Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žvejams įkrėsti proto nepavyksta

Publikuota: 2012 kovo 13 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

ve.lt nuotr.ve.lt nuotr.

Kiekvieną pavasarį ant trūkinėjančio Kuršių marių ledo lipa ir į bėdą patenka nemažai žvejų, tačiau išauklėti jų nepavyksta. Maža to, vos vienam kitam tenka atsakyti už pavojingą elgesį.

Brangių operacijų metu išgelbėtų žvejų išgąstis greitai išgaruoja – jie netrukus grįžta atgal. Pastarosiomis dienomis itin daug darbo turėję gelbėtojai džiaugiasi, kad išvengta žmonių aukų, tačiau tikina, kad pats laikas pradėti ekstremalus auklėti ir bausti bent jau “per kišenę” – tai įmanoma.

Ignoravo gelbėtojus

Savaitgalį gelbėtojai išvadavo 57 ant įtrūkusio ledo atsidūrusius ir pagalbą išsikvietusius žvejus. Viena operacija, reaguojant į pagalbos šauksmą, surengta penktadienį vakare, dar trys – šeštadienį.

Teigiama, kad savo gyvybe rizikavę gelbėtojai pateko į kuriozinę situaciją. Pavyzdžiui, penktadienį vakare nusigavę iki ant ledo lyties plūduriuojančių žmonių jie sulaukė toli gražu ne padėkos, o raginimų netrukdyti žvejybos – esą atvykome čia visai nakčiai, įsirengėme palapines, o jeigu kils bėda, skambinsime 112, gal net su sraigtasparniu paskraidysime.

Vėliau pastebėta, kad dalis į krantą grįžusių žvejų vėl lipo ant ledo, tiesa, šiek tiek arčiau kranto.

Kelis nubaudė

Šeštadienį vakare, jau sutemus, ties Nida išgelbėti žvejai – keli iš nedaugelio, kurie susimokės už neatsakingą elgesį.

Tą vakarą dėl properšos į krantą grįžti negalinčius 5 žvejus valtimi pargabenę gelbėtojai perdavė juos policijos pareigūnams. Vienas žūklautojas paspruko, likusieji nugabenti į Neringos policijos komisariatą, trims surašyti protokolai už saugaus elgesio ant ledo taisyklių nesilaikymą. Šis pažeidimas užtraukia įspėjimą arba 50-100 litų baudą. Be to, kurorto savivaldybė prieš savaitgalį išplatino perspėjimą apie ant ledo gresiančius pavojus, pakrantėje įrengė informacinius stendus.

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro atstovas kapitonas Antanas Brencius teigia, kad pagrindu bausti neatsakingus žvejus gali būti ne tik Administracinių teisės pažeidimų kodeksas.

“Mano nuomone, savivaldybės turėtų parengti taisykles, kurios būtų pagrindas bausti žvejus”, – sakė jis.

Dokumentų rodyti neskuba

Klaipėdos miesto taryba saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisykles patvirtino 2009 metais, pagal jas, ant ledo užklupti žvejai gali būti nubausti iki 200 Lt bauda – jeigu tik bus nustatyta pažeidėjo tapatybė, savivaldybėje arba policijoje jam būtų surašytas protokolas.

“Vargu ar tamsiais penktadienio vakarais mūsų skyriaus darbuotojai veržtųsi vaikščioti ant ledo – tai mažų mažiausiai pavojinga gyvybei. Be to, kažin, ar žvejai pultų rodyti dokumentus.

Reikalauti asmens dokumentų geriausius šansus turėtų policininkai, bet bijau, kad vakarais jie ant ledo taip pat nesiveržia – užtenka darbo ir mieste”, – sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos pavaduotojas Marius Poimanskis.

“Gerai, kad viskas laimingai baigėsi, nėra žmonių aukų. O jeigu tiek žmonių atsidurtų vandenyje? Negi reikės laukti panašaus įvykio, kad būtų imtasi kokių nors priemonių? Nors valstybei panašios operacijos nemažai kainuoja, gelbėtojai žmonėms visada skubės į pagalbą. Tačiau ar neverta susimąstyti, kaip išlaidų išvengti bei žvejus išauklėti?” – klausė A. Brencius.

Valdas Pryšmantas, “Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą