Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Į kovą su malūnais – dar daugiau žmonių

Publikuota: 2012 liepos 04 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Teismo prašoma užkirsti kelią dar vieno vėjo jėgainių parko statybai Vakarų Lietuvoje. Prieš verslininkus ir vėl kyla gyventojai, kurie baiminasi dėl savo sveikatos bei kraštovaizdžio darkymo.

Nors Vakarų Lietuva yra tinkamiausias regionas įkinkyti vėją elektros gamybai, čia sulaukiama bene didžiausio pasipriešinimo jėgainių statybai iš vietinių gyventojų – jie dažniausiai vienijasi ir įvairiomis priemonėmis kovoja dėl to, kad darbai neprasidėtų.

Šįkart bandoma užkirsti kelią jėgainių parko įkūrimui Pagėgių savivaldybės teritorijoje – Klaipėdos apygardos administraciniame teisme nagrinėjamas bendruomenės “Lumpėnų strazdas” prašymas panaikinti savivaldybės Tarybos sprendimus, kuriais patvirtinti detalieji planai, leidžiantys statyti vėjo malūnus.

“Visiškai neatsižvelgta į poveikį aplinkai. Malūnai išdygtų Rambyno regioninio parko pašonėje, Mažosios Lietuvos kraštovaizdis bus sudarkytas – norime tik to, kad malūnai būtų statomi šiek tiek toliau nuo gyvenviečių ir parko.

Žinoma, rūpinamės ir dėl gyventojų sveikatos, nenorime, kad su mumis būtų eksperimentuojama – juk įrengimai kelia triukšmą ir skleidžia infragarsą.

Taip, regionas tikrai tinkamas vėjo jėgainių parkams, bet reikia atsižvelgti ir į žmones, gyvąją gamtą”, – savo argumentus dėstė bendruomenės pirmininkė Gražina Jankauskienė.

Pagal minėtus detaliuosius planus jėgainių parkus Pagėgių ir Lumpėnų seniūnijose statytų bendrovė “Baltijos vėjas”, tačiau panašių planų šioje teritorijoje turi dar bent kelios įmonės. Dokumentuose nurodoma, kad mažiausias atstumas nuo vėjo jėgainių iki gyvenamosios aplinkos yra 482 metrai, vidutinis – 774 metrai.

Šis procesas – ne pirmas atvejis, kai parkų įrengimų planavimą bei statybas stabdo gyventojai – iki šiol teismuose nebaigtas nagrinėti Vilkyčių bendruomenės centro “Viltis” inicijuotas ginčas dėl darbų Šilutės rajone, Klaipėdos rajono savivaldybėje pavienių vėjo jėgainių, jų grupių bei parkų plėtros koncepciją praėjusią žiemą patvirtinti pavyko tik po to, kai buvo atsižvelgta į gyventojų bendruomenių reikalavimus. Beje, pastarieji išsikovojo, kad jėgainė stovėtų ne arčiau kaip 2 km nuo gyvenamojo namo.

“Vakarų ekspresas”

Beje, vėjo jėgainių parkų plėtrai Vakarų Lietuvoje prieštaraujantys gyventojai jau parengė peticiją internete pavadinimu „NE vėjo jėgainių parko statyboms Lankupių, Grumblių, Čiūtelių, Bundalų kaimuose Šilutės rajone“. Pasirašyti ją galima čia…

Susiję str.: “Vakarų Lietuvoje planuoja statyti daugiau vėjo jėgainių”, “Bendruomenės vienijasi prieš vėjo jėgaines”.

Ne į temą

Sargyba…

Oresto Lidžiaus nuotr.

