Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

E. Masiulis: kodėl liberalai nepritaria mokesčių didinimui

Publikuota: 2011 gruodžio 19 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Gerbiami Lietuvos žmonės,

iki naujųjų metų likus kelioms savaitėms konservatoriai, pasitelkę socialdemokratus ir kitas opozicines partijas suplanavo mokesčių didinimo ir naujų mokesčių įvedimo cunamį, kuriam Seime pasipriešino tik liberalų partijos.

Noriu trumpai išdėstyti Liberalų sąjūdžio poziciją – kodėl balsavome kitaip nei dauguma partijų. Manome, jog nauji arba didesni seni mokesčiai būtų žalingi Lietuvos žmonėms. Mūsų skaičiavimai rodo, kad antroji „naktinė“ mokesčių reforma būtų pakenkusi tiek dirbantiems žmonėms, tiek pensininkams.

Dabar pateiksiu mūsų argumentus apie kiekvieną mokestį atskirai.

Pridėtinės vertės mokestis. Jį didinti buvo bandoma 2-3 proc. Kadangi PVM apmokestinamos visos prekės ir paslaugos, jo didinimas automatiškai iššauktų kainų augimo bangą. Pabrangę maisto produktai, komunalinės paslaugos daugumai žmonių būtų automatiškai „suvalgę“ keliais ar keliasdešimt litų padidėjusios pensijos dalį. Paprastai tariant – viena ranka duoda, o kita – atima. Dar labiau nukentėtų mažesnes pensijas nei 650 Lt (jos dėl krizės nebuvo mažintos) gaunantys bei dirbantys žmonės. Juk jų atlyginimai ir pensijos liktų tokie patys, o mokesčiai būtų didesni.

Indėlių palūkanų apmokestinimas. Konservatoriai ir socialdemokratai siūlė apmokestinti didesnes nei 200 litų metų palūkanas. Mūsų skaičiavimais, tiek per metus kai kuriuose bankuose ar kredito unijose gauna žmonės, turintys maždaug 6-7 tūkst. litų indėlį. Manome, kad tokio dydžio indėlis ir palūkanų dydis tikrai neturi nieko bendro su prabanga. Tokią sumą yra susitaupę daugelis žmonių juodai dienai. Kadangi bankų indėlių palūkanos šiuo metu yra mažesnės už infliaciją, papildomo mokesčio įvedimas gali paskatinti žmonės atsiiminėti pinigus iš bankų. Tai tikrai nebūtų naudinga šalies bankų sistemai, įvertinant neseniai įvykusį „Snoro“ bankrotą.

Automobilių mokestis. Siūlyta apmokestinti iki dešimtiems metų amžiaus automobilius, kurių galingumas viršija 150 kilovatų. Tačiau tokia neprotinga skaičiavimo tvarka paliestų nebūtinai pačius brangiausius automobilius. Žmonės turi tūkstančius galingų septynių ar devynių metų senumo automobilių, kurių vertė niekaip nesusijusi su prabangos prekėmis. Tokių automobilių galima nusipirkti už 10-20 tūkst. litų ar mažiau. Tuo tarpu metinis mokestis siektų apie tūkstantį litų.

Nekilnojamojo turto mokestis. Siūlyta apmokestinti namus ar butus, vertus daugiau nei 1 mln. litų. Tame gal ir nebūtų nieko blogo ir dėl šios sumos galima diskutuoti. Tačiau žinant, jog tokių namų Lietuvoje yra mažiau nei tūkstantis, realios valstybės biudžeto pajamos bus labai menkos. Liberalus neramina, jog ilgainiui šis mokestis gali tapti visuotiniu. Toli pavyzdžių ieškoti nereikia. Latvija iš pradžių taip pat planavo apmokestinti tik turtuolių nekilnojamąjį turtą. Dabar mokestį moka beveik visi gyventojai. Kitais metais Latvijoje bus apmokestinti net ūkininkų tvartai.

