Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Dovanotam arkliui į dantis nežiūri?

Publikuota: 2010 birželio 10 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Skulptūros Šilutės jubiliejui maketas. (Šilutės r. sav. nuotr.)Skulptūros Šilutės jubiliejui maketas. (Šilutės r. sav. nuotr.)

Praeitą savaitę Šilutės r. savivaldybės vadovams buvo pristatytas skulptūros, skirtos Šilutės miesto 500 metų sukakčiai įamžinti, maketas (silute.lt, „Pristatytas Šilutės miesto įkūrimo ženklo projektas“).

Nors miesto bendruomenei ir bus suteikta galimybė su juo susipažinti (miestelėnai netgi galės palikti savo įrašus atsiliepimų knygoje), į gyventojų nuomonę ir pasiūlymus vargu ar bus atsižvelgta.

„Šilutės ETA žinioms“ tai patvirtino ir Šilutės r. savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Romualdas Eglinskas, ir vienas iš skulptūros statytojų Antanas Čepys.

Anot pastarojo, skulptūra – tai jų (iniciatyvinės grupės – red. pastaba) dovana miestui. Esą jie nesiruošia rengti konkurso skulptūrai sukurti, bet pateikė savo konkretų pasiūlymą. „Jeigu gyventojai sutiks skulptūrą su šakėmis (suprask, nepatiks), mes jos iš viso nestatysime“, – telefonu paaiškino A. Čepys.

Savivaldybę, regis, tokios skulptūros statytojų sąlygos visiškai tenkina.

12 skaitytojų komentarų
asta 2010 birželio 8d., 10:3979.247.223.15

O kodel straipsnyje nera pamineta, kad skulptura bus pastatyta musu ” seimo nariu ” pamegtame skverelyje? Graziai atrodys :)

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

Audrius Endzinas 2010 birželio 8d., 13:17193.219.60.35

Jei yra žmonių norinčių prisidėti prie miesto puošimo – tai savaime gerai.
Diskusija dėl viešos vietos (priklausančios miestui ir miestiečiams) panaudojimo – neišvengiamai reikalinga. Sprendimas leisti statyti tokį objektą ar neleisti – taip pat reikalingas – sprendimą galiausiai turėtų priimti savivaldybės tarybos nariai.
Būtų dar geriau jei tokių pasiūlymų – puošti miestą – būtų daugiau. Mūsų miestas pakankamai didelis ir tvarkytinų bei puoštinų viešųjų erdvių daugiau nei pakanka.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 4

Atsakyti

Darius 2010 birželio 8d., 13:2278.59.139.100
apsisitatykime tokiais plikais, niūriais rieduliais ir nebaisu bus laukti trečiojo pasaulinio karo – gatavos prieštankinės užtvaros! Gal apskritai pastatom čia mini Stounhedžą?! O kur fontanas, kur gėlės? Ir taip jau koktu nuo to betono mieste. Gal geriau už tuos pinigus ponai iš Rotary įrengtų gražų gėlynėlį, a?!

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 3

Atsakyti

Artūras 2010 birželio 8d., 13:2784.15.173.2
O gal, sakau, pastatom ten “šarą” – rutulį Šarūnui? Juk jis tiek nusipelnė Šilutei per paskutinius 3 metus…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 2

Atsakyti

edward's 2010 birželio 8d., 14:2778.59.139.89
parkelyje neissaugoti fontano butu nedovanotina klaida

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 1

Atsakyti

mukas 2010 birželio 8d., 16:1784.32.215.23
Šitas paminklas labai tiktų Minijos kaime. Nukirstas medis, ir akivaizdus paaiškinimas kas tai padarė.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 2

Atsakyti

Akys to mukas 2010 birželio 8d., 22:0884.15.167.186
Genialu Mingei skirti, isties paminklas primena nupjauta medi, dar uzrasas kas ivykde si barbarizma pries 150 medziu ir egzekucijos data 2010 06 04, juk tame paminkle numatyta iskalti S. Lauziko pavarde (kokia simboliska pavarde),kitu ‘rotary” pavardziu nekalti nes nekalti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 1

Atsakyti

Roza Šikšnienė 2010 birželio 9d., 16:3978.59.139.100
Labai gerbiu skulptorių p. Midvikį,tačiau šiam jo pasiūlytam ženklui nepritariu. Atrodo gana skubotai parengtas. Manau miestiečiai skverelyje tikrai nenori mąstyti apie sunkią Lietuvos praeitį apie Mažosios Lietuvos istorines peripetijas. Kalbu daugelio savo pažįstamų vardu,jog šiame skverelyje,kur aplinkui vyksta gyvenimas,viskas juda ,kruta,važiuoja, eina norisi turėti žalią oazę su ypač gražiu fontanu ir žavinga skulptūra, daug gėlių,gražių žydinčių augalų. Ši oazė turi traukti pailsėti nuo skubos kiekvieną ir tada neliktų vietos dabar čia šeimininkaujantiems “seimūnams”. Mes turime tiek daug gėles pardavinėjančių žmonių ir įmonių pasikalbėkime su jais, manau sulauksime daug įdėjų ir konkrečios pagalbos tvarkant šį puikų skverą. Miestiečiams reikia sudaryti pasirinkimo galimybę, juk mes visai nenorime,kad šis ženklas vienišas stypsotų apleistas .

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 3

Atsakyti

Dalia Užpelkienė 2010 birželio 10d., 12:5581.7.87.57
Gėriuosi iškiliais ir dvasingais skulptoriaus Regimanto Midvikio darbais, tačiau palaikau Rozą Šikšnienę . Esu tikra, kad paminklas (ar paminklinis ženklas) turi atitikti teritorijos, kurioje planuojama kūrinį apgyvendinti, dvasią. Mažosios Lietuvos istoriko Hab. dr. prof. Domo Kauno nuomone, senasis Žibų kaimas su parkeliu ir fontanuku yra knygininkų žemė. Todėl itin svarbu įprasminti jau per šimtmečius susiformavusias Šilutės istorines erdves. 1905 metais senajame Žibų kaime gyveno 1775 gyventojai, maždaug nuo 1891 metų ir iki 1944 metų Tilžės g. 27 ir 29 pastatuose Šilutėje veikė Karlo Vilhelmo, Oto, Artūro ir Oskaro Sekunų (Sekkun) knygų prekybos, knygrišyklos ir spaudos įmonė, platinusi lietuvių spaudą, rėmusi Mažosios Lietuvos nacionalinio judėjimo ir kultūros veikėjus. Po 1860 metų garsiosios knygininkų Štalių (Stahl) dinastijos atstovas A. Rudolfas Štalis Žibiuose įsteigė knygyną su knygrišykla, dar vadintą „knygų fabriku“. Knygynas išleido įdomių atvirukų, jam talkindavo visuomeninės draugijos, knygyne buvo platinamas prūsų valdžios mėgstamas pažangus nacionalinės krypties laikraštis „Birutė“. 1997 metais F. Bajoraičio viešoji biblioteka kartu su Vilniaus universiteto mokslininkais atidengė ant visų šių pastatų atminimo lentas. Parkelyje su fontanuku, įprasmindami Pamarį, kaip garsiausią Klaipėdos krašte senųjų knygininkų kraštą, bibliotekininkai rengė pirmuosius Poezijos rudenėlius, išaugusius į įspūdingą literatūrinės kūrybos šventę „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“. Parkelio prieigas puošia bareljefas mūsų krašto šviesuoliui filosofui ir rašytojui Vydūnui (Vilhelmui Storostai) atminti . Nereikėtų abejoti, kad Žibai – istorinė knygininkų žemė. Keturis Šilutės kaimus simbolizuojantis monumentas (1,6 m.) nebus iškalbus nei idėjos, nei istorinės atminties prasme ir greičiau primins svetimkūnį. Derėtų išlaikyti Žibų istorinę sąvastį ir parkelyje su fontanuku pastatyti ženklą-simbolį Šilutės knygininkų indėliui į krašto istoriją įprasminti , prieš tai restauravus patį fontanuką ir architektūriškai išsprendus parkelio teritorijos sutvarkymą. Labai svarbu, paakinti individualios veterinarinės vaistinės pastato savininką, bent minimaliai restauruoti namą, kurį puošia Vydūno bareljefas, fasadą. Šiuo metu jis niekaip nedera nei su pagarba Vydūnui nei su artėjančia miesto sukaktimi.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 4

Atsakyti

Dominyka 2010 birželio 10d., 22:1584.238.87.168
Dieve zmones…apie ka jus kalbate. Kazkas rodo iniciatyva ir daro kazka gero miestui, o jus skundziates ir kritikuojate. Ar patys bent pirsta pajudinote? Kodel neimate ir nesodinate tu geliu, ar nedarote ir nedovanojate kazko miestui. Pasivazinekite po pasauli ir pamatysite kaip kiti miestai puosiasi skulpturomis ir pamiklais (bent jau Danijoje, tai tikrai visi miestai didziuojasi tuo). Ir nebutinai jie turi buti super modernistiniai pagaminti is plasmases, nes mes matote labai modernus ir bijome savo praeities… Tikrai nesutinku su tokia kritika, ypac kai kazkas stengiasi del miesto ir nori ji puosti… Todel manau, kad tai labai gera mintis ir palaikau pamiklo statymo ideja…O po to tikiuosi, kad atsiras ir tokiu, kurie salia pasodins gelyte, o ne tik pateis apmastymus internetineje erdveje. Saunu, kad yra zmoniu, kuriems rupi Silute ir kurie nori jai padovanoti tokia dovana!!! As uz…!!!

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 4 Thumb down 6

Atsakyti

Aurelija 2010 birželio 11d., 17:2078.59.107.7
Aš nesu nieko prieš gerą iniciatyvą, bet pritarsiu ponios R. Šikšnienės nuomonei, kad paminklui kažko trūksta, jis padarytas skubotai, ir ką jis simbolizuoja ( išskyrus užrašus susijungusių kaimų). O žalumos, gėlių ir fontanų (tik jei jie prižiūrimi ir veikiantys) mieste niekuomet nėra per mažai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 0

Atsakyti

Andrius 2010 birželio 11d., 17:2181.191.184.230
Sunku suprasti sios skulpturos dydi. As manau gana tu memorialu, pripazinkit, negyva ta skulptura, nebus nei traukos vieta, nei vaikam pasikarstyt. As nenoriu tokios skverelyje, kodel ne centre pastacius. Prie Apastalu baznycios, prie knygyno, prie pradines mokyklos, daug tu vietu, bet sunku suvokti dydi.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą