Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Geriausiai už atliekas moka miesto gyventojai

Publikuota: 2010 balandžio 13 Kategorija: Aktualijos, Rajone

siluteseatzinios.lt arch. nuotr.siluteseatzinios.lt arch. nuotr.

Per pirmus tris šių metų mėnesius Šilutės rajono gyventojai ir įmonės už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą sumokėjo per 460 tūkst. litų.

Nors ši suma yra apie 160 tūkst. litų mažesnė, nei buvo planuota rengiant pajamų į šių metų rajono biudžetą planą (metinis planas – 2,5 mln. Lt), Savivaldybės vyr. specialisto – gamtosaugininko Remigijaus Rimkaus nuomone, turint galvoje, kad vietinė rinkliava už komunalinių atliekų tvarkymą įvesta tik nuo šių metų pradžios, šis mokestis renkamas neprastai.

Anot R. Rimkaus, geriausiai už šiukšlių tvarkymą moka Šilutės miesto daugiabučių namų gyventojai, kuriems įvedus rinkliavą šis mokestis sumažėjo.

Tuo tarpu iš kaimiškųjų vietovių vis dar sulaukiama nusiskundimų ne tik dėl neatvežto konteinerio šiukšlėms, bet ir dėl pačios rinkliavos. Antai, Katyčiuose ir Žemaičių Naumiestyje, vieno šiame krašte į LR Seimą išrinkto piliečio paraginti, žmonės renka parašus prieš mokesčio už atliekų tvarkymą mokėjimą. Tačiau, kaip šį antradienį buvo galima suprasti iš Savivaldybės vadovų pokalbio su rajono seniūnais, tie maištininkai vargu ar ką nors laimės, greičiau jau prisišauks bėdą…

Mero pavaduotojo Jono Jauniaus nuomone, dėl gyventojų nepasitenkinimo iš dalies yra kalta ir rajono savivaldybės administracija su savo padaliniais seniūnijose. “Mes kažko nepadarę, nesuteikę žmonėms konteinerių, suteikiama jiems galimybę maištauti”, – kalbėjo J. Jaunius. Todėl, anot jo, seniūnai turi kuo greičiau pasirūpinti, kad visi rajono gyventojai turėtų kur dėti savo atliekas.

Vicemeras priminė ir apie savo parengtą sprendimo projektą suteikti naujų mokestinių lengvatų vienišiems pensinio amžiaus gyventojams. Administracija savo ruožtu baigia rengti alternatyvų projektą, pagal kurį tokiems pensininkams būtų suteikta ne lengvata, bet mokamos socialinės pašalpos išlaidoms už komunalinių atliekų tvarkymą iš dalies kompensuoti.

Galutinį sprendimą, kam kokią lengvatą ar pašalpą skirti, turės priimti rajono taryba.

Pretenduojančiųjų į lengvatą (ar pašalpą) Šilutės rajone yra ne tiek ir mažai. Pavyzdžiui, vien tik Gardamo seniūnijoje, kuri priskiriama prie mažesnių rajono seniūnijų, tokių gyventojų priskaičiuojama per 100.

Šilutės rajonas turi iš viso 11 seniūnijų. Didžiausioje Šilutės seniūnijoje gyvena beveik pusė rajono gyventojų – apie 27 000. Duomenų, kiek šioje seniūnijoje gyvena vienišų senolių, seniūnas Raimondas Steponkus iki antradienio ryto dar nebuvo pateikęs.

Pagal galiojančią tvarką visi Šilutės rajono gyventojai už atliekų tvarkymą turi mokėti po 16 ct už turimo būsto kvadratinį metrą. Yra nustatytas ir maksimalus vietine rinkliava apmokestinamas plotas – 100 kv. m.

Nors dar praeitą mėnesį LR Vyriausiasis administracinis teismas priėmė sprendimą, kad galimybė mokėti už buitinių atliekų tvarkymą pagal faktiškai deklaruotą kiekį turi būti suteikta ne vien tik įmonėms, bet ir gyventojams, Šilutės r. savivaldybė dabar galiojančios tvarkos dar nesiruošia keisti.

Rašyti komentarą