Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Tvari žuvininkystė pagal Lietuvos pamariečius

Publikuota: 2012 balandžio 18 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

VšĮ 'Pasienio žuvys' direktorė E. Narevičiūtė nesutiko atskleisti visų paramos prašančių pareiškėjų sumanymų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)VšĮ 'Pasienio žuvys' direktorė E. Narevičiūtė nesutiko atskleisti visų paramos prašančių pareiškėjų sumanymų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Nuo žuvienės virimo čempionato iki naujos technikos įsigijimo už ES milijonus.

Šilutės rajono ir Neringos savivaldybių tvarios žuvininkystės plėtros strategiją įgyvendinanti viešoji įstaiga „Pasienio žuvys“ Šilutės r. savivaldybės tarybos narius šį trečiadienį pakvietė į savo veiklos ir jau gautų paraiškų vietos projektams finansuoti pristatymą.

Deja, į susitikimą atvykusiems Tarybos nariams teko greitai nusivilti, nes „Pasienio žuvų“ direktotė Edita Narevičiūtė pareiškė, kad pagal jos vadovaujamoje viešojoje įstaigoje galiojančias taisykles, be pareiškėjų sutikimo, ji negalinti niekam suteikti išsamios informacijos apie jų ketinamus įgyvendinti projektus. Todėl ir į savivaldybės posėdžių salę susirinkusiems politikams didžioji dalis gautų paraiškų buvo pristatytos tik bendrais bruožais: teikėjas, nenurodant nei vadovo, nei registracijos adreso, paraiškos pavadinimas, jos numeris ir prašoma paramos suma.

Išsamiau buvo pristatytos tik 6 paraiškos iš 17, kurias pateikė Šilutės rajono ir Neringos savivaldybių administracijos, Šilutės r. savivaldybei pavaldžios įstaigos – Šilutės muziejus bei Salos etnokultūros ir informacijos centras ir Šilutėje registruota asociacija „Pamario delta“.

„Pasienio žuvų“ dalininkės Šilutės rajono ir Neringos savivaldybės norėtų, kad europiniais pinigais būtų finansuojami jų tradiciniai renginiai: Šilutė prašo daugiau kaip 60 tūkst. litų rudenį rengiamam žuvienės virimo čempionatui, Neringai reikia per 55 tūkst. litų šių metų Pamario krašto žvejo šventei iš dalies finansuoti. Neringiškiai taip pat norėtų gauti per 290 tūkst. Lt finansinę paramą kormoranų populiacijos reguliavimo projektui.

Tuo tarpu asociacijai „Pamario delta“ bei Salos etnokultūros ir informacijos centrui – abi šios įstaigos prašo po ketvirtį milijono – reikia pinigų pavyzdiniams mokomiesiems žvejybos laivams ir kitoms priemonėms, kuriomis būtų populiarinamos krašto žvejybos tradicijos. Šilutės muziejus svajoja apie informacinį terminalą apie žūklę pamario krašte, tam reikia nepilnai 37 tūkst. Lt.

E. Narevičiūtės teigimu, kiti pareiškėjai kol kas bijo atskleisti savo idėjas, kaip norėtų toliau plėtoti savo verslą ar paslaugas, todėl išsamiau Taryba galės susipažinti tik su tomis paraiškomis, kurios bus pripažintos tinkamomis finansuoti.

Pirmasis paraiškų vertinimas dėl jų tinkamumo finansuoti, anot E. Narevičiūtės, turėtų būti užbaigtas iki gegužės 15 d., o galutinės paraiškų atrankos komiteto posėdis planuojamas birželio mėnesį.

Šilutės rajono ir Neringos savivaldybių tvarios žuvininkystės plėtros strategijai skirta daugiau kaip 6 mln. litų parama. Pirmam kvietimui paraiškoms teikti atseikėta apie 1,48 mln. Lt. Tuo tarpu pareiškėjai, „Pasienio žuvų“ direktorės E. Narevičiūtės teigimu, prašo dvigubai daugiau pinigų. Todėl greičiausiai bus finansuojami didžiausią naudą tvariai žuvininkystei duosiantys projektai.

Artimiausiu metu VšĮ „Pasienio žuvys“ planuoja skelbti naują kvietimą teikti paraiškas finansinei paramai gauti pagal jos įgyvendinamą tvarios žuvininkystės strategiją. Iš viso planuojami 5 kvietimai.

Rašyti komentarą