Progresinis gyventojų pajamų mokestis. Pagrindinis tokio mokesčio rėmėjų argumentas – jie yra daugelyje turtingų Vakarų Europos valstybių. Tikriausiai sutiksite, kad Lietuva nėra turtinga valstybė. Tai įrodo ir būsimo mokesčio tarifai. Uždirbantiems daugiau kaip 1250 litų „ant popieriaus“ gyventojų pajamų mokestį norima didinti nuo dabartinių 15 iki 20 proc. Sakykite, nuo kada 1250 litų yra turtuolio atlyginimas? Liberalų manymu, žmonės, gaunantys didesnę algą už tai, kad sunkiai ir daug dirba, yra kūrybingi ir verslūs, yra baigę mokslus, neturėtų būti užkrauti didesniais mokesčiais vien todėl, kad reikia išlaikyti tuos, kuriems, pavyzdžiui, smagiau gyventi iš pašalpų. Daugiau uždirbantieji ir taip šiuo metu daugiau sumoka į biudžetą.

Pelno mokestis. Jį pasiūlyta didinti nuo 15 iki 20 proc. Keistas sutapimas, tačiau 2008 m. pabaigoje šis mokestis jau buvo padidintas per taip vadinamą naktinę mokesčių reformą. Po to buvo pripažinta, jog mokesčio didinimas buvo klaida, nes jis stabdo užsienio investicijas į šalį, verslo plėtrą, naujų darbo vietų kūrimą. Dabar vėl siūloma lipti ant to paties grėblio. Liberalai skaičiuoja, kad dar kartą pakėlę mokestį labai daug pinigų į biudžetą nesurinksime, tačiau apsijuoksime prieš Europą. Joks užsienio investuotojas neateis į šalį, kur mokesčiai kaitaliojami kiekvienais metais.

Pervedimų į pensijų fondus sustabdymas. Liberalai pasisako prieš tokį sprendimą, nes tai visiškai sužlugdytų pensijų sistemą. Visi suprantame, kad valstybinė „Sodra“ turi miglotas perspektyvas, nes pensijų gavėjų skaičius auga, o mokesčių mokėtojų – mažėja. Sužlugdę pensijų fondus mes iš dirbančių žmonių atimsime galimybę ateityje gauti didesnes pensijas, turėti alternatyvą, jei „Sodrą“ ištiktų krachas.

Apibendrindamas savo mintis noriu pabrėžti, jog dauguma Seimo narių palaikydami mokesčių didinimą elgiasi trumparegiškai. Tokiu būdu valdžia smaugia vis dar dirbančius žmones, kurie dar neemigravo iš Lietuvos. Negalime įvesti naujų mokesčių per kelias dienas pačioje metų pabaigoje. Gaila, tačiau iš klaidų nesimokome. Jei nėra pinigų, reikia dar labiau taupyti arba pagalvoti, kaip juos užsidirbti skatinant ekonomiką. Negalime eiti pačiu primityviausiu keliu – dar giliau kišant ranką į žmonių kišenę.

Tikriausiai daugumai Lietuvos žmonių artėjančių švenčių dvasią vėl persmelkė nežinia dėl ateities. Esu optimistas. Tikiu Lietuvos ateitimi. Linkiu Jums gražių Šv. Kalėdų, gerų ateinančių metų.

Su pagarba, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis

Užsakymo Nr. 2011.12.19
9 skaitytojų komentarai
barzda 2011 gruodžio 19d., 12:3581.7.78.252
MES, kalėdiniai nykštukai
Nešam Jums gerų žyyynių
Biškiuką
-po eglute dovanų
Aplinka laaaaaaabai kalta ;-(
Va-MŪSIŠKIAI- su barzda*:-)))

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 9 Thumb down 6

Atsakyti

Barzdai 2011 gruodžio 19d., 14:08193.219.60.1
Negerk nuo ryto. Dar ne Kalėdos.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 4 Thumb down 4

