Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Atliekų tvarkymas: Šilutės valdžios norai – geri

Publikuota: 2013 rugpjūčio 23 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Viena  didžiausių problemų Šilutės rajone - atliekų rūšiavimas. (ve.lt nuotr.)Viena didžiausių problemų Šilutės rajone - atliekų rūšiavimas. (ve.lt nuotr.)

Papildomų sąskaitų už šiukšlių tvarkymą ir surinkimą Šilutės rajone gali sulaukti ne tik mėgėjų sodų sklypų savininkai, bet ir su verslo liudijimais dirbantys remontininkai, statybininkai, kiti savo veikloje šiukšlių pridarantys „patentininkai“.

Komunalinių atliekų tvarkymo sistemos gerinimu Šilutės rajone besirūpinanti darbo grupė (pirmininkas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygantas Kamarauskas) šviesos tunelio gale ieško jau beveik metus (ši darbo grupė įkurta 2012 – ųjų rugsėjo 21 d.). Todėl Savivaldybės merės Daivos Žebelienės manymu, atėjo laikas atsiskaityti už nuveiktus darbus.

„Norisi išgirsti, kas padaryta,“ – be jokių užuolankų merė pradėjo penktadienį priešpiet Savivaldybės mažojoje salėje susirinkusios darbo grupės posėdį.

Vytautas Kubeckis, Ūkio skyriaus vyr. specialistas, pateikė skaičius: mėgėjų sodų bendrijose išaiškintas 2571 sklypų savininkas, maždaug 300 – 400 savininkų nustatyti kol kas nepavyko – esą net ir sodų bendrijų pirmininkai apie juos nieko nežinantys, naudingos informacijos nesulaukta ir iš Registrų centro, – sodų nameliuose gyvena apie 400 šeimų, maždaug 80 proc. jų moka už atliekų tvarkymą. Esą apmokestinus visus mėgėjus sodininkus, Savivaldybės pajamos iš rinkliavos už atliekų surinkimą ir sutvarkymą per metus padidėtų apie 60 000 Lt.

Neartų dirvonų, kuriuose galėtų užderėti gražių pajamų vietinės rinkliavos pavidalu, darbo grupės nariai įžvelgia ir rajono gyventojų individualioje veikloje: kodėl neapmokestinus pavienių statybininkų, apdailininkų, sulčių spaudėjų ir kitų „patentininkų“, kurių veikloje neapsieinama be atliekų? Atėjai verslo liudijimo – tuo pačiu susimoki ir rinkliavos mokestį…

Savivaldybės administracijos direktorius Raimundas Ambrozaitis šį principą apibūdino dviem žodžiais: „Moka šiukšlintojas“.

Tam, kad šis sumanymas būtų įgyvendintas, reikės Savivaldybės tarybos sprendimo.

Tačiau pajamų iš vietinės rinkliavos didinimas – ne vienintelis Šilutė rajono valdžios galvos skausmas: būtina kuo greičiau išplėtoti komunalinių atliekų rūšiavimą, kad į regioninį sąvartyną Dumpiuose pakliūtų kuo mažiau šiukšlių, mat nuo jų svorio skaičiuojamas taip vadinamas vartų mokestis, kuris, jeigu ne šį rugsėjį, tai nuo kitų metų pradžios tikrai didės daugiau nei dvigubai, be to, Savivaldybei grės nemenkos baudos, jeigu ir toliau bus delsiama išrūšiuoti bent 50 proc. komunalinių atliekų.

Šią problemą galbūt pavyks išspręsti per komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo operatoriaus konkursą, žinoma, jeigu atsiras norinčiųjų imtis atliekų rūšiavimo: mat Savivaldybė „vartų mokestį“ norėtų užkrauti naujajam operatoriui – esą tai skatintų jį papildomai rūšiuoti surinktas šiukšles. Taip pat svarstoma galimybė taikyti naują apmokėjimo už suteiktą paslaugą modelį – mokėti ne už kiekvieną į sąvartyną pristatytų atliekų toną, bet už fiksuotą metinį mokestį, kuris paaiškėtų per operatoriaus konkursą.

Jeigu viskas pavyks, galbūt nereikės didinti vietinės rinkliavos mokesčio rajono gyventojams: jų turėtų užtekti ne tik už šiukšlių surinkimą bei sutvarkymą sumokėti, bet ir įsisenėjusioms skoloms už jau suteiktas šias paslaugas palaipsniui padengti.

Susijęs str.: “Atliekų tvarkymas: dėl „vartų mokesčio“ – į teismą”

3 skaitytojų komentarai
Taip, 2013 rugpjūčio 25d., 22:1878.61.35.108

akivaizdžiai menka liberalcentristų statytinio V.Kamarausko grąžinimo į vykdomosios valdžios ešeloną(elitą) nauda. Per metus jo ‘darbo grupė” bei savivaldybės gamtosaugininkas R.Rimkus atliekų tvarkymo pelkėje švaresnio proveržio nepadarė ir, manau, nepadarys. Ne tie interesai. Ne ta kompetencija. Jos pakanka tik veiklos imitavimui. Tarybai – taip pat .Kadencija iš kadencijos, metai iš metų. .. Ruoškimės rinkliavos didinimui.

Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 2

Atsakyti

saulė 2013 rugpjūčio 26d., 08:3888.119.138.20

Kam tiek ūkio skyriui darbuotojų reikia, jei neranda kitų variantų kaip didinti šiukšlių kainas visiems gyventojams. Reikia sukti galveles ir ieškoti priežasčių, o kainom sukelti didelio išmanymo nereikia. Sodininkai ir taip dvigubai moka, už nesamas šiukšles sodo sklype ir pagal gyvenamaja vietą.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 2

Atsakyti

Joo 2013 rugpjūčio 26d., 09:3788.118.183.35

Teisingai pastebėjote, interesas ( nauda) yra ne mažesniuose bet didesniuose mokesčiuose. Darbo grupė ir yra kuriama tam, kad nauji žmonės galėtų palaipsniui įsijungti į taip vadinamųjų “otkatų” dalybas. Eiliniai piliečiai visiškai neturi įgaliojimų vertinti specialisto kompetenciją. Nepykit už mano mintis, aš nekaltas kad tokia realybė.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą