Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

“Pirmasis…”

Publikuota: 2012 liepos 16 Kategorija: Gyvenimas, Žmonės

Filmo kūrybinė grupė iš kairės: M. Stankevičius, R. Ubartas, G. Grikštaitė, S. Petkus. (F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.)Filmo kūrybinė grupė iš kairės: M. Stankevičius, R. Ubartas, G. Grikštaitė, S. Petkus. (F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.)

Didėjant 2012 m. Londono vasaros olimpinių žaidynių šurmuliui, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje liepos 6-osios, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos, išvakarėse prisimintas ir pagerbtas lengvaatletis, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas, disko metikas iš Pamario krašto Romas Ubartas.

Bibliotekoje apie jį pristatytas ir parodytas dokumentinis filmas „Pirmasis…“, kurio sumanytojas ir kūrėjas – Stasys Petkus.

Renginyje dalyvavo pats filmo herojus R. Ubartas, filmą sukūrusi LRT kūrybinė grupė: filmo autorius Stasys Petkus, filmo scenarijaus autorė Gintarė Grikštaitė ir montažo režisierius Miroslavas Stankevičius.

Bibliotekos nuotr.

Bibliotekos nuotr.

Rugpjūčio 5 dieną sueis dvidešimt metų kai kraštietis R. Ubartas tapo Barselonos olimpinių žaidynių čempionu (1992). Tačiau filmas nėra apie olimpinį auksą – jo idėja nebuvo akcentuoti žymaus sportininko europinius ir pasaulinius pasiekimus. Filmo kūrėjai siekė atskleisti R. Ubarto asmenybę: daug dėmesio skiriama R. Ubarto vaikystei, jo žingsniams sporte ir savarankiško gyvenimo link. Penkiasdešimties minučių trukmės filme prisiminimais apie sportininką dalinosi šeimos nariai, giminaičiai, mokytojai, treneriai ir draugai.

Anot filmo autoriaus S. Petkaus, filmo idėją jis brandino dvidešimt metų, nuo pat vaikystės draugo pergalės. Nepamirštama jam toji diena, kai važiavo į oro uostą pasitikti pirmąjį nepriklausomos Lietuvos olimpinį medalį laimėjusio R. Ubarto, nes jau tada su savimi buvo pasiėmęs vaizdo kamerą ir fotoaparatą, kad būsimam filmui galėtų užfiksuoti akimirkas su žymiuoju sportininku.

Tuo metu S. Petkus nesitikėjo, kad šią idėją realizuos po dvidešimties metų.

Bibliotekos konferencijų salėje vos tilpo gausus būrys artimųjų, draugų, pažįstamų, mokytojų, atvykusių pasveikinti sportininką ir filmo kūrėją. Taip pat sveikinimo žodį tarė ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvidas Šimelionis, Juknaičių seniūnas Valentinas Dylertas ir bendruomenė bei kiti vakaro svečiai.

Pristatymo metu buvo eksponuojama fotodokumentikos paroda iš sportininko gyvenimo, taip pat buvo pateikta medžiaga, kurioje atsispindėjo filmo kūrimo akimirkos. Rengiant parodą naudota gausiame viešosios bibliotekos kraštotyros dokumentų fonde sukaupta informacija apie R. Ubartą.

Bibliotekoje susirinkę šilutiškiai žiūrovai buvo pamaloninti galėdami vieni iš pirmųjų išvysti šį filmą. O Lietuvos televizijos žiūrovai jį išvys Londono olimpinių žaidynių išvakarėse, t.y. liepos 23 dieną.

Jolita Baltutienė, Direktoriaus pavaduotoja bibliotekininkystei

Rašyti komentarą