Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Istorinis pėsčiųjų tiltas: būti ar nebūti jam Šilutėje?

Publikuota: 2013 sausio 24 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

ve.lt nuotr.ve.lt nuotr.

Šilutės rajono savivaldybės nuomonė dėl kultūros vertybe pripažinto metalinio pėsčiųjų tilto per geležinkelį grąžinimo iš Klaipėdos į pamario sostinę ir atstatymo jo istorinėje vietoje Šilutės geležinkelio stotyje pastarąjį pusmetį keičiasi kartu su metų laikais.

Praeitų metų liepą paprašiusi akcinės bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ savo lėšomis atvežti ir pastatyti istorinį pėsčiųjų tiltą Šilutės geležinkelio stoties aplinkoje, tačiau vėliau, spalio mėnesį, nusprendusi, kad to tilto Šilutėje iš viso nereikia, Šilutės rajono valdžia dabar vėl ruošiasi sėsti prie derybų stalo su geležinkelininkais: ketinama sudaryti darbo grupę iš Savivaldybės tarybos narių ir administracijos specialistų, kuri parengs sutarties projektą dėl tilto pastatymo jo istorinėje vietoje Savivaldybę tenkinančiomis sąlygomis.

Pastarasis sprendimas buvo priimtas Savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komitete šį antradienį.

Nors iš pradžių būta visokių nuomonių, – nuo tilto konstrukcijų pašalinimo iš Kultūros vertybių registro ir supjaustymo į metalo laužą iki jo pastatymo per Šyšos upę miesto teritorijoje, ties taip vadinama sala, – galiausiai prieita prie daugmaž bendros nuomonės, kad tiltas turi grįžti į istorinę vietą Šilutės geležinkelio stotyje.

Tačiau Šilutės politikai ir toliau kratosi įsipareigoti perimti tiltą Savivaldybės nuosavybėn, – mat laikomasi nuomonės, kad tiltas yra geležinkelio infrastruktūros dalis, todėl turi priklausyti ne kam kitam, bet „Lietuvos geležinkelių“ bendrovei.

Sudaryti darbo grupę sutarties su „Lietuvos geležinkeliais“ projektui parengti bus patikėta Savivaldybės merei Daivai Žebelienei.

Primename, kad iš naujo atsigręžti į Klaipėdoje ne pirmus metus dūlančią kultūros vertybę – pėsčiųjų tilto konstrukcijas Šilutės valdžią paskatino patys miestelėnai. Praeitų metų rudenį, po to, kai Savivaldybėje buvo nuspręsta, kad to tilto Šilutėje iš viso nereikia, buvo inicijuotas gyventojų parašų rinkimas. Kreipimąsi į Savivaldybės vadovus ir Tarybą per palyginti trumpą laiką pasirašė 500 žmonių, norinčių matyti pėsčiųjų tiltą jo istorinėje vietoje.

Įmonės savininkas Albinas Knapkis savo ruožtu suorganizavo Savivaldybės direktoriaus Raimundo Ambrozaičio susitikimą Šilutėje su aukštas pareigas „Lietuvos geležinkelių“ bendrovėje einančiais vyrais.

Būtent po to pėsčiųjų tilto atstatymas Šilutės geležinkelio stotyje buvo grąžintas į Savivaldybės tarybos komitetų darbotvarkes.

Ir pabaigai. Derybos tarp Šilutės r. savivaldybės ir geležinkelininkų dėl minėto tilto grąžinimo į pamario sostinę vyksta jau nuo 2008 – ųjų rudens, kai tilto konstrukcijos buvo įrašytos į Kultūros vertybių registrą. Klaipėdai jis tapo nereikalingas, kai ten buvo pradėtas statyti naujas tiltas per geležinkelį.

Minėtas tiltas buvo pastatytas XIX a. pab. – XX a. pr. Šilutės geležinkelio stotyje. Vėliau jis buvo perkeltas į Klaipėdą.

Susiję str.: “Derybose dėl istorinio pėsčiųjų tilto – naujas posūkis”,
“Šilutiškiai siekia susigrąžinti istorinį pėsčiųjų tiltą”,
“Trumpai: Šilutei istorinio tilto nebereikia”

Rašyti komentarą