Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Seimo pirmininkei kontrabandos verslas – sunkiai įmenama mįslė

Publikuota: 2010 balandžio 26 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

O. Lidžiaus nuotr.O. Lidžiaus nuotr.

Pirmadienį į Pamario kraštą atvykusi LR Seimo pirmininkė Irena Degutienė mėgino išsiaiškinti, kodėl valstybės galimybės suvaldyti klestintį rūkalų kontrabandos verslą tokios mistiškai ribotos…

Kad Lietuvos sienos kiauros ir iš Karaliaučiaus (Kaliningrado) srities į šalį plūsta rūkalų kontrabanda – jokia naujiena. Kad į šį nelegalų verslą įtraukiama vis daugiau nepilnamečių – irgi žinome.

Mes net numanome, kas už viso to stovi – nusikalstamos grupuotės, kai kurios politinės partijos, – bet pričiupti jų kažkodėl neįstengiame.

“Kodėl šio proceso neina suvaldyti? – Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtos diskusijos metu klausė LR Seimo pirmininkė. – Kodėl valstybės galimybės suvaldyti tą procesą tokios mistiškai ribotos?”

I. Degutienė prisiminė Jo Ekscelencijos Prezidento Valdo Adamkaus vizitą į Pagėgius ir Tauragę 2007 – siais. Prieš jo vizitą pasienyje su Rusija buvo sulaikyta stambi kontrabandinių rūkalų siunta. Bet jau pirmą naktį po Prezidento apsilankymo Pagėgių pasienio rinktinėje pasieniečių sandėlys buvo ištuštintas be įsilaužimo požymių.

Degutiene Siluteje1“Kaip šis mistinis nusikaltimas galėjo įvykti, ir ar be pasieniečių žinios? – klausė I. Degutienė. – Byla neištirta, kaltų nėra. Todėl norisi paklausti, kodėl?”

Seimo pirmininkė sakė susidariusi nuomonę, kad tai buvęs parodomasis kontrabandos sulaikymas. O paskui – viskas į dugną.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai su tuo nenorėjo sutikti. Anot jų, įtariamieji buvo išaiškinti, bet byla subliūško dėl įrodymų stokos.

Muitinės ir Kriminalinės policijos biuro atstovai siūlė politikams keisti įstatymus ir plėsti nelegaliai įgyto turto konfiskavimo ribas. Mat šiuo metu nėra galimybės konfiskuoti visą neteisėtai įgytą turtą, o tik tą jo dalį, kuri susijusi su konkrečiu nusikaltimu.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras informavo, kad jau yra parengta įstatymų projektų, kurie sugriežtins atsakomybę už tokius nusikaltimus, bus keičiamas ir operatyvinės veiklos įstatymas. Tačiau, anot jo, prie jų dar reikia padirbėti.

Seimo pirmininkei buvo pasiūlyta pasvarstyti ir apie visuotinio turto deklaravimo įvedimą Lietuvoje, kuris padėtų išaiškinti, kas kokį turtą valdo.

2 skaitytojų komentarai
marina 2010 balandžio 26d., 20:1178.61.128.70

rezultatas ko gero nulinis,o per miesteli skraide kaip ereliai

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 2

Atsakyti

mamukas 2010 balandžio 27d., 19:5884.32.215.23

Nieko naujo, tą patį prieš tris metus porino prezidentas V. Adamkus. Kaip liaudies patarlėje ,,Ta pati suknelė, tik nauja panelė.”

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą