Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

grynas.lt: Žvaigždėtas dangus skelbia astronominį pavasarį

Publikuota: 2014 kovo 20 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Vakarinė kovo žvaigždėto dangaus pusė, 20 val. (J. Vaiškūno pieš., sukurtas 'Stellarium' programa)Vakarinė kovo žvaigždėto dangaus pusė, 20 val. (J. Vaiškūno pieš., sukurtas 'Stellarium' programa)

Kovui įsibėgėjus palaipsniui iš dangaus pradės trauktis ir žiemos žvaigždės. Lyg atsisveikindami ryškiausi žiemos žvaigždynai vakarais dar aukštai išsirikiuos virš pietų horizonto: Didysis Šuo su ryškiuoju Sirijum, Šienpjoviai su Rygeliu ir Betelgeize, Tauras su Aldebaranu ir Sietynu bei įspūdingieji Dvyniai su juose spindinčiu ryškiuoju Jupiteriu… Visas didysis ryškių žiemos žvaigždžių ratas ruošis užleisti vietą ne tokioms šviesioms vasaros žvaigždėms.

Besidriekiantis iš pietų į šiaurę Paukščių Takas, kasnakt vis labiau glausdamasis prie vakarų horizonto, diena iš dienos tartum stums žemyn ryškiausius žiemos žvaigždynus. Tuo pat metu vis aukščiau matysime virš rytų horizonto iškylantį įspūdingąjį Liūto žvaigždyną.

Tačiau ryškiausios vasaros žvaigždės dar neskubės pasirodyti. Tiktai atviroje vietovėje, vakarais palei šiaurinę horizonto liniją, galima bus matyti slenkančias šviesiausias Lyros ir Gulbės žvaigždynų žvaigždes – Vegą ir Denebą.

Daugiau: grynas.lt: “Žvaigždėtas dangus skelbia astronominį pavasarį”

Rašyti komentarą