Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žvejams: alkoholis ant ledo – ne brolis

Publikuota: 2013 sausio 22 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Kuršių marių vandenis sustingdžius ledui sujudo poledinės žūklės mėgėjai: stintautojai nuo savaitgalio nutūpė marias. Sinoptikai prognozuoja dar didesnius šalčius, o medikai įspėja žvejus ant ledo elgtis atsakingai, rašo 15min.lt.

Jau kelias dienas ant Kuršių marių ledo – sujudimas. Ledas jau pakankamai tvirtas, puikiai kimba ir stintos. Į pamarį suvažiavo poledinės žūklės aistruolių iš visos Lietuvos.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis primena dvi pagrindines taisykles ant ledo: tinkamai apsirengti ir tinkamai elgtis.

„Svarbu saugotis ir neįkristi į vandenį, kol sėdi sausas – ne tokia didelė rizika sušalti. Šiais laikais žvejams yra itin kokybiškos aprangos. Netgi, sakyčiau, tobulos. Su ja netgi sušalti sudėtinga“, – aiškino medikas, ir pats mėgstantis laisvą laiką leisti prie eketės.

Anot jo, šaltu oru reikia vengti alkoholio. „Tik iš pradžių atrodo, kad kūnas sušilo, tačiau tai apgaulinga“, – teigė R. Juodviršis. Medikas pataria pajutus, kad kūnas ima šalti, pavaikščioti, prasimankštinti. „Galima papildomą eketę iškirsti“, – juokėsi R. Juodviršis.

Daugiau: 15min.lt: „Medikai įspėja poledinės žūklės mėgėjus: per šalčius alkoholis nesušildys“

Paženklinta valstybės sienos apsaugos zoną

VSAT nuotr.

VSAT nuotr.

Pasieniečių laivo ant oro pagalvės „Christina“ įgula ant Kuršių marių ledo pirmadienį baigė žymėti valstybės sienos apsaugos zoną (VSAZ). Pastatyti ženklai įspėja, kad patekti į nužymėtą teritoriją galima tik turint Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) leidimus ir kad čia pat eina siena su Rusija.

Marias sukausčius ledui kaip ir kiekvieną žiemą VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės laivo „Christina“ pasieniečiai VSAZ pažymėjo laikinais ženklais. Į išgręžtas eketes buvo pastatyti mediniai stulpai, aprišti ryškiomis geltonos spalvos juostomis su įspėjamaisiais užrašais. Iš viso jų VSAT pareigūnai pastatė 42.

Prasidėjus poledinės žūklės sezonui, Kuršių marias apgula tūkstančiai žvejų. Ieškodami didesnio laimikio kartais jie patenka į VSAZ ar net ledu neteisėtai kerta valstybės sieną su Rusija.

VSAT atkreipia ant Kuršių marių žvejojančių asmenų dėmesį, kad jie žiemą ant ledo turi būti ypač atidūs ir be pasieniečių išduotų vienkartinių terminuotų leidimų nebandytų patekti į nužymėtą valstybės sienos apsaugos zoną. Atidumas būtinas ir tam, kad žvejai ledu neteisėtai nepatektų į Rusiją ir neužsitrauktų baudžiamosios ar administracinės atsakomybės.

Valstybės sienos apsaugos zona – tai nuo valstybės sienos į Lietuvos gilumą einanti paženklinta pasienio ruožo teritorijos dalis, kurioje sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės.

Kuršių mariose VSAZ nuo sienos į Lietuvos gilumą tęsiasi apie 200 metrų. Šioje siauroje marių juostoje nėra vykdoma ūkinė komercinė ar kitokia veikla.

Pernai VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Neringos užkardos saugomame sienos su Rusija ruože, Kuršių mariose, buvo užfiksuota 11 sienos pažeidimų (2011 m. – 7) ir sulaikyta 12 valstybės sienos pažeidėjų (2011 m. – 10).

VSAT primena, kad už neteisėtą sienos perėjimą gresia baudžiamoji atsakomybė – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Už neteisėtą sienos perėjimą dėl neatsargumo baudžiama administracine tvarka ir už tai gresia bauda nuo 250 iki 500 litų.

2012 m. pasieniečių laivai „Christina“, „Viesulas“ ir „Boomeranger“ dalyvavo 9 gelbėjimo operacijose Kuršių mariose. Jų metu pasieniečiai suteikė pagalbą 69 žmonėms. VSAT laivų įgulos ir šią žiemą yra pasirengusios gelbėti į nelaimę patekusius žvejus, tačiau pasieniečiai ragina poledinės žūklės entuziastus ant marių ledo vengti rizikos ir branginti savo bei kitų gyvybes.

pasienis.lt

Savaitgalį planuojami aplinkosaugininkų reidai

Bus tikrinami žvejybos leidimai ir specialūs smaigai, su kurių pagalba įlūžus ledui lengviau išlipti iš vandens, iš anksto įspėja Aplinkos ministerija.

Aplinkosaugininkų reidai bus rengiami visoje Lietuvoje.

Susiję str.: „Žvejams: savaitgalį planuojami aplinkosaugininkų reidai“

Rašyti komentarą