Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Sinoptikai: žiema Kalėdoms nepasirodys

Publikuota: 2013 gruodžio 23 Kategorija: Aktualijos, Orai

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šiemet neturėtume nustebti per Kalėdas nebraidydami po sniego pusnis ar nedrebėdami nuo šalčių – jau šešti metai iš eilės, kai paskutinę gruodžio savaitę sulaukiame atodrėkio su lijundromis ir plikledžiais, dažniau lietumi nei sniegu.

Šio mėnesio pirmąjį dešimtadienį šiek tiek pamėtėjusi sniego ir pagąsdinusi kai kur net 13–15 ºC šaltuku žiema stabtelėjo. Remiantis prognozių modeliais, panašu, kad nepasipuoš ji baltais patalais ir šventinę savaitę.

Lietuvos pajūriui ir šiaurės vakariniams rajonams daugiau įtakos turės aktyvaus Atlanto ciklono pietrytiniai slėniai, todėl čia numatomi nedideli krituliai, vyraus lietus, nebent šiaurės vakarinėje šalies pusėje įsimaišys šlapdriba. Krituliai mažai tikėtini pietrytiniuose rajonuose, tačiau čia gali nusidriekti tirštesni rūkai, susidaryti lijundra ir plikledis. Stiprokas vėjas pūs iš vakarų, pietvakarių, prie jūros ir vietomis Žemaitijoje sekmadienį jo gūsiai sieks 15–18 m/s. Temperatūra naktimis bus artima 0 ºC, pajūryje truputį šilčiau, o rytiniuose rajonuose temperatūra nukris iki neigiamos. Dienos irgi numatomos labai šiltos šiam metų laikui – temperatūra kils iki 1–6 ºC.

Daugiau kritulių prognozuojama pirmadienį – ir vėl vyraus lietus, tik šiauriniuose rajonuose galima šlapdriba, ypač dieną, kuomet atsisuks truputį šaltesni šiaurės vakarų srautai, o vėjas vakariniuose rajonuose sustiprės iki 15–20 m/s. Tiek naktį, tiek dieną laikysis 0–5 laipsnių šiluma.

Gruodžio 24 d. krituliai iš Lietuvos pamažu trauksis, o iš pietų vėl atslenkant šiltai oro masei, daug kur naktį susidarys rūkas, kuris vietomis neišsisklaidys ir dieną. Be to, yra tikimybė sulaukti lijundrų bei plikledžio, ypač šalies pietinėje bei rytinėje pusėje, kur naktį ir rytą oras dar atšals iki lengvo šaltuko. Temperatūra dieną vėl bus teigiama 1–6 ºC.

Šventinėmis Kalėdų dienomis kritulių tikimybė maža, nebent ketvirtadienį vakarop palis pajūryje. Pūs vidutinio stiprumo pietvakarių, pietų vėjas. Naktimis ir rytais kai kur tvyros rūkas. Temperatūra ne tik dienomis, bet ir naktimis išliks teigiama.

Kalėdų orai Lietuvoje būna labai įvairūs – tenka ir pusnis bristi, ir balas taškyti. Pastarojo penkiasdešimtmečio Kūčių ir pirmosios Kalėdų dienos šilumos rekordas priklauso 1977 metams, kuomet dienomis termometrai vietomis rodė net 8–9 laipsnius šilumos. Antroji Kalėdų diena šilčiausia buvo 1997 metais – aukščiausia temperatūra Lietuvoje siekė 5–8 ºC. Naktis iš gruodžio 24-os į 25-ą mūsų šalyje nėra buvusi labai šalta, žemiausia temperatūra išmatuota 2002 m. Kybartuose – minus 22,5ºC, o gruodžio 26-osios naktį 1996 metais spaudė 26–32ºC speigas. Vėjuočiausios Kalėdos buvo 1998 m. – gruodžio 25-os pavakare pradėjęs stiprėti pietvakarių krypties vėjas gruodžio 26-ą įsismarkavo iki 15–20 m/s, pajūryje ir Žemaitijoje iki 21–26 m/s. Balčiausios XXI amžiuje buvo 2010-ųjų Kalėdos – lapkričio pabaigoje pradėjusi formuotis sniego danga vis storėjo ir metų pabaigoje žemę dengė 30–56 cm. storio sniego patalas. Stora sniego danga buvo ir per 2001-ų bei 2005-ų metų Kalėdas.

LHMT inf.

Rašyti komentarą