vietoje su vadovais išsiaiškinti, kas, kaip, kodėl, ir pasitarti, ką būtų galima padaryti, kad jų mokiniai nebūtų pasmerkti bedarbystei. Galbūt reikėtų keisti mokymo programas?..

Jaunimo reikalų taryba tokiam pasiūlymui pritarė.

A. Šašilkino teigimu, darbą Šilutės rajone pastaruoju metu nesunkiai gali rasti statybininkai, pardavėjai, virėjai, kepėjai, automobilių remontininkai ir tolimųjų reisų vairuotojai.

Beje, bendras oficialusis nedarbo lygis Šilutės rajone rugsėjo 1 d. buvo vienas aukščiausių Lietuvoje - 12,5 proc.

1 skaitytojų komentaras
be biržinis 2014 rugsėjo 13d., 13:5078.61.12.225
Darbo birža tai pinigų plovimo mašina, darbuotojai neneša jokios atsakomybės, darbus siūlo tik kasininkams, statybininkams, mistiniems NT vadybininkams ir vairuotojams, net baldai per juos nebeieško darbuotojų, jie geriau deda skelbimus į vietinę spauda. O apie darbų pasiūlą baigusiems universitetus išvis kalbos nėra, nes visi žino, kad birža nieko doro nepasiūlys…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą