Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Katyčių bažnyčioje vėl skamba vargonai

Publikuota: 2014 birželio 26 Kategorija: Aktualijos, Rajone

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Birželio 21 d. Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčioje pamaldų metu buvo pristatyta Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių filialo parengta dokumentikos paroda „Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčia istorijos verpetuose”, pašventinti prieš trejus metus iš Vokietijos atgabenti vargonai.

Vienas iš tragiškų Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčios istorijos epizodų mini, kad visagalė tarybų valdžia bažnyčią 1955 m. nacionalizavo ir nutarė čia įrengti kino salę. Prireikė pertvarkyti interjerą – išgriauti altorių, sakyklą, panaikinti religinę atributiką, nugriauti varpinę. Vieną varpą, Prūsijos karalienės Luisės dovanotąjį, sudaužė. Kur jis po to buvo išvežtas, niekas nežino. Užmūrijo altorių, sunaikino po grindimis buvusias kriptas, pribaigė vargonus. Į įrengtąjį “kultūros” židinį katytiškiai atsisakė eiti. Nieko nepešęs partijos komitetas bažnyčią 1958 m. grąžino. Pamažu evangelikų liuteronų bendruomenė bažnyčią atstatinėjo. O po 1994 m. restauracijos vėl atstatyta varpinė, įkeltas varpas.

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Prieš trejus metus Katyčius pasiekė gera žinia – iš Vokietijos buvo atvežti vargonai, kuriuos per dvejus metus sustatė vargonų meistras iš Vokietijos Joerg Nass – tai jau septinti Lietuvoje meistro sumontuoti vargonai.

Vargonų parvežimui ir pastatymui lėšas aukojo ne tik katytiškiai, bet daug prisidėjo ir Usėnų gyventojai, Klaipėdos parapija bei Katyčių parapijos kunigas administratorius Reinholdas Moras, Vokietijoje gyvenantys išeiviai.

Vargonus pašventino Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Visus susirinkusius sužavėjo Mišraus vokalinio ansamblio „Mingė” (vadovė Regina Jokubaitytė) atliekamos giesmės.

Pamaldų metu susirinkusieji katytiškiai, kaimyninių bendruomenių atstovai ir šventės svečiai iš Vokietijos turėjo galimybę pasiklausyti vargonų muzikos ir Klaipėdos parapijos jaunimo ansamblio „Gliorija”.

Marina Lodusova,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių filialas

silutevb.lt inf.

Rašyti komentarą