Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Iš Anykščių į Vainutą – A. Baranausko pramintu keliu

Publikuota: 2013 balandžio 24 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Arklio muziejaus nuotr.Arklio muziejaus nuotr.

Gegužės 4 – 11 dienomis Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio – Žukausko memorialinis muziejus kartu su jam pavaldžiu Arklio muziejumi rengia istorinį žygį arklio traukiamu vežimu 278 kilometrų ilgio maršrutu iš Anykščių į Vainutą, kuriuo prieš 160 metų į savo pirmąją paskyrimo vietą vyko tuomet dar jaunas raštininkas, būsimas poetas vyskupas ir vyskupas Antanas Baranauskas.

Šilutės rajono savivaldybė, atsiliepdama į Anykščių rajono savivaldybės mero Sigučio Obelevičiaus kreipimąsi, irgi pradeda ruoštis šiam istoriniam įvykiui: trečiadienį po pietų Savivaldybėje įvyko pirmas pasitarimas dėl žygeivių aukštaičių priėmimo Vainute gegužės 11 d.

Pasitarime dalyvavo Savivaldybės merė Daiva Žebelienė, Kultūros skyriaus vedėja Vilma Griškevičienė, F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė, taip pat Vainuto seniūnas Vitalijus Mockus, Vainuto vidurinės mokyklos direktorius Antanas Jonikas, Bikavėnų Senųjų kaimo tradicijų kultūros centro direktorė Marytė Matevičienė ir Vainuto Šv. Jono Krikštytojo katalikų parapijos klebonas Dainoras Židackas. Aptarti žygeivių sutikimo Vainute metmenys: F. Bajoraičio biblioteka pasiruošusi parengti kilnojamąją parodą su A. Baranausko dienoraščio ištraukų apie jo kelionę iš Anykščių į Vainutą ir darbą čia kopijomis. Vainuto katalikų bažnyčioje planuojama aukoti mišias A. Baranausko garbei. Seniūnija, mokykla ir Senųjų kaimo tradicijų kultūros centras apsiėmė organizuoti žygeivių sutikimą Vainuto prieigose ir šventinį šurmulį aikštelėje priešais miestelio katalikų maldos namus, šalia taip vadinamų A. Baranausko stulpų.

Beje, merė D. Žebelienė pasišovė pati sėsti prie arklio vadelių Vainuto prieigose ir kartu su Anykščių meru aukštaičių kinkiniu atvykti iki miestelio bažnyčios.

Išsamiau dėl renginio bus tariamasi pirmadienį Vainute.

Daugiau apie istorinį žygį: http://www.silute.lt/publ/anyksc.pdf

Rašyti komentarą