Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vėlinės – visų mirusiųjų pagerbimo šventė

Publikuota: 2012 spalio 31 Kategorija: Atmintis, Gyvenimas

Per Vėlines, lapkričio 2 d., gyvieji lanko kapus, uždega žvakutes. Manoma, kad mirusieji taip pat ateina pas gyvuosius. Vėlines mūsų protėviai vadino Ilgėmis. Buvo tikima, kad mirštant žmogui nuo kūno atsiskiria vėlė, kuri vėliau bendrauja su gyvaisiais, juos nuolat lanko.

Degindami žvakes gyvieji susitaiko su mirusiaisiais. Tai ypatingo susikaupimo, rimties, atsakymų į svarbius būties klausimus metas.

Lietuvių liaudies dainose sakoma, kad miręs žmogus atsisėdąs į „vėlių suolelį“, kad motinos mylimas sūnus tampąs „vėlių ženteliu“, o dukrelė – „vėlių martele“, kad jie išeiną pro „vėlių vartelius“. Tikėta, jog vėlės lankosi savo gyventose vietose, o mėgstamiausias lankymosi metas – gūdus ruduo.

Lapkričio mėnesį žmonės senovėje vadino vėlių mėnesiu. Anksčiau nebuvę papročio per Vėlines degti kapinėse žvakučių. Vėlėms būdavo keliamos puotos. Dar XIX a. kai kuriuose Lietuvos regionuose ir kituose Europos kraštuose buvo paprotys ruošti kapinėse ar namuose vaišes, kviesti į jas savo mirusiuosius. Pavakarieniavus pačiose kapinėse, jose būdavo paliekama maisto vėlėms. Degami laužai. Kapai būdavo palaistomi medumi ir vynu.

Vėliau ypatinga reikšmė priskirta ugniai. Manyta, kad ugnis pritraukia vėles, tad joms degamos žvakės. Degindami žvakes gyvieji susitaiko su mirusiaisiais. Tai ypatingo susikaupimo, rimties, atsakymų į svarbius būties klausimus metas.

Vėlinės – puiki proga lankant artimųjų kapus susitikti su giminėmis. Paklausinėti vyresniųjų apie prosenelius, artimuosius, sužinoti jų vardus, gyvenimo būdą, kilmę. Vėliau tai padaryti gali būti tikrai per vėlu. Rašykime savo istoriją – atsiminimus. Vėliau ją perduosime savo vaikaičiams.

Lietuvos saugomose teritorijose tyrinėjami, tvarkomi pilkapiai. Atliekamos Baltų protėvių pagerbimo apeigos. Plazdančios liepsnelės pilkapynuose – protėvių atminimo gyvasties bendruomenėje simbolis.

Uždekime Vėlinių žvakeles ir tiems, kurių niekas nebelanko – ant apleistų kapų.

Ruošiasi ir policija

Lapkričio 1-2 d. visoje šalyje dirbs sustiprintos policijos pajėgos, pareigūnai vykdys viešąjį ir neviešąjį patruliavimą, užtikrins viešąją tvarką, žmonių ir eismo saugumą, teisės pažeidimų bei nusikalstamų veikų prevenciją.

Keliuose dirbantys pareigūnai vairuotojus nukreips į aplinkkelius, transporto priemonių stovėjimo vietas šalia kapinių. Asmenims, vykstantiems lankyti artimųjų kapų, policija teiks visokeriopą pagalbą, informuos apie eismo sąlygų ypatumus, prašys kelius prižiūrinčių įmonių pagal galimybes apriboti vykdomus kelio darbus, kad vairuotojai išvengtų transporto priemonių spūsčių.

Policija kreipėsi į savivaldybių administracijas dėl gyvenviečių (miestų) kelių, vietovių, esančių prie kapinių, tinkamo apšvietimo.

Kartu nemaža tikimybė, kad gali padaugėti atvejų, kai apvagiami ilgesniam laikui be priežiūros palikti gyvenamieji namai, butai, transporto priemonės. Atsižvelgiant į tai, bus pakoreguoti patruliavimo laikas ir maršrutai, atkreipiant dėmesį į kriminogenines vietas.

Pareigūnai primena, kad žmonės, palikdami automobilį nors ir trumpam, visada patikrintų, ar įjungta, ar patikimai veikia apsaugos sistema. Išgirdę įsijungusią automobilio signalizaciją, atkreiptų į tai dėmesį, net jei tai ir ne jų automobilis. Niekada nepaliktų atrakintų automobilio durų, atidarytų langų, stoglangių bei matomoje vietoje rankinių, mobilių telefonų, dokumentų ar kitų vertingų daiktų. Rankines, automobilio dokumentus visada rekomenduojama pasiimti su savimi, nepalikti jų automobilyje.

Taip pat policija prašo pastebėjus prie kapinių, automobilių stovėjimo aikštelėse ar netoli jų įtartinus asmenis, įsidėmėti jų išvaizdą, užsirašyti įtarimą keliančių automobilių valstybinius numerius ir nedelsiant apie tai pranešti policijai bendruoju pagalbos telefonu 112.

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos ir Policijos departamento inf.

Rašyti komentarą