Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Masinė kapavietė Armalėnuose bus toliau tyrinėjama

Publikuota: 2013 balandžio 22 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

2011 – ųjų rudenį aptiktos ir pernai iš dalies ištyrinėtos, kaip manoma, vokiečių karo belaisvių rusų masinės kapavietės Šilutės rajone archeologiniai tyrimai bus vykdomi ir šiemet.

Taip pat planuojama ištyrinėti Macikų karo belaisvių stovyklos kapines, siekiant nustatyti jų tikrąsias ribas.

Šiems darbams Klaipėdos universiteto Baltijos jūros regiono istorijos ir archeologijos institutas ketina pasitelkti kolegas iš Vokietijos, turinčius specialios įrangos – georadarą ir magnetometrą, – leidžiančios „pažvelgti“ į požeminius sluoksnius be kasimo darbų (kai kuriose Europos šalyse tokie tyrimai yra privalomi prieš pradedant įprastus archeologinius kasimo darbus).

Oresto Lidžiaus nuotr.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Toks sprendimas buvo priimtas valstybinės tarpžinybinės darbo grupės tolesnių Macikų karo belaisvių stovyklos ir kapų sutvarkymo bei Armalėnų kaime aptiktos kapavietės ištyrimo klausimams spręsti (pirmininkė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė) posėdyje Šilutės rajono savivaldybėje praeitą penktadienį.

Iš Klaipėdos universiteto Baltijos jūros regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologinių žvalgomųjų tyrinėjimų Armalėnų k., Žaliojoje g., Šilutės r. sav., projekto aiškinamojo rašto:
„Iš istorinių šaltinių yra žinoma, kad 1943/1944 m. žiemą Macikų II-ojo Pasaulinio karo belaisvių stovyklos rusų sektoriuje kilo vidurių šiltinės epidemija, kurios metu mirė 2000-3000 kalinių. Šilutės istorijos muziejuje yra saugomi vienos vietos gyventojos atsiminimai, kuriuose ji liudija, kad lauke prie buvusio Armalėnų dvaro buvo iškasta ilga tranšėja rusų karo belaisviams laidoti. 1972 m. tiesiant kelią (dab. Žalioji g.), vietos gyventojų pasakojimu, daugybė žmonių kaulų buvo iškasta dar vienoje vietoje, maždaug už 70 m į P nuo 2011 m. aptiktų palaikų.“

Armalėnai: archeologinių žvalgomųjų tyrinėjimų vietos.

Armalėnai: archeologinių žvalgomųjų tyrinėjimų vietos.

Pastarąją vietą taip pat planuojama ištyrinėti su vokiečių archeologų atsivežtais prietaisais.

Macikų karo belaisvių stovykloje buvo kalinami vokiečių, vėliau – rusų karo belaisviai, po karo čia veikė GULAG’o skyrius. Todėl, valstybinės tarpžinybinės darbo grupės manymu, šią istorinę vietą derėtų pervadinti į Macikų lagerius.

Darbo grupės posėdyje, be kita ko, svarstyta apie galimybę dalyvauti programoje „Europa – piliečiams“ ir pamėginti gauti finansinės paramos bent jau akademiniam leidiniui apie Macikų lagerius (Šilutės r. savivaldybė labiau linkusi už ES pinigus tęsti tyrinėjimo darbus). Macikų lagerių tyrimo ir įamžinimo darbus bus mėginama įtraukti į prioritetinių objektų sąrašą europinei finansinei paramai gauti ateinančių 2014 – 2020 metų finansiniu laikotarpiu.

Rašyti komentarą