Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Tiesioginių merų rinkimų nebus ir kitąmet

Publikuota: 2010 balandžio 13 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

politika.atn.lt nuotr.politika.atn.lt nuotr.

LR Seimas nepritarė Konstitucijos pataisoms, kuriomis buvo siekiama įteisinti tiesioginius merų rinkimus.

Per antradienį surengtą antrąjį balsavimą už tokias Konstitucijos pataisas balsavo 88 Seimo nariai, prieš buvo 6, 18 parlamentarų susilaikė.

Nors Seimo Socialdemokratų partijos frakcija prašė perbalsuoti, nes pritrūko 6 balsų, posėdžiui pirmininkavusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė nesutiko.

“Jokių pakartojimų būti negali”, – Seimo pirmininkės pozicijai pritarė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Pasak I. Degutienės, kitą kartą dėl tokios Konstitucijos pataisos bus galima balsuoti ne anksčiau kaip po metų.

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcija apgailestauja, kad Seimas nepritarė Konstitucijos pakeitimams, kurie būtų įtvirtinę tiesioginius merų rinkimus.

“Tiesioginių mero rinkimų grėblys stuktelėjo į Seimo kaktą. Labai gaila, kad dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Darbo partijos frakcijų ir frakcijos Tvarka ir teisingumas narių nepaisė tautos valios ir nepritarė Konstitucijos pakeitimams. Liberalų ir centro sąjungos iniciatyva, kuri buvo numatyta Vyriausybės programoje ir kurią palaikė prezidentė, sužlugo”, – po balsavimo sakė Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas.

Politikas taip pat tvirtino neatsisakantis 1999-aisiais pradėtos iniciatyvos ir toliau sieksiantis, kad savivaldybių rinkimuose už merus būtų galima balsuoti tiesiogiai.
2008 metų birželį Seimas po antrojo svarstymo buvo pritaręs Konstitucijos pataisoms, kurios leistų merus rinkti tiesiogiai. Už tai po svarstymo balsavo 39 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 23 parlamentarai.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus, kiekvieną kartą už ją turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka.

Artimiausi savivaldos rinkimai vyks 2011 metais.

“Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą