Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rusniškiai nori mėgėjiškos žvejybos lengvatų (nuotr.)

Publikuota: 2012 balandžio 20 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Didžiausios Lietuvoje Rusnės salos gyventojai užsibrėžė sau tikslą pasiekti, kad Nemuno deltos regioninio parko (toliau – NDRP) vandens telkiniuose meškeriojantys vietiniai žvejybos mėgėjai būtų atleisti nuo prievolės pirkti palyginti brangiai kainuojančias meškeriotojo korteles.

Prie tokio sprendimo prieita trečiadienio pavakarę Rusnės Salos etnokultūros ir informacijos centre įvykusiame vietos gyventojų susirinkime.

Nuo kovo 31 d. į Nemuno deltos regioninį parką sugrąžinus licencinę žvejybą, ne tik atvykėliai iš kitur, bet ir vietiniai meškeriotojai, be metinio visoje Lietuvoje galiojančio meškeriotojo bilieto, kainuojančio 50 litų, papildomai turi įsigyti dar ir meškeriotojo kortelę, kuri vienai dienai kainuoja 10, o mėnesiui visus 50 litų. Be meškeriotojo kortelės gali žvejoti tik vaikai iki 16 metų, vyresni nei 62 metų asmenys ir neįgalieji.

Manydami, kad jų atžvilgiu tai ne visai teisinga, rusniškiai parengė kreipimąsi į LR Seimą ir Šilutės rajono savivaldybės tarybą, prašydami inicijuoti pastarąją mėgėjiškos žvejybos tvarką reglamentuojančio aplinkos ministro įsakymo atšaukimą, kol bus parengtos ir Seime priimtos jų pageidaujamos mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisos.

„Mes norime čia gyventi, toje aplinkoje. Mes turime mažiau laisvalaikio praleidimo formų, o dabar dar nori atimti ir žvejybą. Mes nesame tokie turtingi, kaip žvejai iš didžiųjų Lietuvos miestų. Galiausiai už šiukšlių, kurias tonomis mūsų upių pakrantėse palieka atvykę žvejai, surinkimą ir tvarkymą mokame mes. Jeigu jau mums užkrauta tokia našta, todėl, mano manymu, turime reikalauti išimčių bent jau mėgėjiškai žvejybai, – Salos etnokultūros ir informacijos centre gausiai susirinkusiems kraštiečiams kalbėjo šio susirinkimo organizatorius Rusnės bendruomenės „Rusnės sala“ pirmininkas Raimondas Plikšnys. – Mes turime teisę kreiptis į Seimo narius ir savo savivaldybę dėl ministro įsakymo atšaukimo. Tai tik politinės valios reikalas“.

R. Plikšnys taip pat siūlė siekti, kad bent dalis pajamų už išplatintas meškeriotojo korteles būtų skiriama NDRP teritorijai tvarkyti.

Prieštaraujančių tam susirinkime nebuvo. Šiek tiek daugiau diskusijų kilo tik dėl teritorijos, kurios gyventojams reikėtų taikyti licencinės žvejybos (su meškeriotojo kortele – aut. pastaba) lengvatą. Bendruomenė „Rusnės sala“ siūlė prašyti lengvatos viso Šilutės rajono gyventojams, tačiau absoliuti susirinkimo dauguma nusprendė, kad pigiau meškerioti NDRP vandens telkiniuose turėtų tik parko teritorijoje gyvenantys žmonės.

NDRP direktorius Ramūnas Lydis teigė, kad parko direkcija tam neprieštarauja. Anaiptol, rengiant nuo praeitų metų galo įsigaliojusias mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisas, parko direkcija siūlė atleisti vietinius gyventojus nuo prievolės pirkti meškeriotojo korteles, deja, jos siūlymas nebuvo išgirstas.

Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Stanislovas Sudeikis sakė taip pat manantis, kad regioninio parko gyventojams turėtų būti suteikta galimybė žvejoti savo vandenyse vien tik su bendru metiniu meškeriotojo bilietu.

Susirinkime taip pat buvo nuspręsta kreiptis į savivaldybę, kad ši inicijuotų Pakalnės ir Vytinės upių įtraukimą į valstybinių vidaus vandens kelių sąrašą bei vandens transporto priemonių greičio apribojimą jose, kalbėta ir apie atliekų tvarkymą bei pasirengimą švarinimosi akcijai „Darom 2012“.

Baigiantis susirinkimui radosi nauja iniciatyva – siekti, kad norminiuose teisės aktuose atsirastų prievolė žvejybos ir poilsio gamtoje mėgėjams iškylauti švarioje aplinkoje – tai yra surinkti aplink save kitų paliktas šiukšles ir patiems neteršti aplinkos.

Oresto Lidžiaus nuotr.

2 skaitytojų komentarai
vycka 2012 liepos 17d., 23:285.20.106.51

Puikuoliai! Tada saloje reikia uždrausti medžioklę (arba)…, nes Nemuno deltos regioniniame parke daugiau medžiotojų bokštelių negu ZUIKIUUUUUUU…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 1

Atsakyti

vyckai 2012 liepos 18d., 10:5788.119.253.65

Teisingai, Vycka, tik neuždrausti, bet leisti nemokamai medžioti, motyvai gali būti tie patys – galų gale juk žvejyba, kaip ir medžioklė, prigimtinės žmogaus teisės…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą