Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Atskleistos galimos priežastys, kodėl pamaryje masiškai krito moliuskai

Publikuota: 2014 rugsėjo 11 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Stop kadras.Stop kadras.

Savaitgalį Kuršių marių pakrantę ties Ventės ragu nuklojus daugybei moliuskų, kilo didelės diskusijos, kodėl taip galėjo atsitikti. Iškelta netgi ekologinės nelaimės versija. Tačiau detaliau su situacija susipažinę specialistai kriminalo neįžvelgia ir sako, kad tai įprastas reiškinys, tik šį kartą žymiai masiškesnis, praneša portalas grynas.lt.

Ichtiologas Kęstutis Skrupskelis teigė, kad savaitgalį Kuršių marių pakrantėje pastebėti moliuskai yra įprasti šiai vietovei. Jų mariose labai daug ir šių organizmų kritimas nėra naujiena. Ir čia pat jis paminėjo šio reiškinio priežastis:

„Išsamesnių moliuskų masinės žūties tyrimų, kiek man yra žinoma, atlikta nebuvo. Manyčiau, jog greičiausiai tokį masinį kritimą lėmė deguonies stygius. Šiltesnėmis vasaros pabaigos ar rudens pradžios dienomis tai nėra retas reiškinys. Mažiau tikėtina virusinės infekcijos versija, žinoma ją reiktų patikrinti, nes didžiąją dalį į krantą išmestų moliuskų sudarė viena ir ta pati rūšis.“

Pašnekovas abejojo dėl to, kad moliuskus galėjo pražudyti po galimos ekologinės nelaimės pasklidusi tarša. Tačiau jis sutiko, kad apskritai marių tarša gyvūnijai daro neigiamą poveikį. „Manau, kad tai retai, tačiau pasitaikantis reiškinys, neabejotinai susijęs su biologiniu Kuršių marių užterštumu (padidėjusiu laisvo fosforo ir azoto kiekiu)“, – sakė K. Skrupskelis.

Daugiau: grynas.lt: “Įvardijo priežastis, kodėl pamaryje masiškai krito sraigės”

Susijęs: lrt.lt: “Kuršių marių pakrantės nuklotos moliuskų kriauklėmis” (video)

Rašyti komentarą