Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Marijos žemę užvaldo gėjų baubas

Publikuota: 2013 lapkričio 05 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Norėjo kaip geriau, bet išėjo kaip… Lietuvoje: aliuziją į gėjų naudojamą spalvų gamą lietuviai linkę įžvelgti net ir ES projektų viešinimo stenduose naudojamuose simboliuose.

Keturi vertikaliai išdėstyti kvadratėliai – geltonas, žalias, raudonas ir mėlynas – dešinėje (žiūrovo akimis) Europos projektų viešinimo stendų pusėje simbolizuoja ES struktūrinės paramos finansavimo sritis: geltona – tai mokslas, žalia – sanglauda, raudona – ekonomika, mėlyna – techninė parama. Tačiau tūlam lietuviui pasirodė, kad tai Lietuvos trispalvės fragmentas su pridėta papildoma – mėlyna spalva. Todėl jam iškilo trys klausimai:
Kieno tai vėliava ?
Kas kuria Lietuvos ateitį?
Kieno iniciatyva yra išniekinta mūsų Valstybės vėliava?

Oresto Lidžiaus nuotr.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Panašių klausimų iškilo ir keletui šilutiškių. Vienas iš jų prieš dvi dienas dėl to kreipėsi į „Šilutės ETA Žinias“.

Tačiau rimto tyrimo neprireikė: pagrindinę informaciją be vargo aptikome interneto tinklalapiuose www.zemesvardu.lt („Kas kuria Lietuvos ateitį?“) ir www.esparama.lt („Europos Sąjungos 2007-2013 m. struktūrinės paramos grafinio stiliaus gairės“), o oficialus finansų ministerijos komentaras nuskambėjo vakarykščiame televizijos TV3 žinių reportaže.

Taigi, aiškintis šios „niekšybės“ ėmėsi kai kurie Seimo konservatoriai, jie kreipėsi į Lietuvos heraldikos komisiją (toliau – komisija), vadovaujamą LR Prezidentūros vyr. specialisto Edmundo Antano Rimšos.

Komisija, išnagrinėjusi parlamentarų kreipimąsi, priėjo prie tokios išvados: „Spalvų išdėstymas rodo, kad stendo autoriai ar autorius per geltoną, žalią ir raudoną norėjo parodyti Lietuvą, o per apatinę mėlyną – Europos Sąjungą. Kam dar kartą reikėjo akcentuoti Europos Sąjungą, kai jos visa vėliava vaizduojama stende, heraldiškai paaiškinti neįmanoma (sviestas sviestuotas). Be to, taip nevykusiai prie trijų spalvų pridėjus ketvirtą, buvo sukurtas naujadaras, kuris aiškiai iškraipė dar 1918 m. įteisintas Lietuvos valstybės spalvas, jų gamą priartino prie gėjų naudojamų spalvų gamos. Heraldikos komisija mano, kad stenduose „Kuriame Lietuvos ateitį“ pavaizduota keturspalvė juosta iškraipo ne tik istoriškai susiklėsčiusias valstybės spalvas, bet ir menkina Lietuvos prestižą…“

Komisijos manymu, šį nesusipratimą būtina kuo greičiau ištaisyti, pavyzdžiui, uždažant mėlynąjį kvadratėlį.

Užuominų į seksualinių mažumų „vaivorykštę“ buvo galima įžvelgti ir Seimo nario Vytauto Juozapaičio pasisakyme televizijos TV3 reportaže.

Tame pačiame televizijos reportaže Finansų ministerijos Europos Sąjungos struktūrinės paramos valdymo departamento direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Dilba aiškino, kad tokia spalvų gama ES projektų viešinimo stenduose buvo pasirinkta bandant priartinti struktūrinę paramą prie Lietuvos konteksto, prie tų spalvų, kurios yra artimos ir pažįstamos lietuviui.

Tačiau ministerijos funkcionieriai, matyt, primiršo, kad gyvename Marijos žemėje…

3 skaitytojų komentarai
Gamaržopa (ne žiūrovo akims) 2013 lapkričio 5d., 17:3181.7.78.252

simbolizuoja trispalvės žydrąją sanglaudą per ekonominį pasturgalį.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 7

Atsakyti

Tokia 2013 lapkričio 5d., 19:1381.7.78.252

tad paramos technika.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 4

Atsakyti

ar tikrai? 2013 gruodžio 25d., 11:2778.61.102.93

geltona – tai mokslas, žalia – sanglauda, raudona – ekonomika, mėlyna – techninė parama.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą