Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Metai po Šilutės valdžios perversmo: interviu su mere Daiva Žebeliene

Publikuota: 2013 birželio 13 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Birželio 13 d. sueina lygiai vieni metai, kai Šilutės rajono savivaldybėje buvo įvykdytas perversmas ir Virgilijaus Pozingio vietą prie valdžios vairo užėmė Daiva Žebelienė.

Ta proga merė davė interviu „Šilutės ETA Žinioms“.

- Vieni metai prie valdžios vairo: kokie jie buvo Savivaldybei ir asmeniškai Jums?

- Laikas labai greitai bėga. Šiandien žiūrim – jau visi metai.

Jie buvo labai įtempti ir darbingi, – manau, taip galėčiau juos apibūdinti.

Žinoma, tai gana trumpas laiko tarpas. Todėl didesnius vertinimus galėčiau dėlioti tik po ilgesnio laiko tarpo.

Iš pradžių mūsų darbai buvo labiau tęstiniai, pažintiniai, o dabar tai tikrai yra stengiamasi nudirbti tuos produktyvius darbus, kurie labai reikalingi žmonėms.

- Apie tai dar pakalbėsime. O dabar norėčiau grįžti į pradžią: lygiai prieš metus buvo įvykdytas perversmas, kam to reikėjo?

- (pauzė) Kaip ir atstatyti politinį neteisingumą, dėl kurio buvo daug visokių vertinimų: kas čia ką išdavė…

- Kalbate apie porinkiminius reikalus?

- Taip. Iš tikrųjų buvau giliai nustebinta, kad politikoje taip nesilaikoma garbės žodžio. Tai čia, žinokite, man buvo labai sunku su tuo susitaikyti: kai sako, kad reikia daryti taip, o ne taip, dėl ko buvo garbingai susitarta.

Man tai buvo didelis smūgis. Tada pajauti, kad politika nėra graži ir švari. Ir kas per tuos metus pasimatė: nėra politinės kultūros pas mūsų politikus, Šilutės rajone.

- Tai sakote, kad per perversmą atstatėte politinį teisingumą?

- Manau, kad to reikėjo, nes tikrai jau buvo pribrendę.

Iš pradžių viskas buvo kaip ir dirbama. Tikrai buvo bandoma dirbti ir dalyvauti Tarybos veikloje, priimant sprendimus. Bet iš tikrųjų , kai politika yra daroma kelių žmonių, neatsižvelgiant ir į kitų nuomonę ir… Manau, tiesiog tikrai jau buvo pribrendęs reikalas.

- Jūsų koalicijoje yra ne vienas taip vadinamas senas politikos vilkas. Bet jie tarsi liko nuošalyje. Kodėl Jūs? Kas pastūmėjo Jus į mero postą?

- Tai buvo ne vienos dienos apsisprendimas žengti šitokį atsakingą žingsnį. Buvo daugelis politikų, kurie tiek darbais, tiek faktais bandė įrodyti, kad pamatyčiau, jog daug kas daroma ne taip, ką būtų galima daryti kitaip. Ir, gilinantis, analizuojant, apsisprendžiau, kad galbūt kažką galima pakreipti, padaryti geriau, nei iki tol buvo daroma.

Be to, aš maniau, kad labai svarbu visos koalicijos dalyvavimas teikiant pasiūlymus ir priimant sprendimus. Būtent taip tuomet ir buvo deklaruojama.

- Prisiminkite, prašau, kokius pagrindinius tikslus iškėlėte sau, stojusi prie valdžios vairo. Kaip sekėsi – ar sekasi – jų siekti?

- Žinant, kad einant į mero poziciją, tai nebus kažkokie iš karto, sulig diena daromi perversmai ar nauji darbai – tai visada yra tęstiniai, anksčiau pradėti darbai. Aišku, buvo labai svarbu sužiūrėti, ar tie, kurie buvo pradėti, vykdomi produktyviai, ar racionaliai naudojamos lėšos.

Aišku, tas pirmas etapas buvo ir pažintinis. Susipažinimas su įstatymais – jų juk neperšoksi. Aš visada stengiuosi, kad viskas eitų kartu su įstatymo raide.

Aš visada sakau, kad pirmiausia – įstatymas ir atsakingai žiūrėti į man patikėtas mero pareigas.

- Jūsų politiniai oponentai palyginti dažnai viešai tvirtina, esą dabartinė valdančioji koalicija dar nieko naujo nenuveikė, nieko naujo nesukūrė. Ką į tai atsakytumėte?

- Yra koalicija, yra opozicija. Tai jie ir turi taip šnekėti – tai normalu.

Tačiau manau, kad iš tikrųjų yra labai daug naujų darbų. Jeigu kalbėtume apie projektus, jeigu jei žiūri vien tik į dalyvavimą projektuose, tai ir Pakalnės uosto sutvarkymo visos paraiškos jau praėjo, ir Kintų krantinių sutvarkymas, ir dalyvavimas daugiabučių namų programoje, ir argumentuotas pateikimas, kad galime būti bandomoji savivaldybė Klaipėdos regione, kuriai bus rengiama bandomoji kompleksinė plėtros galimybių studija, su kuria galėsime pretenduoti į daugiau kaip 30 mln. Lt europinę paramą. Visa tai paruošiamieji darbai. Tokių padaryta labai daug, ir tikiu, kad ateityje visi tie projektai bus įgyvendinti.

O anų ponų reikėtų paklausti, kodėl stalčiuose tiek metų guli labai daug projektų, parengtų už kažkokius pinigus. Jie guli, o mes dabar negalime jų atnaujinti, nes tai daryti reikėtų savo lėšomis.

Man labai gaila, kad jie tiek metų gulėjo stalčiuje. Jeigu jie visis būtų įgyvendinti, tai Šilutė ir visas rajonas šiandien būtų daug gražesnis.

- Gal galėtumėte identifikuoti bent kelias pagrindines mūsų rajono problemas.

- Aišku, didžiausia problema yra finansai. Čia tos kalbos, kad skolos labai didėja – visa tai niekai. Situacija stabilizuota. Šiandien tai labai svarbu.

- Bet skolų problema tai išliko.

- Problema išlieka. Bet mes stengiamės. Autobusų parkui atiduota vieno mėnesio skola – iki šiol tai nebuvo daroma. Trejus metus rangovai nebuvo gavę pinigų už darbus. Šiandien ši suma jau sumažinta.

- Kokių dar problemų įžvelgiate?

- Kai kurių Savivaldybės darbuotojų požiūris į darbą man nepatinka. Čia irgi problema. Yra biurokratiškai žiūrima. Jeigu bent kiek pasikeistų jų požiūris į darbą, – aš su administracijos direktoriumi dėl to daug dirbame, – tai, manau, Savivaldybė padaryti daug daugiau.

- Vienas iš Lietuvos ekonomistų prakalbo apie įsiskolinusioms savivaldybėms iškilusią grėsmę tapti Lietuvos graikijomis. Ar Jūs įžvelgiate grėsmę, kad viena iš tokių graikių galime tapti mes – Šilutės kraštas?

- Manyčiau, kad čia jau Vyriausybės lygyje turi būti sprendžiama. Lietuvos savivaldybių asociacijoje šituo klausimu jau anksčiau diskutuota ir yra pateikti raštai Vyriausybei, kad būtų atsižvelgta į susidariusią situaciją. Mat įsiskolinusių savivaldybių skaičius didėja. Jeigu anksčiau tokių būta tik kelių, tai šiandien jų jau kelios dešimtys. Ir tas skaičius didėja.

Ar mes pasieksime Graikijos lygį? Aš manau, kad galbūt to nesulauksime. Bet kad įsiskolinusių savivaldybių skaičius didėja – tai tiesa, ir Vyriausybė turi priimti rimtus sprendimus.

- Vienas iš Savivaldybių asociacijos pageidavimų yra didinti skolinimosi limitą savivaldybėms…

- Taip, mes tą patį klausimą lietėme per vizitą pas Premjerą A. Butkevičių, regis, vasario mėnesį. Bet yra tokia tvarka ir šiandien niekas nepakeista.

- Didesnis skolinimosi limitas padidintų galimybę savivaldybėms dalyvauti naujuose projektuose, bet skolų problemos neišspręstu. Galbūt Jūs matote kitų būtų tai problemai išspręsti?

- Mes važiavome su vienu pasiūlymu. Kad nurašytų skolas – tai turbūt to nesulauksime, – susimąstė. – Čia jau didelis darbas kažką pakeisti. Reikėtų pagalvoti. Iš tikrųjų apie tai daug dar negalvojome…

Tai didelis darbas. Turi dirbti darbo grupės ir priimti tam tikrus sprendimus.

Galbūt galėtų keistis tam tikrų metodikų, pavyzdžiui, švietimo, žemės, skaičiavimo būdai…

- O kaip dėl nedarbo mažinimo? Savivaldybė tarsi ir galėtų šioje srityje kažką nuveikti, sukurdama palankias sąlygas naujam verslui, naujoms įmonėms ateiti.

- Manyčiau, turėtų prasidėti nuo Vyriausybės – turėtų būti lankstesnė mokesčių politika naujiems, pradedantiems verslininkams. Dabartinė sistema nėra lanksti. Galbūt todėl žmonės renkasi nelegalų darbą arba minimaliai įdarbina kitus ir, aišku, nemoka tokio atlyginimo, kokio galbūt verta tas žmogus.

- Bet turėtų būti galimybė paruošti dirvą – parengti infrastruktūrą naujam, galbūt net ir užsienio kapitalui ateiti, naujoms įmonėms kurtis.

- Mes tuo klausimu diskutavome strateginėje darbo grupėje. Kurios nori – ateis. Bet jos žiūri į rinką (pauzė) atidžiau – ne, atidžiai nesvarstėme, nes pas mus ir teritorijų klausimas yra problema. Tas verslas norėtų ateiti arčiau miesto, bet pas mus mieste nėra tam tinkamų zonų, o už miesto kažkiek dar jų turime. Bet jos nėra patrauklios.

- Kokius ateities tikslus keliate sau ir visai koalicijai?

- (pauzė) Aišku, įgyvendinti, koalicijos programą, kuri buvo priimta visų mūsų partnerių.

Kai ruošiausi metinei mero ataskaitai, pasižiūrėjau, pasianalizavau: daugelis darbų jau padaryta. Tai tikrai džiugina. Ir yra tikslas įgyvendinti ją 100 procentų.

Pirma pradžia buvo Rūgalių kelias, nors tai buvo ir ne vienų metų diskusija. Taip pat Povilų kelio sutvarkymas. Tai šitie darbai jau kaip ir padaryti… Jeigu paimtume programą, galėtume tiksliau sudėti visus pliusiukus.

Mano pačios, kaip žmogaus, tikslas – daugiau žiūrėti ir į patį žmogų. Kaip sakau, šitoje savivaldybėje gyvena žmonės. Tai labai džiaugiuosi kad ir tais mažais darbais: pamatyti pačius gabiausius vaikus, paskatinti juos, kaip šiemet. Patys matėte, kiekvienam buvo įteiktos vardinės dovanėlės. Gabiausi abiturientai – to dar nebuvo – šiemet gaus premijas. Kurie geriausiai išlaikys egzaminus. Gabiems vaikams šiemet finansuojame pusę vasaros stovyklos kainos, o kitąmet – pažiūrėsim, kaip mums seksis šiemet, – gal per mero fondą bus galimybė skirti ir visą sumą.

Aš manau, kad reikia būti arčiau žmonių, pamatyti jų problemas ir padėti jas spręsti. Aš stengiuosi įsigilinti į kiekvieno problemą.

Aš džiaugiuosi ir tomis pačiomis žaidimų aikštelėmis, naujomis erdvėmis. Pagaliau atsiras vaizdo stebėjimo kameros. Aš dėl to džiaugiuosi. Tai yra maži darbai, bet jie svarbūs. Dėl kiekvieno mūsų vaiko, dėl kiekvieno gyventojo…

- Jūsų palinkėjimas Šilutės krašto gyventojams.

- Kad žmonės būtų pilietiški, kad mylėtų savo miestą, kaip daugelis iš mūsų, kurie nenuleidžia rankų, nenusivilia, kad žmonės nenusiviltų politikais, valdžia – dabar tai labai jaučiama.