7 skaitytojų komentarai
@@ 2012 liepos 4d., 19:2488.152.185.97

Ne nauja atomine stotis reikalia Lietuvai, kuri surys milijardus litu is salies gyventoju kisenes ir dar kentes musu vaikai ir anukai su atominem atliekom. Lietuvai reikalinga alternatyvus siandiena dar ikandamas lesomis elergijos saltinis. (Cia tikrai pades ES). Cia Klaipedos kraste verta jas statyti, cia daug vejo. Vietos dar yra kur jas statyti. Tik inzineriai turi cia daugiau padirbeti, geriau prainformuoti gyventojus ir atitinkamai isrinkti vejo jegainiu statomas vietoves.
Vejo jegainiu priesininkams, ypatingai tiems, kurie praktiskai su jegainem nieko bendro neturi, reiketu daugiau prainformuotis ir aktyviau dalyvauti diskusijoje del veju jegainiu.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 16

Atsakyti

Nepartinis 2012 liepos 5d., 08:4778.59.63.123

Dalyvauju diskusijoje ir pasakysiu kad vėjo jėgainių energija yra kur kas brangesnė už dabar vartojamą ir tokiu būdu iš Lietuvos gyventojų per prievartą atimamos lėšos( Branginant elektros kainą) toms jėgainėms statyti.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 8

Atsakyti

vietinis 2012 liepos 4d., 22:0578.61.84.129
eilinį kartą savivaldybės kartu su verslininkais bando eiti buldozeriniu principu. Jų logika paprasta: po mūsų nors ir tvanas, svarbiausia pelnas ir kuo greičiau, geriau jau šiandien, o gyventojai gali pakentėti, jie juk tik statistai ir jie reikalingi tik per rinkimus….
Įsivaizduojate, kas mūsų LT būtų, jeigu ne aktyvus bendruomenių pasipriešinimas: Kalvarijoje ir šiaurinėje Lietuvoje, vietiniams gyventojams panosėje ištisai būtų pristatyta daniškų kiaulidžių, Pamaryje, tiesiog Kintų centre būtų siurbiama nafta, po langais Vakarų Lietuvos gyventojams vibruotu oras nuo vėjų jėgainių, ir viskas tik…..dėl greito pelno.
Gal atsikvošėkime, pradėkime tartis su vietiniais gyventojais, ieškokime bendrų spręndimų, gal ir brangesnių…..Lietuvą juk turime tik vieną…..

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 10 Thumb down 10

Atsakyti

Pranašas 2012 liepos 5d., 08:1890.130.136.134
Abu komentarai nei tvora, nei mėta.
Čia negali būti jokios diskusijos, čia negali būti jokie susitarimai su vietiniais gyventojais.
Turi būti laikomasi SAZ , HN , STR ir kitomis teisinėmis normomis.
Klaipėdos visuomenės sveikatos centras atvysta į Mockių parką matuoti triukšma ir
infragarsą tik tada kai vėjo greitis 0-1,5 m/sek. ir matavimai rodo , kad viskas yra ant ribos.Nors protokolose rašoma kad vėjo greitis 5 m/sek.
Pas mus pajūryje vidutinis metinis vėjo gretis apie 6 m/sek.
Jeigu Klaipėdos visuomenės sveikatos centras atliktu savo pareigas sažingai (mes matome, kad vyksta susitarimai su jėgaininkais) tas vėjo reikia griaut arba iškelt
vietos gyventojus apie 2,0 km spindulių.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 10 Thumb down 8

Atsakyti

Gazpromininkams 2012 liepos 5d., 18:1085.206.87.61
Tiems, kas palaiko naftininkus ir dujininkus, protestuodami prie zalia energija : http://www.youtube.com/watch?v=YHyJx9oNqzk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=xH85TMTQlAw&feature=plcp

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 0

Atsakyti

Anevas 2012 liepos 5d., 23:1978.61.237.27
Jumoristai,protestuoja tie ant kurių žemių vėjo jėgainių nepastatė!Pastatytu kieme,patenkinti būtu?Dar ir kaip,kad gautu išmokas ar kompensacijas kokias gautu ir radioaktyvias atliekas savo kieme užkastu,bet supratimo jokio,tik kad moentinė nauda būtu

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 3

Atsakyti

@@ 2012 liepos 6d., 07:5888.152.185.97

liuks, liuks, liuks!
Taip, Lietuvos liaudziai reikia duoti galimybes viesai isreiksti savo nuomones ir leisti pasakyti ko jie nori. Dabar tai padaryti yra utopija! Tik kaip ismirs sita dar sovietmecio karta, gal tada bus galima…

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 5

Atsakyti

Rašyti komentarą