Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rūkaliai Šilutėje spaudžiami į kampą

Publikuota: 2013 vasario 27 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Šeimos skveras - viena iš viešųjų Šilutės miesto erdvių, kur siūloma uždrausti rūkyti. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Šeimos skveras - viena iš viešųjų Šilutės miesto erdvių, kur siūloma uždrausti rūkyti. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Pagaliau ir Šilutės rajono savivaldybė prisiruošė skelbti mieste pirmąsias dvi nerūkymo zonas: taip vadinamame Šeimos skvere centrinėje Lietuvininkų gatvėje ir Tilžės gatvės skvere su fontanu.

Tokiam pasiūlymui antradienį pritarė Savivaldybės narkotikų kontrolės komisija. Anot Savivaldybės administracijos Civilinės, priešgaisrinės ir gyventojų saugos skyriaus vyr. specialisto – Savivaldybės gydytojo Mariaus Bartkaus, dabar bus rengiamas sprendimo projektas dėl nerūkymo zonų paskelbimo minėtose viešosiose vietose.

Savivaldybės taryboje šis sprendimo projektas turėtų būti svarstomas kovo mėnesį.

Tilžės gatvės skveras. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Tilžės gatvės skveras. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Sumanymas uždrausti rūkyti tam tikrose Šilutės miesto vietose gimė 2011 – ųjų vasarą Savivaldybės narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijos ir kontrolės komisijoje (dabar Savivaldybės narkotikų kontrolės komisija). Buvo vykdomos gyventojų apklausos, įdėjai nustatyti mieste nerūkymo zonas pritarė Taryba.

Nerūkymo zonų paskelbimo tikslas – visuomenės narių auklėjimas, prevencinė priemonė, bandymas ne tik įrodyti, kad rūkymas kenkia žmogui, bet ir siekis pakeisti rūkaliaus įpročius. Tai galimybė formuoti visuomenės tradicijas, keisti požiūrį į rūkymą.

Rūkymas kenkia ne tik pačiam rūkančiajam, bet ir nerūkantiems. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kiekvienais metais pasyvusis arba, dar kitaip vadinamas, priverstinis rūkymas nužudo per 600 tūkst. žmonių. Beveik trečdalis jų – vaikai. Jeigu neužtenka šio svarbaus fakto, tai pridedame, kad rūkymas viešose vietose gali daryti neigiamą įtaką ir platinti šią priklausomybės formą. Pavyzdžiui, maži vaikai nuolat matydami rūkančiuosius gali tai priimti kaip savaime suprantamą ir įprastą dalyką, kas jau ir dabar vyksta.

Nerūkymo zonų kūrimas pasaulinėje praktikoje laikoma veiksminga rūkymo profilaktikos bei skatinimo mesti rūkyti priemone. Kiekvienas nerūkantis turi teisę kvėpuoti švariu, tabako dūmais neužterštu oru.

Susiję str.: “Šilutės „Šeimos skverą“ siūloma paskelbti nerūkymo zona”,
“Iš naujo: kur Šilutėje skelbti nerūkymo zonas?”

1 skaitytojų komentaras
Nida 2013 kovo 1d., 19:4678.61.144.58

super!!!

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą