Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Polderiuose dūsta žuvys

Publikuota: 2010 birželio 04 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

V. Jusio nuotr.V. Jusio nuotr.

Šilutės rajone, nuslūgus pavasarinio potvynio vandenims, iš kanalų žuvis pradėta perkelti į upes. Šiuos darbus atliekantys specialistai piktinasi, kad nesulaukė Aplinkos ministerijos leidimo akciją pradėti anksčiau nei numato įstatymai. Dėl deguonies trūkumo nemažai žuvų užduso, praneša LTV “Šiandien”.

Į kanalus, vadinamuosius polderius, kurių Šilutės rajone yra apie 12 tūkstančių hektarų, žuvys patenka per pavasarinį potvynį.

Iš trečdalio kanalų žuvys pačios pro ten stovinčias senas siurblines išplaukti negali, todėl ir reikia jas kelti rankiniu būdu.

“Yra ten rusiški dar anų laikų greitaeigiai ašiniai siurbliai ir darbo rato mentys žaloja tą žuvį, supjausto. Praktiškai galimybių išlikti nei teorinių, nei praktinių žuvis neturi eidama pro šituos siurblius”, – LTV sakė Rimantas Liatukas, bendrovės “Šilutės polderiai” direktorius.

Iš kanalų perkelti žuvis į upes, pagal Aplinkos ministerijos nustatytą tvarką, galima tik nuo birželio 1 – osios, po neršto. Tačiau piktinamasi, kad šiemet darbus reikėjo pradėti bent prieš dvi savaites.

“Buvo masiškas kiekis žuvų užėjęs. Šiemet buvo, sakyčiau, labai didelis nerštas. Jeigu mes jų neiškeltumėme, tai praktiškai jos pasmerktos žūti. Nes pradeda augti augalai, trūksta stipriai deguonies ir žuvis padvesia. Matėte ir dabar, kad yra negyvos žuvies”, – kalbėjo Kęstutis Kėrys, bendrovės “Šilutės polderiai” darbuotojas.

Vyrai piktinasi, kad dėl biurokratizmo žūva nemažai žuvų, be to, kol jie pradeda darbus, nemažai žuvų išgaudo brakonieriai.

Žuvys iš kanalų bus perkeliamos iki pat metų pabaigos, kol vandenis vėl sukaustys ledas.

lrt.lt inf.

Rašyti komentarą