Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

“Otkatų” teorija

Publikuota: 2010 birželio 02 Kategorija: Aktualijos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Arba kiek biudžeto pinigų gali būti išplaunama krašte, kur vanduo kuria gyvenimą.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (toliau – STT) atlikto korupcijos rizikos analizę, kuri rodo, kad piktnaudžiavimas tarnyba siekiant asmeninės naudos – tai yra korupcija Lietuvoje vis dar turi gana gilias šaknis.

Net 56 proc. STT apklaustų viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančių įmonių atstovų ne tik patvirtino, kad iš jų buvo reikalaujama “otkatų”, bet ir nurodė konkrečias jų sumas - nuo 3 iki 10 ir daugiau proc. viešojo pirkimo vertės.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2008 m. Lietuvoje buvo įvykdyti 9 152 viešieji pirkimai (be mažos vertės ir komunalinio sektoriaus supaprastintų pirkimų), juose išleista apie 13,5 mlrd. litų – beveik pusė tų metų šalies biudžeto (apie 30 mlrd. Lt). Pernai viešųjų pirkimų būta mažiau – 7 633, išleista per 9 mlrd. Lt.

Pritaikius 6 – 10 proc. dydžio “otkatą” (tokio dydžio nuomilžį STT analizėje nurodė daugiausiai apklaustų verslo subjektų – red. pastaba), susidaro įspūdingos pinigų sumos – daugiau kaip 2,7 mln. litų per dieną (STT skaičiavimais), – kurios kažkur nusėda.

Kaip šiame kontekste atrodo Šilutės r. savivaldybė?

Duomenų apie Savivaldybės įvykdytus ir vykdomus viešuosius pirkimus, ypač apie jų suminę išraišką, ne itin gausu. Viešųjų pirkimų tarnybos informacinėje sistemoje pateiktame Savivaldybės viešųjų pirkimų 2010 metais plane – 150 pirkimų. Tačiau tik prie nedaugelio iš jų yra nurodyta pirkimo apimtis sumine pinigų išraiška.

Rajono tarybos ir mero 2009 metų veiklos ataskaitoje pažymėta, kad per pastaruosius 5 metus iš įvairių ES fondų ir paramos programų Savivaldybė jau įvykdė arba dar tebevykdo investicinius projektus už 50 mln. litų. O vienam iš rajoninių laikraščių meras Virgilijus Pozingis neseniai gyrėsi, kad šiemet tikimasi įgyvendinti įvairių projektų, kuriems jau skirta bemaž 100 mln. Lt ES ir valstybės investicijų.

O kur dar Savivaldybės indėlis į ES finansuojamus projektus, kuris atskirais atvejais siekia 10 ir daugiau proc. įgyvendinamo projekto vertės, ir mažesni viešieji pirkimai, finansuojami vien tik iš rajono biudžeto.

Tačiau ir be to pinigų sumos, kurios, remiantis STT analize ir išvadomis, gali nusėsti (arba galimai nusėda) į kažkieno kišenę, vis tiek įspūdingos – milijonai litų.

Siekdama sumažinti korupcijos apraiškų biudžetinėse įstaigose, STT vykdo korupcijos prevencijos programą. Vienas šios programos renginių – seminaras savivaldybės administracijos darbuotojams ir rajono tarybos nariams apie teisės aktų ir tarybos sprendimų projektų antikorupcinį vertinimą šį trečiadienį buvo surengtas Šilutės r. savivaldybėje. Seminarą vedė STT Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio viršininkas Leonas Barišauskas.

Tarybos sprendimų projektų ir kitų teisės aktų antikorupcinis vertinimas – viena iš priemonių korupcijos apraiškoms mokesčių mokėtojų išlaikomose įstaigose, šiuo atveju Savivaldybėje, mažinti. Tačiau Šilutės r. savivaldybėje jis lig šiol nebuvo atliekamas.

Šią spragą savivaldybės administracija žada užtaisyti artimiausiu metu. Pasak Šilutės r. savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėjo Romualdo Eglinsko, šio trečiadienio seminaras ir buvo skirtas tam, kad administracijos darbuotojai pasimokytų, kaip atlikti sprendimų projektų ir kitų teisės aktų antikorupcinį vertinimą.

Rašyti komentarą