Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Įspėja dėl perkūnijos ir škvalo

Publikuota: 2012 gegužės 15 Kategorija: Aktualijos, Orai

PAGD nuotr.PAGD nuotr.

Sinoptikai prognozuoja, kad gegužės 16-osios dieną perkūnijos metu numatomas škvalas ir kai kuriose šalies vietose vėjo greitis gali siekti nuo 15 iki 20 metrų per sekundę. Be to, rytinėje Lietuvos dalyje vietomis prognozuojama kruša.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja gyventojus būti atsargius ir primena, kaip elgtis esant pavojingoms meteorologinėms sąlygoms.

Pučiant stipriam vėjui, gali sutrikti elektros energijos tiekimas, virsti dideli medžiai, lūžti jų šakos. Nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties.

Išvykstant gelbėtojai rekomenduoja išjungti elektrą, užsukti dujas, vandens sklendes, uždaryti langus, langines, duris. Išnešti iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinti. Nestovėti po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatykite automobilių po medžiais. Neliesti ir ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie gali sukelti pavojų gyvybei.

Žaibuojant ir griaudžiant taip pat patartina pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas, nekalbėti telefonu.

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Jeigu audra užklupo lauke, rekomenduojama nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškokite prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, venkite aukštesnių atvirų vietų.

Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant patariama skubėti į krantą.

Griaudžiant nebėgioti, nevažiuoti motociklu ar dviračiu, nelaikyti rankose metalinių daiktų. Pamačius kamuolinį žaibą, reikia elgtis ramiai, nejudėti ir prie jo nesiartinkite, nebandykite paliesti jo kokiu nors daiktu, nes gali įvykti sprogimas. Taip pat nereikia bandyti nuo jo bėgti, nes oro srovė gali jį pritraukti prie jūsų.

PAGD inf.

Rašyti komentarą