Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Konkursas „Gyvenu su knyga“

Publikuota: 2013 gruodžio 19 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Bibliotekos nuotr.Bibliotekos nuotr.

Baigiantis metams Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko rajono 5–10 klasių mokinių tradicinis skaitymo skatinimo konkursas „Gyvenu su knyga“, kurio tikslas – aktualizuoti domėjimąsi literatūra, skatinti teksto atradimo džiaugsmą, ugdyti raiškios kalbos ir sceninės raiškos įgūdžius, lavinti gebėjimą aiškiai dėstyti mintis.

Popietės iniciatorius – Švietimo skyrius, renginio vadovė – šio skyriaus vedėjos pavaduotoja Rasa Žemailienė.

Renginį vedė itin šmaikštūs Vydūno gimnazijos gimnazistai Laura Birbalaitė, Gabrielė Valodskaitė ir Dovydas Nauburaitis (vad. Vilma Zėčienė).

Pamario pagrindinės mokyklos 6d klasės mokiniai Tomas Diskantas ir Simona Bendžiūtė (mokyt. Jolanta Mačiulienė) savo pasisakyme apie skaitymą papasakojo tai, jog jų meilė knygai buvo įskiepyta šeimoje. Vykstant į kelionę šeimos nariai visuomet pasiimdavo ką paskaityti. Jos pirmoji įsimitina ir mėgstama knyga – Brolių Grimų pasakos.

Prisistatymus parengė ir M. Jankaus pagrindinės mokyklos 6d klasės mokinės Karina Žąsytytė, Gabrielė Vilkytė ir Kamilė Burzdžiūtė (mokyt. Alina Rupeikienė), savo pasirodymą užbaigusios gražiu šūkiu „Būk sąmonigas, skaityk!“.

Pašyšių pagrindinės mokyklos mokinė Goda Vladičkaitė (mokyt. Jolanta Pėžienė) teigė skaitanti labai daug, nes iš knygų pasimoko, kaip rasti draugų, pasisemia gyvenimo patirties, knygos jai – draugės, užuovėja, padedanti išgyventi sunkumus.

Šilutės pirmosios gimnazijos gimnazistė Milda Kiaupaitė (mokyt. Jovita Kiaupienė) prisipažino nuo pat vaikystės daug skaitanti, bibliotekininkės ją pažįsta iš tolo. Labai mėgsta skaityti apie gyvenimiškas problemas, itin vertina tradicinę knygą. Savo bendraamžius skatina skaityti knygas, mažiau laiko leisti prie kompiuterio. Ji pamena, kad pirmoji jos skaityta knygelė buvo Hanso Kristiano Anderseno pasaka „Undinėlė“. Vėliau prasidėjo jos skaitymo kelias, išmoko išsirinkti įdomią knygą. Labiausiai mėgsta skaityti detektyvus. Labai patiko skaityti Džoanos Roulings knygą apie Hario Poterio nuotykius, ją perskaitė net du kartus. Taip pat ją domina Agatos Kristi detektyvai. Didelį įspūdį palieka Vytauto Račicko knygos, ypač šio rašytojo knyga „Baltos durys“. Kasmet Milda renkasi skaityti vis sudėtingesnes knygas.

Skirmantei Gruzdytei, Pamario pagrindinės mokyklos mokinei (mokyt. Nijolė Kungelienė), knyga – tai pagrindas. Pagal knygas kuriami kino filmai, bet Skirmantei knyga yra kur kas svarbesnė. Auditorijai ji pristatė mėgstamas knygas „Pirminių skaičių vienatvė“, „Balta kaip pienas“, „Raudona kaip kraujas“ (Alessandro D‘Avenia). Šios knygos labai reikšmingos jos gyvenime.

Žydrūnas Bendikas, Kintų vidurinės mokyklos mokinys (mokyt. Nijolė Sodonienė), visiems papasakojo, kad jam labai įdomios istorinės knygos – apie senovės Graikiją, taip pat apie Lietuvos istoriją. Žydrūnas iš jų semiasi pasitikėjimo, ryžto. Jo nuomone, kiti skaito dėl to, kad reikia, o jis skaito, dėl to, kad jam tai įdomu ir prasminga.

M. Jankaus pagrindinės mokyklos mokinys Lukas Arlauskas (mokyt. Dalia Agintienė) apie savo susidomėjimą skaitymu papasakojo plačiau. Šiais metais Lukas skaitė įvairias knygas: nuotykines, fantastines, kitų žanrų, tokias kaip trileriai, pasakos. Taip pat pro jo akis neprasprūdo lietuvių autorių kūriniai: Gintarės Adomaitytės esė „Laumžirgių namai”, „Laumių stalas”, „Vėjų miesto pasakos“, „Paklydusi pasaka”, Rimanto Černiausko literatūrinė pasaka „Vaikai ir vaiduokliai”, Gendručio Morkūno – „Velniškai karštos atostogos”. Jam ypač patiko Andriaus Tapino fantastinis romanas „Vilko valanda”. Šioje knygoje ryškūs veikėjų charakteriai, kiekvienas turi vis kitokią jausmų skalę, todėl kūrinį įdomu skaityti. Lukui labiausiai įsiminė plėšikas Rickus, jo šmaikštumas bei posakiai. Gal dėl to kad pats Lukas mėgsta juokus? Luko nuomone, skaitymas turi būti pomėgis, ne prievolė. Jeigu tai tampa prievole, žmogus skaitydamas jaučiasi kaip karo lauke.

Katyčių pagrindinės mokyklos aštuntokei Austėjai Bendžiūtei (mokyt. Rasa Jonaitienė) labai patinka rašytojos Kristinos Gudonytės knygos. Kai kiti žiūri filmą, kad nereikėtų skaityti knygos, ji mieliau renkasi knygą. Jai įdomios Nikolo Sparkso knygos. Skaito daug, bet jai nesvarbu perskaitytų knygų kiekis, svarbiausia, ką ji atranda jose.

Emilija Lidžiūtė, Pamario pagrindinės mokyklos aštuntokė (mokyt. Reda Bernotienė), savo prisistatyme kalbėjo, kad su knygutėmis jau vaikystėje ją supažindino mama ir tėtis. Labiausiai mėgo knygutes „Trys lokiai”, „Trys paršiukai“, Justino Marcinkevičiaus poemėlę „Greitoji pagalba”, Vytės Nemunėlio eiliuotą pasaką „Meškiukas Rudnosiukas”. Būdama penkerių metukų Emilija išmoko skaityti ir nuo tada knyga yra neatsiejama jos gyvenimo dalis. Pirmoji knyga, kurią perskaitė savarankiškai, buvo „Liūtas karalius”. Be to, ji perskaitė daug Kosto Kubilinso pasakų. Bėgant laikui, keitėsi Emilijos mėgstamų knygų žanras. Jai pradėjo patikti nuotykių knygos, tokios kaip H. Pyle „Robino Hudo nuotykiai”. Patiko nuotaikinga, kupina liaudies išminties Vytauto Petkevičiaus knyga „Sieksnis – Sprindžio vaikas”, taip pat Džoanos Roulings knyga apie Harį Poterį. Didelį įspūdį paliko Stefanijos Meyer sagos apie vampyrus. Emiliją domina ir fantastinės serijos knygos. Mergaitė skaito draugų siūlomas knygas, dažnai dėmesį prikausto knygų anotacijos, mielai pataria bibliotekininkės. Susidomėjusi knyga, ją gali skaityti visa dieną, netgi naktį.

Juknaičių pagr. mokyklos mokinės Rūta Būdvytytė ir Gabrielė Voverytė teigė, kad skaityti tradicinę knygą yra žymiai maloniau. Skaitant tobulėja atmintis. Jų nuomone, skaitant reikia turėti rašiklį – užrašyti mintims ir žodyną – gilinti žinioms. Jos skaitydamos randa daug pamokymų, knygos padeda pažinti supantį pasaulį. Kai jos dar nemokėjo skaityti, joms skaitė jų tėveliai. Jų mėgstamiausios knygos – „Mišelė XXL“ (Christian Bieniek), „Nebaigtas dienoraštis“ bei „Smagu būti mokiniu (Vytautas Račickas), „Kerolė“ (Kenn Brooks). Renginio metu mergaitės muzikavo gitaromis, palinkėjo visiems gerų švenčių.

Kintų vidurinės mokyklos mokinė Jolita Mažonaitė (mokyt. Nijolė Sodonienė) labai susižavėjo knyga „Bado žaidynės“ (Suzanne Collins), kurią pristatė netradiciškai – filmuotu siužetu.

Augustė Ežerskytė iš Kintų vidurinės mokyklos (mokyt. Sigita Žilinskienė) skaito įvairias knygas. Ją skaityti išmokė mama. Perskaitė labai daug įvairaus žanro knygų. Mėgstamiausi herojai – sumanūs, siekiantys tikslo, nebijantys išsakyti savo nuomonės. Daug ko iš jų išmoksta. Otfrydo Proislerio „Raganiukė“ – jos mėgstamiausia knyga. Jos herojė pati sumaniausia ir atkakliausia. Ją taip pat labai sužavėjo Vytauto Ažušilio knyga „Roneta“. Augustė mano, jog knyga lavina kalbą, plečia akiratį.

Renginio pabaigoje Rasa Žemailienė nuoširdžiai padėkojo mokytojams, padėjusiems mokiniams pasirengti skaitymo konkursui, o skatovams įteikė padėkos raštus.

Vita Gerulienė, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Rašyti komentarą