Linkiu visiems stiprybės, sveikatos.

Norėčiau, kad jaunimas sugrįžtų į mūsų kraštą, kad Lietuva būtų ir gyvuotų.

Daugiau optimizmo.

- Ačiū už pokalbį.

Merę D. Žebelienę kalbino Orestas Lidžius

17 skaitytojų komentarų
Joo 2013 birželio 13d., 14:3188.118.183.35
Klausimas? Merė atstovauja tik miestui ar ir rajonui?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 7

Atsakyti

miestelenas 2013 birželio 13d., 15:0778.59.99.71
Na gerbiama mere, ir kaip jūs su savo komanda stabilizavote padėtį, jei per pirmą ketvirtį negauta planuotų dviejų milijonų pajamų? Nusileiskit iš savo kabineto ir pasižiūrėkit į savo pavaldinius, kuriems už darbą nebuvo laiku atsiskaityta, o perspektyvos išlieka miglotos. Jei jau pirmame ketvirtyje buvo problemų, tai toliau jos tik gilės…

O dėl to: “Čia tos kalbos, kad skolos labai didėja – visa tai niekai.” Jums ką tik nuspręstų pasiskolinti dviejų milijonų trumpalaikių ir devynių milonų ilgailaikių paskolų atrodo niekai?

Gal laikas pradėti ūkiškai žiūrėti į projektus, o ne tik gražų fasadą kurti? Kas iš to jei tik gražiai ir ekologiškai viskas atrodys, o įmonių nebus ir jos negeneruos piniginių srautų. Va jum ir išeities kryptis, užtenka gražinti, laikas investuoti į tai kas kuria pridėtinę vertę, arba sąlygas verslui plėtotis.

Gi mielieji viena pagrindinių savivaldybės biudžeto sudedamųjų dalių, tai ta kurią sumoka dirbantys gyventojai, o jei nėra verslo su darbuotojais, tai va ir matom kad nebegaunam planuotų pajamų…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 24 Thumb down 10

Atsakyti

danute 2013 birželio 13d., 15:235.20.114.38
kodel pone,Mere yra steigiamos pavaldzios jums imones o atlyginimai nemokami,kiek reikia biurokratijos-islaikytiniu?Kalbu apie soc.paslaugu centra,prisodino jaunu pupyciu,kazkieno vaikuciu,o mes juodnugares-lankomosios prieziuros darbuotojos grandom seneliu bustus ir niekas nesiteikia paaiskint,kodel taip yra,gal kokiu projektu pinigu neduoda?Keli litai daugiau negu minimumas uz 8 darbo valandas kai mokyklos valytoja uz4 darbo valandas minimuma gauna,kur ukiskumas.Svarbu laikrasty grazios foto ir grazus straipsnis,gal pradekim dirbti …

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 20 Thumb down 8

Atsakyti

2013 birželio 13d., 16:3381.7.78.91
Sėkmės merei tolesniuose darbuose. :)

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 14 Thumb down 11

Atsakyti

alina 2013 birželio 13d., 16:4878.61.30.28
dziaugemes kartu su tavim MERE, linkime tau toliau darbuose sveikatos ir stiprybes ir dar sem poste isbuti ne vienerius metus,sekmes Daivute

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 12 Thumb down 12

Atsakyti

:) 2013 birželio 13d., 20:4378.61.57.176
Orestai, gal tu geriau pateik klausimus raštu ir išanksto…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 4

Atsakyti

miestelenas 2013 birželio 13d., 22:1578.61.227.84
matai kaip ji susimėto atsakymuose. Pratusi tik prieš objektyvą su senukais pozuoti, o ne į rimtus klausimus atsakinėti. Smagu Orestai kad ne vien tik apie orą klausinėjai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 8

Atsakyti

Jonas 2013 birželio 14d., 06:5478.61.102.93
tvarkosi mere kuo puikiausiai. Tikekimes, kad nieks neisdrys “suvalgyti”. Sekmes Merei.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 13 Thumb down 13

Atsakyti

nu juo 2013 birželio 14d., 08:5188.119.253.65
Apie darbus ir prioritetus , merė pasisakė aiškiai:
– Aišku, didžiausia problema yra finansai. Čia tos kalbos, kad skolos labai didėja – visa tai niekai. …

Apie sprendimus taip pat pasisakė nedviprasmiškai:
-Mes važiavome su vienu pasiūlymu (pas premjerą). Kad nurašytų skolas – tai turbūt to nesulauksime… – …Reikėtų pagalvoti. Iš tikrųjų apie tai daug dar negalvojome…

Apie investicijų pritraukimą į regioną, darbo vietų kūrimą, pajamų į biudžetą didinimą, skolos sumažinimą…:
- Mes tuo klausimu diskutavome strateginėje darbo grupėje. .. (pauzė)
… – ne, atidžiai nesvarstėme… pas mus mieste nėra tam tinkamų zonų, o už miesto kažkiek dar jų turime. ..

Yra pasakyta ir pozityvių dalykų, kuriems negali nepritarti, nors ir su šypsena:
… įstatymai – jų juk neperšoksi. Aš visada stengiuosi, kad viskas eitų kartu su įstatymo raide.
- Norėčiau, kad … Lietuva būtų…

Perskaičius interviu supranti, kad metai buvo prasmingi:
-Žinoma, tai gana trumpas laiko tarpas. Todėl…
… mūsų darbai buvo labiau tęstiniai, pažintiniai, o dabar tai tikrai yra stengiamasi… …nudirbti tuos produktyvius darbus…

Galima būtų tęsti ir daugiau, bet geriau pritarti Jono komentarui :
-tvarkosi mere kuo puikiausiai. Tikekimes, kad nieks neisdrys “suvalgyti”. Sekmes Merei.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 18 Thumb down 3

Atsakyti

Aha, 2013 birželio 14d., 07:2681.7.78.252
nes labai jau neviežlybi atsakymai – nepatogus skaitymas.
Raštu būtų panašiau į narių ataskaitas? Daugiau humoro!

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 3

Atsakyti

Gražina 2013 birželio 14d., 08:2184.15.118.233
Nereikia kalbėti apie politikų pažadus,pati neva politikė todėl akmuo į savo daržą.Kokie darbai, šnekos vardan šnekų,ko nori to gauni ,komanda suburta juokinga,bet tai žinoma dėl posto galima ir su velniu sėdėti šalia,ir jaustis gerai, kur tiek meo darbų tikrai nesitikėkim.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 5

Atsakyti

:] 2013 birželio 14d., 09:3078.61.76.156
Tikrai, iki darželio vedėjos pagal savo kompetenciją nebūtų pakilusi, o per politinę košę ar išdavystę , prašau nors ir į merus. Pamatė seni vilkai garbės troškimą vidutinybės akyse, oi pamatė.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 21 Thumb down 8

Atsakyti

juozas 2013 birželio 14d., 14:2982.135.211.147
seni vilkai , patys budami prisidirbe, i mero kede nedriso sesti. kas ten sedejo visi prisidirbe isejo, ar buvo ismesti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 4

Atsakyti

:) 2013 birželio 16d., 12:4578.61.57.176
Todėl ir pasodino į kėdę ,,nekaltą avį”, Juozai?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 0

Atsakyti

XXL 2013 birželio 16d., 18:095.20.114.140
ta avis nera jau tokia nekalta :(

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 0

Atsakyti

Šv. Petras. 2013 birželio 18d., 23:2178.61.211.222
“Mano pačios, kaip žmogaus, tikslas – daugiau žiūrėti ir į patį žmogų. Kaip sakau, šitoje savivaldybėje gyvena žmonės.”
Už šią kolosalią įžvalgą (kaip ir už kitas dešimtis), gerbiamai merei siūlau skirti mąstymo pažangos premiją…

P.S. Kaip ten tas “pusprotis” Platonas iš senovės Atėnų rašė? Kad valdyti turi intelektualinis elitas? Pasvajok, graike…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 0

Atsakyti

Dar ten pat tas pats pP 2013 birželio 19d., 10:5081.7.78.252

ir apie doro valdžiažmogio proporcijas:
( maždaug ) saikas mon – saikas mums.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą