Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kaip elgtis su pirotechnikos gaminiais

Publikuota: 2012 gruodžio 31 Kategorija: Gyvenimas, Pranešimai

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Kasmet artėjant Naujųjų metų šventėms rūpestį kelia prekyba pirotechnikos priemonėmis bei jų naudojimas, rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pranešime.

Kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kartu su viešosios policijos pareigūnais griežtai kontroliuoja prekybą pirotechnikos priemonėmis.

Prekyba šiais gaminiais vyksta nuo gruodžio 20 d. iki sausio 15 d. Pirotechnikos gaminiais norinčios prekiauti bendrovės turi gauti vienkartinius priešgaisrinės tarnybos ir policijos leidimus.

Pagal pavojingumą fejerverkai skirstomi į keturias kategorijas:

1 kategorija – fejerverkai, keliantys labai mažą pavojų, labai mažai triukšmo ir yra skirti naudoti aptvertose teritorijose, taip pat naudoti gyvenamosiose patalpose;

2 kategorija – fejerverkai, keliantys mažą pavojų, mažai triukšmo ir yra skirti naudoti aptvertose teritorijose, esančiose lauke;

3 kategorija – fejerverkai, keliantys vidutinį pavojų ir yra skirti naudoti didelėse atvirose teritorijose, jų keliamo triukšmo ribiniai (leistini) dydžiai nėra viršijami;

4 kategorija – fejerverkai, keliantys didelį pavojų ir yra skirti naudoti tik pirotechnikams, jų keliamo triukšmo ribiniai (leistini) dydžiai nėra viršijami.

Pirotechnika negalima prekiauti kioskuose bei savitarnos parduotuvėse.

Ant pirotechnikos gaminių pakuočių turi būti jų naudojimo instrukcijos, galiojimo laikas, reikia nurodyti gamintoją ir importuotoją. Jai pirotechnikos gaminiai parduodami išimti iš pakuotės, pirkėjai turi gauti atskirą instrukciją.

Pirotechninius gaminius draudžiama naudoti prie ligoninių, mokymo įstaigų, vaikų darželių, bažnyčių. Jų negalima sprogdinti nuo 22 iki 8 valandos, išskyrus švenčių dienas. Pirotechnikos priemones naudojimo taisykles pažeidusiems asmenims gresia bauda nuo 50 iki 100 litų.

Kad išvengtume skaudžių nelaimių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai pataria, kaip naudotis pirotechnikos priemonėmis.

Pirotechnikos gaminių nepirkite turgavietėse ar savivaldybės uždraustose vietose. Prieš naudodami pirotechnikos priemonę atidžiai perskaitykite instrukciją. Iš pakuotės išimkite tik dalį petardų. Paketą tuojau pat uždarykite. Pirotechnikos gaminiai naudojami tik lauke, išskyrus mažo galingumo, kurie gali būti naudojami ir namuose. Sprogmenis uždekite kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių. Naudojant fejerverkus minioje nenukreipkite jų į kitus žmones. Sprogmens ilgai nelaikykite rankoje. Uždekite ištiesta ranka ir tuojau pat atitraukite. Baterijas, raketas statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Sprogdindami raketas, vulkanus, fontanus, nukreipkite juos į viršų. Pavojų gali kelti nesuveikusios pirotechninės priemonės. Pirotechnikos gaminiams nesuveikus iš karto, daugiau nebandykite jo uždegti ir prieikite prie jo ne anksčiau kaip po 15 minučių. Neardykite sprogmenų, nes tai pavojinga ne tik jums, bet ir aplinkiniams.

Petardas pirkite kartu su vaikais ir būtinai dalyvaukite jas sprogdinant.

Nekaupkite pirotechnikos gaminių, nes jų laikymui reikalingos tam tikros sąlygos. Jos turi būti apsaugotos nuo šilumos šaltinių, drėgmės, kitų medžiagų poveikio, galinčio išprovokuoti gedimą ir irimą. Sprogmenys negali būti laikomi kartu su degiomis ar lengvai užsiliepsnojančiomis medžiagomis.

Naujųjų metų naktį gyvenamųjų būstų balkonuose nepalikite degių, staigiai užsiliepsnoti galinčių medžiagų. Kilus gaisrui dėl neatsargiai paleistų sprogmenų, nedelsiant kvieskite ugniagesius. Nuo pirotechninių gaminių užsiliepsnojusius daiktus, jei tai ne prietaisas su elektros įtampa, geriausia gesinti vandeniu arba gesinimui tinkamu audiniu, pavyzdžiui, veltiniu.

PAGD

Rašyti komentarą