Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

V. Kainovaitis apie asbestinių stogų keitimo programą: „Ilga kelionė per kopas“

Publikuota: 2012 vasario 02 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

V. Kainovaitis: 'Ši programa gali būti naudinga tik tiems, kas tam ruošėsi iš anksto ir turi užtektinai pinigų.' (Oresto Lidžiaus nuotr.)V. Kainovaitis: 'Ši programa gali būti naudinga tik tiems, kas tam ruošėsi iš anksto ir turi užtektinai pinigų.' (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Grabupių kaime netoli Šilutės miesto gyvenančio rajono savivaldybės tarybos nario Vlado Kainovaičio nuomone, Žemės ūkio ministerijos šalies kaimo gyventojams siūloma asbestinės stogo dangos keitimo programa gali būti naudinga tik tiems, kas tam ruošėsi iš anksto ir turi užtektinai pinigų.

„Priešingu atveju žmogaus laukia ilga kelionė per kopas, pradedant pinigų paieška, – ketvirtadienį, po seminaro besidomintiems asbestinės stogo dangos keitimu Šilutės r. savivaldybėje sakė tarybos narys. Mat 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų (bet ne daugiau kaip 10 000 litų vienam stogui) gyventojams bus kompensuojama tik užbaigus visus darbus. – Bet jeigu turi užtektinai pinigų, tai, mano manymu, dalyvauti šioje programoje apsimoka – vienas kitas tūkstantukas vis tiek sugrįš. Jau nekalbant apie ekologinę naudą, išvežus utilizuoti senąją asbestinę dangą.“

E. Judeikis: 'Man atrodo, kad tai visai nesudėtinga ir, ko gero, net ekonomiškai naudinga programa.' (Oresto Lidžiaus nuotr.)

E. Judeikis: 'Man atrodo, kad tai visai nesudėtinga ir, ko gero, net ekonomiškai naudinga programa.' (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Panašios nuomonės po seminaro buvo ir Šilutės rajono savivaldybės Saugų vaikų globos namų direktorius Eugenijus Judeikis.

„Man atrodo, kad tai visai nesudėtinga ir, ko gero, net ekonomiškai naudinga programa. Juolab kad neliko reikalavimo samdyti įmonę senai stogo dangai nuimti ir naujai užkloti – visa tai gali ir pats padaryti, – kalbėjo dalyvauti šioje programoje besirengiantis saugiškis. – Tačiau man neramu dėl to, kad sudalyvauti šioje programoje galės tik dalis čia susirinkusių žmonių, nes tų 60 – ties milijonų, numatytų stogų dangoms atnaujinti, visiems tikrai neužteks“.

Į Žemės ūkio ministerijos surengta seminarą Šilutės r. savivaldybėje susirinko daugiau kaip 100 rajono gyventojų, besidominčių asbestinės stogo dangos keitimu. Iš jų tik vienas kitas nesulaukė ŽŪM Kaimo plėtros departamento Alternatyvios veiklos skyriaus vyr. specialistės Nomedos Padvaiskaitės pranešimo pabaigos.

Į seminarą atvyko per 100 rajono gyventojų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Į seminarą atvyko per 100 rajono gyventojų. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Pamario krašto gyventojai ir po seminaro neskubėjo skirstytis – vieni apgulė ŽŪM ir Nacionalinės mokėjimo agentūros specialistus, kiti savo būreliuose dalijosi įspūdžiais ir pastebėjimais: jeigu su naujos stogo dangos kainomis viskas aišku – ŽŪM yra patvirtinusi maksimalias kompensuojamas jų kainas pagal rūšis, tai su asbestinės dangos nuvežimo į regioninį sąvartyną ir jos utilizavimą gali dar visko nutikti. Baiminamasi, kad prasidėjus stogų dangos keitimo vajui, minėtos paslaugos gali gerokai pabrangti.

Paraiškas dalyvauti stogų dangos keitimo programoje NMA priima nuo sausio 16 d. Iki šio trečiadienio, vasario 1 d., 10 agentūros teritorinių skyrių sulaukė tik 81 paraiškos.

2 skaitytojų komentarai
Egidijus 2012 vasario 2d., 21:0185.255.48.155
Susidaro įspūdis, kad viskas daroma, kad tik žmonėms būtu sudėtingiau pasikeisti tą nuodingą ir kiaurą stogą: kažkokios paraiškos, projektai, formos ir kitos biurokratinės kliūtys… Juk žymiai paprasčiau asbestinio stogo savininkui pateikti savo objekto stogo matmenis stogų gamintojui ar pardavėjui, kuris apskaičiuos, kiek reikės stogo dangos, priedų ir paruoš sąmatą. Jei susitartų su pirkėju, tai pagamins stogo dangą, išrašys PVM sąskaitą faktūrą, atitikties deklaraciją (kad stogo danga atitinka ES standartą ). Savininkas nuima seną asbestinę dangą, pristatęs utilizavimui, gauna tai patvirtinantį dokumentą, o užsidengęs stogą ir pasiėmęs įrodančius dokumentus ( kad šiferį utilizavo, kad įsigijo ir užsidengė naują kokybišką stogo dangą) keliauja į seniūniją, pagal gyvenamą vietą. Juk asbestiniai stogai inventorizuoti seniūnijose ir žinomi kiekvieno objekto matmenys, todėl seniūnijos darbuotojai patikrina, ar savininkas nenusipirko daugiau dangos nei reikia namui (pvz. ūkiniam pastatui), ar nenusipirko dangos neatitinkančios biudžeto ( pvz. kokybiškos plieninės dangos, priklausomai nuo skardos storio, padengimų formos, kuri kainuoja nuo 20 iki 70 Lt už kv/m.), teikia paraišką mokėjimo agentūrai. Atsitinka taip, kad tų 60 milijonų, skirtų 2012 m. neužtenka ir pinigų kompensavimą perkelia kitiems metams. Kad stogo savininkui nebūtų per didelė našta, (už darbus, medžiagas, statybas, utilizavimą) jei asmeninės lėšos to neleidžia, ko gero reikėtų pasinaudoti bankų ar lizingo bendrovių paslaugomis, su viltimi, kad 50 procentų išlaidų ES kompensuos… Pagarbiai, UAB PLIENITAS, Direktorius Egidijus Laurinavičius.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 25 Thumb down 1

Atsakyti

urodas 2012 vasario 3d., 14:2878.61.90.143
taisus Egidijau, sitoke makalyne gali tik daunai sugalvoti, kad kuo daugiau zmogeliui prota padurnyti ir savo kysius susirinkti. Tai geras pinigu plovimas labai geras……

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą