Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Baltieji gandrai jau ruošiasi kelionei į žiemavietes

Publikuota: 2014 rugpjūčio 04 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Edvardo Lukošiaus nuotr.Edvardo Lukošiaus nuotr.

Šiuo metu prie Dumpių sąvartyno ir pačiame sąvartyne gausiai būriuojasi baltieji gandrai, kurių prieš savaitę suskaičiuota iki 350-370. Čia jų stipriai pagausėjo pastaruoju metu, nes ankščiau sąvartyną lankydavo apie 50 paukščių. Šis ženklus gausos padidėjimas siejamas su rudenine baltųjų gandrų migracija (kuomet gandrai pradeda būriuotis prieš tolimą skrydį) ir intensyviu jauniklių maitinimu.

Tarp visų stebėtų paukščių buvo tik pora šiemetinių jauniklių. Tai rodo, kad dauguma gandriukų dar laikosi prie lizdų.

Didžioji baltųjų gandrų kelionė į Afrikos žemyno pietus prasidės tik sustiprėjus jaunikliams, kuomet ganėtinai tiksliai – apie rugpjūčio 24 d., Šv. Baltramiejaus dieną, – dauguma paukščių pakils tolimam skrydžiui. Tai pastebėjo ir mūsų senoliai, šią dieną pavadindami „gandrų išskridimo“ diena.

Taigi, daugumai gandrų jauniklių lieka mažiau nei mėnuo po lizdo palikimo pasirengti tolimai kelionei, nors ir gandrų išskridimo dieną dar galima lizduose pamatyti vėlyvuosius gandriukus. Jie su savo tėvais, jau ne tokiais gausiais būriais, pakils skrydžiui į žiemavietes tik rugsėjo mėn.

Tuo tarpu dabar baltųjų gandrų migracija dar neprasidėjusi, o nušienautose pievose, arimuose ar net sąvartynuose – visur, kur gausiau maisto šiems visaėdžiams paukščiams, – būriuojasi ne tik nesėkmingai perėję ar jau palikuonis išauginę paukščiai, bet ir rūpestingi tėvai, kuriems dabar tenka daug paplušėti, norint išmaitinti jau beveik suaugusio paukščio dydžio jauniklius. Todėl gandrai renkasi tas vietas, kur yra gausiausia maisto, tame tarpe ir buitinių atliekų sąvartynus. Šiuo metu čia kartu su kirais jie „padeda rūšiuoti“ maisto likučius nuo perdirbimui skirtų atliekų.

birdlife.lt inf.

Rašyti komentarą