Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pamario kraštas – dar per colį arčiau tvarios energetikos (nuotr.)

Publikuota: 2012 gegužės 17 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Šilutės rajono savivaldybė pirmoji Lietuvoje pasirašė bendradarbiavimno sutartį su energetiškai efektyvių sprendimų plėtra šalyje besirūpinančia Nacionaline pasyvaus namo asociacija (toliau – NPNA).

Simboliška, kad ši sutartis buvo pasirašyta Šilutėje šį ketvirtadienį, kai čia pirmą kartą buvo surengta Energetikos diena, kurios tikslas – skatinti krašto gyventojus ir įmones labiau domėtis ekologiška, tausojančia klimatą, taupančia energiją ir inovatyvia energetika bei jos panaudojimo galimybėmis.

Bendradarbiavimo sutartį pasirašė Šilutės r. savivaldybės meras Virgilijus Pozingis ir NPNA direktorius Aidas Vaičiulis.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Pagal šią sutartį NPNA įsipareigojo teikti Savivaldybei informaciją apie pastatų energetinį efektyvumą bei susijusius sprendimus, peržiūrėti ir pateikti pirmines rekomendacijas Savivaldybes projektų, studijų ir projektavimo užduočių rengimui, Savivaldybei pageidaujant teikti pasiūlymus ir konsultacijas svarstant bei sprendžiant Šilutės rajono energetinio naudingumo planus ir vystymą, tarp jų ir infrastruktūros planų sudarymo, kitus Šilutės rajono ir verslo bendruomenei ir piliečiams aktualius energetinio efektyvumo klausimus ir kita.

Savivaldybė savo ruožtu turės informuoti asociaciją apie inicijuojamus ar rengiamus Šilutės r. savivaldybės tarybos sprendimų projektus, susijusius su Šilutės rajono ekonomine, verslo plėtra, investicijomis, apie rengiamą Bendrąjį planą, strateginius plėtros dokumentus, taip pat bendradarbiauti rengiant ir įgyvendinant energetinio efektyvumo programas, ekonominės plėtros ir verslo sąlygų gerinimo projektus, dalyvauti rengiamuose renginiuose sprendžiant bendrus su abiejų Šalių kompetencija susijusius klausimus, informuoti NPNA atstovus apie numatomus Šilutės rajono energetinių tinklų ir objektų poreikį bei plėtrą ir, žinoma, laiku mokėti 5000 litų kasmetinius asociacijos nario mokesčius.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Tačiau sutarties su NPNA pasirašymas tebuvo vienas iš Energetikos dienos Šilutėje akcentų. Tvarios energetikos populiarinimui skirti renginiai prasidėjo dar išvakarėse – trečiadienio pavakarę pliaupiant lietui vyko dviračių žygis „Mes už tvarią energija!“ Na, o ketvirtadienį nuo pat ryto iki vėlyvos popietės mieste šurmuliavo įvairūs renginiai – nuo aktualių pranešimų savivaldybėje, iš kurių net viskuo besidomintys šilutiškiai turėjo progos sužinoti kažką naują, pavyzdžiui, kad „Šilutės autobusų parko“ veiklos planuose jau radosi vietos ir aplinką tausojantiems hibridiniams autobusams, iki edukacinių užsiėmimų ir viktorinų rajono moksleiviams bei darželinukams, apdovanoti moksleivių kūrybinių darbų konkurso „Antrasis pramonės gaminių gyvenimas“ laureatai ir kita.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Oresto Lidžiaus nuotr.

Mero V. Pozingio nuomone, Energetikos dienos renginiai parodo, kad pamario krašto bendruomenei iš tikrųjų rūpi ekologija ir švari energetika. Konferencijos Savivaldybėje dalyviams jis priminė apie europinį Merų paktą, kurį, beje, Šilutės r. savivaldybė pasirašė viena iš pirmųjų Lietuvoje, tuo pačiu įsipareigodama ne tik pasiekti, bet ir viršyti Europos Sąjungos nustatytą tikslą iki 2020 m. sumažinti CO2 išlakas 20 proc., savo administracinėje teritorijoje didinant energijos vartojimo efektyvumą ir atsinaujinančios energijos išteklių naudojimą.

Šilutė jau yra nemažai pasiekusi: bemaž 80 proc. centralizuotai tiekiamos šilumos gaminama naudojant nuolat atsinaujinantį biokurą, o pastačius (iki kitų metų) centrinėje miesto katilinėje dar vieną biokuro katilą bus galima iš viso atsisakyti mazuto; rajone sparčiai kyla vėjo jėgainių parkai – 2010 m. jose pagaminta maždaug 10 proc. Šilutėje per metus suvartotos elektros energijos; verslo atstovai jau kuria ir derina planus, kaip pakinkyti saulės ir žemės gelmių energiją, taip pat biodujas, išsiskiriančias iš „Grabupėlių“ kiaulininkystės bendrovės rezervuaruose kaupiamų srutų; šiltinamos mokyklos ir kitos biudžetinės įstaigos; nors ir pamažu, bet vis dėlto plečiamas dviračių takų tinklas ir kita.

Tačiau ir Šilutei dar yra kur pasitempti. Ypač atsiliekama daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo srityje – per 5 metus renovuotas vos vienas daugiabutis, – norėtųsi didesnės pažangos ir alternatyvios energijos šaltinių panaudojime privačių namų sektoriuje.

Apie pasyvų namą…

Apie Pasyvaus namo asociaciją…

Daugiau apie Merų paktą…

1 skaitytojų komentaras
Prisimenam 2012 gegužės 22d., 10:2488.119.138.11

Tegu pozingis kuo daugiau rašosi įsipareigojimų ir sutarčių – Juk juos įgyvendinti jam jau nebereiks. Kas nežino pozingio garbės žodžio ar parašo vertės – O.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą