Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutiškiai nori Mažosios Lietuvos

Publikuota: 2013 balandžio 10 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Edvardo Lukošiaus nuotr.Edvardo Lukošiaus nuotr.

Reaguodama į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos sprendimą neįtraukti istorinio Mažosios Lietuvos regiono (Lietuvai priklausančios jo dalies) į Respublikos vietovardžių sąrašą ir kai kurių istorikų pasisakymus, esą šį etnografinį regioną labiau tiktų vadinti Klaipėdos kraštu, Šilutės kraštotyros draugija ėmėsi iniciatyvos išsiaiškinti, ką apie tai mano Šilutės krašto gyventojai.

Edvardo Lukošiaus nuotr.

Edvardo Lukošiaus nuotr.

Trečiadienio pavakarę Šilutės kultūros ir pramogų centre įvyko pirmoji atvira diskusija ta tema. Joje dalyvavo apie 20 įvairių profesijų šilutiškių.

Po daugiau kaip valandą trukusios diskusijos prieita prie nuomonės, kad šis kraštas turi pakankamai atskiram etnografiniam regionui būdingų požymių – istoriškai susiformavusią teritoriją, istorinį palikimą, savitus papročius, architektūrą, kulinarinį paveldą ir kt., – todėl tiek Mažosios Lietuvos, tiek ir Klaipėdos krašto pavadinimai turi būti išsaugoti ir pripažinti vartotinais.

Artimiausiu metu bus organizuojama platesnė diskusija.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos manymu, pavadinimas Mažoji Lietuva vartotinas tik kaip istorinis vietovardis, bet ne kaip dabartinės Lietuvos Respublikos dalies pavadinimas. Todėl į komisijos patvirtintą Lietuvos vietovardžių sąrašą jis nebuvo įtrauktas.

3 skaitytojų komentarai
iseivis 2013 balandžio 10d., 23:02109.91.51.40
Klaipedos krasto iseiviai visada parems Silutes krastotyros draugija, jei jie aktyviai priestaraus valstybes lietuviu kalbos komisijai isbraukiant is saraso vietovardzius kaip Mazoji Lietuva ar Klaipedos krastas. Sovietu sajunga bande ta pati padaryti ir su Lietuva. O gal yra dar tu sovietu sajungos gerbeju komisijoje , kad jiems “trukdo” visam pasaulyje pripazinti vietovardziu pavadinimai Mazoji Lietuva arba Klaipedos krastas?
Jei taip ivyks, galetu taip atsitikti, kad kai kuriems aukstiems valstybes atstovams teks ES instancijom uzsiimanciom tokiais klausimais duoti nepriekaistingus ir visapusiskai pagrystus pasiaiskinimus.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 2

Atsakyti

Paulius 2013 balandžio 12d., 08:085.20.204.232

Labiausiai Mažosios Lietuvos vardas nepatinka rusams, kurie yra aneksavę didžiąją jos dalį. Nelabai jis patinka ir vokiečiams. Na, o kai kurie Klaipėdos istorikai (Pocytė, Safronovas) visaip stengiasi jų nesuerzinti ir todfėl siekia apriboti Mažosios Lietuvos vardo vartojimą. Klaipėdos kraštas yra tik Mažosios Lietuvos dalis. Tai nėra etninis krašto vardas. Didelė Aukštatijos teritorijos dalį dabar valdo Baltarusija, bet ar tai reiškia, kad turime atsisakyti Aukštaitijos vardo? Supraščiau, jei būtų siūloma visai pamario žemei nuo Skuodo iki Tauragės suteikti administracinį Pamario krašto vardą. Tačiau ir tai būtų istorinio-etninio Mažosios Lietuvos vardo nuvertinimas.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

:) 2013 balandžio 12d., 11:3888.119.253.65

Kažkaip norisi pajuokauti. Todėl ir galvoju, ar sakydami ,,Didžioji Lietuva” turime galvoje ,,nuo jūros ligi jūros”?
O jei rimtai – tai labai reikalinga vieša diskusija, bent jau tam, kad susivoktume, kokiais mes save laikome ir kokie esame iš tikrųjų…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą