Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Burlaivių stiebų laužymo era Minijos kaime baigėsi

Publikuota: 2013 lapkričio 15 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Virš Minijos upės neliko elektros perdavimo linijos. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Virš Minijos upės neliko elektros perdavimo linijos. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Elektros perdavimo linijos, dar visai neseniai kabojusios ore skersai Minijos upės to paties pavadinimo kaime Šilutės rajone, neliko nė ženklo – ji pakišta giliai po upės vaga.

Tuo pasirūpino Šilutėje registruota uždaroji akcinė bendrovė „Energetikos objektų statyba“ (toliau – UAB EOS), laimėjusi elektros skirstymo bendrovės „Lesto“ skelbtą konkursą.

Projektą teko koreguoti

Antradienį priešpiet, kai lankėmės Minijos kaime, bendrovės EOS žmonės „naikino“ paskutinius šių metų liepą jūrinę jachtą „GoSail.lt Vakarynė“ ištikusios nelaimės – užkliuvęs už laidų, nutiestų virš upės, nulūžo burlaivio stiebas – „įkalčius“: nuo abiejų krantų buvo šalinami savo jau atgyvenę elektros stulpai.

Tarp triūsiančių vyrų sukiojosi ir vienas iš bendrovės EOS vadovų Audrius Endzinas.

- Šiandien pašaliname paskutinius stulpus, rytoj sutvarkome popierius, ir projektas bus baigtas, – su šypsena veide paaiškino A. Endzinas. – Svarbiausia, kad savo įsipareigojimą įvykdėme laiku ir – dedu galvą – kokybiškai.

Tiesa, Minijos upę skersai kertanti elektros oro linija požeminiais kabeliais galėjo būti pakeista gerokai anksčiau. Tačiau, kaip teigė pašnekovas, įvertinus visas aplinkybes, teko koreguoti projektą, todėl ir darbai užsitęsė.

Anot A. Endzino, iš pradžių kabelį po upės vaga buvo planuojama kloti kone statmenai į dešinįjį krantą, o paskui dar gerą galą ištempti po pylimu, maždaug apie metrą nuo viršaus. Bet vėliau esą buvo persigalvota, tiksliau, UAB EOS pasiūliusi, o AB „Lesto“ sutikusi, kad būsią geriau, jeigu kabelis iš kairiojo kranto, nuo elektros pastotės, po Minijos vaga bus pakreiptas kampu žemyn upe link tos vietos, nuo kurios – stačiai į galutinį tašką – elektros stulpą kitapus kaimo žvyrkelio.

Įdomus darbas

Šilutės energetikams, žinoma, nuo to netapo lengviau, nes po upės vaga jiems teko pakišti gerokai ilgesnį kabelio galą – iš viso per 200 metrų, – užtat nereikėjo rimčiau judinti pylimo.

- Dėl to tik įdomiau. Juolab kad tokios apimties „pradūrimo“ po upe mums dar nebuvo tekę daryti, – teigė A. Endzinas. – Iš technologinės pusės tai labai įdomus darbas: iš pradžių po upės dugnu tiesiamas vientisas vamzdis, po to į jį kišamas kelias tonas sveriantis kabelis. Prisipažinsiu, teko gerai pasukti galvas, kaip jį pratempti.

Pasak, pašnekovo, šiam darbui buvo ruošiamasi labai atsakingai: iš pradžių buvo atliekami bandymai ant žemės, po to sistema buvo tobulinama. Ir tik įsitikinus, kad viskas pavyks iš pirmo karto, įmonės darbuotojai ėmėsi darbo Minijos kaime.

Viename krante buvo pastatytas pakankamai galingas kompresorius. Jo sukurto oro slėgio užteko specialiam lynui „iššauti“ iki kito kranto. Ten lyną su prie jo galo pritvirtintu elektros kabeliu „perėmė“ elektros generatorius su reduktoriumi…

- Mums viskas puikiai pavyko, – sakė A. Endzinas. – Iš vienos pusės, tai buvo vienas iš įdomesnių darbų, su kuriais mums teko susidurti per 21 metus (tiek laiko jau gyvuoja UAB EOS – red. pastaba), antra vertus, mes patys įgavome naujos patirties, patobulinome savo įgūdžius.

Atsiveria nauji horizontai

- Jeigu jums jau taip sekasi užkariauti naujas veiklos aukštumas, tai gal ir elektros tiltą į Švediją sugebėtumėte nutiesti? – juokais paklausėme. Ir, pasirodo, pataikėme kaip pirštu į akį. Na, beveik.

- Tiesą sakant, tarptautiniai projektai mums tikrai jau šviečiasi. Šią vasarą sulaukėme gerų naujienų iš Vokietijos ir Norvegijos, – pasigyrė A. Endzinas. – Nesakau, kad iš karto patys kibsime į labai didelius projektus, bet kaip subrangovai juose, ko gero, dalyvausime jau visai netolimoje ateityje. Juk reikia leisti žmonėms daugiau uždirbti. Be to, mūsų įmonei tai bus dar viena galimybė patobulėti.

Paslaugų sektorius Vakarų Europoje Lietuvos įmonėms vis labiau atsiveria. Todėl, anot pašnekovo, būtina nuolat tobulėti ir mokytis.

- Savaime suprantama, visų technologijų negali turėti, tačiau turi jas žinoti ir mokėti, kaip jas naudoti. Tik tuomet išlieki konkurencingas, – įsitikinęs A. Endzinas.

Pabaigai

Minijos upė nuo jos žiočių iki pat Lankupių kaimo – iš viso 19 km – priskirta valstybinės reikšmės vidaus vandenų keliams. Tad nuo šiol, kai virš Minijos vagos neliko elektros laidų, aukštyn upe galės saugiai plaukti ir burinės jachtos.

Oresto Lidžiaus nuotr.

2 skaitytojų komentarai
vietinis 2013 lapkričio 14d., 21:5078.61.84.129
belieka tikėtis, kad stipri pavasarinė srovė nepažeis to kabelio…..o šiaip, tai tą reikėjo daryti prieš gerą dešimtmetį, kai jachtos “atrado” Mingę…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 2

Atsakyti

A.E. 2013 lapkričio 15d., 20:3278.61.57.176
Žinoma, kad būtų buvę geriau, jei problema būtų išspręsta anksčiau.
Ir ne tik ,,atrandantiems” Mingę, rangovams (statybininkams) taip pat – mokesčiai buvo mažesni :)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą