Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutiškiams gresia didesni mokesčiai už atliekų tvarkymą

Publikuota: 2012 balandžio 18 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vietinę rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą pamario krašte administruojančios Šilutės rajono savivaldybės administracijos įsiskolinimas šias paslaugas teikiančioms „Ecoservice“ ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro bendrovėms pasiekė naujas aukštumas – per 1,5 mln. litų.

Savivaldybės administracijos Biudžeto ir finansų skyriaus vyriausiasis specialistas Artūras Losius, administruojantis vietinę rinkliavą, rajono tarybos Kontrolės komitete pristatydamas savo veiklos pasiekimus per pastaruosius dvejus metus (ši rinkliava Šilutės rajone įvesta nuo 2010 – ųjų sausio 1 d. – aut. pastaba), pranešė, kad savivaldybės įsiskolinimas minėtoms bendrovėms už suteiktas paslaugas šiandien siekia daugiau kaip 1,5 mln. Lt, tuo tarpu gyventojai, įmonės ir kiti juridiniai asmenys už jų atliekų surinkimą ir tvarkymą skolingi savivaldybei beveik tris kartus mažesnę pinigų sumą – per 554 tūkst. Lt. Nuostolis – beveik 1 mln. Lt.

„Dabar vietinės rinkliavos mokėjimų pranešimų išrašoma 2 505 425 litų sumai. Norint, kad ši veikla nebūtų nuostolinga ir būtų iš ko padengti esamą įsiskolinimą, reikėtų šią sumą padidinti iki 3 mln Lt, – komiteto nariams aiškino A. Losius. – Kadangi į regioninį sąvartyną išvežamų šiukšlių tonažas nemažėja, manau, kad reikėtų didinti rinkliavą“.

Šiuo metu vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą Šilutės rajono gyventojams yra mažiausia visame Klaipėdos regione. Ji skaičiuojama pagal gyvenamojo būsto plotą ir siekia 16 centų už kvadratinį metrą, didžiausias apmokestinamas plotas – 100 kvadratų.

„Tam, kad atliekų tvarkymas neneštų tokių nuostolių, ir užtektų pinigų esamiems įsiskolinimams padengti, vietinę rinkliavą reikėtų padidinti iki 22 – 23 ct/kv.m,“ – teikė savivaldybės Biudžeto ir finansų skyriaus vyr. specialistas.

A. Losius taip pat užsiminė apie krašto gyventojams suteiktas mokestines lengvatas (2011 m. jomis pasinaudojo 2016 gyventojų – aut. pastaba), dėl kurių savivaldybė per dvejus metus negavo daugiau kaip 220 tūkst. litų pajamų, tarsi leisdamas suprasti, kad būtų neprošal panaikinti visas vietinės rinkliavos lengvatas.

Apie tai, kad reikėtų rajono gyventojus skatinti labiau rūšiuoti šiukšles, atskiriant antrines žaliavas ir biodegraduojančias atliekas, tuo pačiu sumažinant į regioninį sąvartyną išvežamų atliekų kiekį ir sąskaitas už jų surinkimą bei tvarkymą, A. Losius prakalbo tik Ekonomikos ir finansų komitete.

„Reikia ir švietėjiško darbo, kad žmonės daugiau rūšiuotų atliekas, – sakė Biudžeto ir finansų skyriaus vyr. specialistas. – Dabar Šilutėje rūšiuoja (yra pateikę komunalinių atliekų rūšiavimo deklaraciją – aut. pastaba) tik 23 gyventojai“.

Mero pavaduotojo Vaido Pavilonio manymu, norint paskatinti žmones rūšiuoti atliekas, vien švietėjiško darbo gali ir neužtekti, reikia ir ekonominio paskatinimo.

„Rūšiuojantiems reikia suteikti didesnių rinkliavos mokesčio lengvatų, – įsitikinęs vicemeras, – nes tie 15 procentų – per menka paskata žmonėms keisti savo įpročius“.

Rajono gyventojai gali būti ramūs tik dėl to, kad šiais metais vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą greičiausiai nedidės. Tačiau nuo kitų metų gali ne tik padidėti rinkliava, bet ir atsirasti daugiau naujovių, žinoma, jeigu Seimas patvirtins daug diskusijų sukėlusias atliekų tvarkymo įstatymo pataisas.

Rašyti komentarą