Atsakyti

Nepartinis. 2011 gruodžio 19d., 15:1978.59.63.123

Tas trintukas paskleidė demagogiją: Jeigu jis nepritaria,1250lių algos apmokestinimui, lai tegul apmokestina 3000 algą. Jei apmokestins galingus automobilius, tai padarytų bent aplinką švaresnę.Juk niekas neverčia plentais važinėti vien galingu automobiliu. Su pensijų fondais taip pat gudručiai, nes jie kaupia pinigus tik savo pensijai, o visi kiti mokame pinigus dabartiniams pensininkams.Taip pat turi būti apmokestinamas ir brangus nekilnojamas turtas, ir indėliai viršijantys 10 tūkst litų, ir visai nesvarbu, kad susidarys mažos sumos, juk milijonas susideda iš centų. Pagal jį turėtų būti visi mokesčiai vienodi ir skurdžiausiems Lietuvos gyventojams.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 12

Atsakyti

Nepartinis II 2011 gruodžio 20d., 09:3188.119.138.11
Pritariu Nepartiniui. Laikas vyti Laukinio kapitalizmo šalininkus ir tokios idialogijos politikus iš Lietuvos. Liberalsąjūdiečiams Ne. Balsuodami už liberalsajūdiečius žmonės balsuoja už skurdinamą Lietuvą. Masiuli mes nepamiršome, kad esame bepročiai – dirbantys už mažesnį nei 5000 Lt atlyginimą.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 10 Thumb down 7

Atsakyti

skaitantis 2011 gruodžio 20d., 14:3362.212.204.254
Gerbiamas “nepartini” Pagal mastymą esate buvęs tik lenino partijos atstovas, kurią kažkada uždarė.
Už ką tamstelei turėčiau atiduoti savo uždirbtus pinigus.Ogal tamsta nesi ir tikintis, kur “negeisk svetimo gero” net dievo įsakymuose užrašytas. Pasakyk kodėl, kai aš mokiausi visą gyvenimą, dirbau keliais etatais, kuriau savo verslą- tamsta dinderį mušei, ar nesugebėjai net to daryti nes esi arba tinginys arba b..kas, arba nevykelis.Visam pasaulyje žmonės nori gyventi geriau, bet tik iškreiptose visuomenėse jie nori gyventi geriau, atimdami iš kito, kaip darė jūsų įdėjinis vadas leninas. O dėl skurdžiausių, jiems reikia padėti ir padedam, jei jie skurdžiai dėl negalios ar kitų priežasčių,vieniši ar senatvėj.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 2

Atsakyti

Nepartinis. 2011 gruodžio 20d., 18:1378.59.63.123

Gerbiamasis,labai apsirinki, ir pagal Tavo pasisakymą sprendžiu jog esi savanaudis gobšuolis ir garbėtroška.
Aš nebuvau nei anoj partijoj, nei šiuolaikinėse partijose, nors ne kartą siūlė. Ir iš tamstos man nereikia nei vieno cento, bet manau kad aš duodu visuomenei daugiau negu tamsta. Gerbiamasai, mokinaisi, bet ar iš savų lėšų? Mokinaisi už visų mūsų sumokėtus pinigus, vadinasi ir paėmei daugiau. Jei dirbai keliais etatais tai iš tiesų kaip pats rašai tik dinderį mušei, nes jei sąžiningai, keliuose etatuose dorai dirbti neįmanoma: arba darbus atlikdavai paviršiutiniškai, arba gaudavai atlyginimą už nepadarytą darbą. Gerai apsižiūrėk, ar pats kartais dabar neatimi iš kito, (kaip tai darė Leninas), kai tu vienas nori gyventi geriau naglai lipdamas per kitų galvas? Mokesčiai yra demokratinės valstybės pagrindas ir niekas iš tavęs nieko neatima. Jei valstybė kurioj nors srityje neapsižiūrėjo mokesčių reguliavime ,tai normalu, kad daugiau gaunantys pajamų, ir daugiau turintys piliečiai sumokės didesnius mokesčius.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 3

Nepartiniam II 2011 gruodžio 20d., 17:52193.219.60.1

Dar prisimink savo verslą ir pradėk verkšlenti dėl padidinto PVM. Po to prisinmink, kad su žmona seniai nesimylėjai ir apkaltink Masiulį, o be to už lango žiema ir už šildymą mokėti reikia – kur po velnių žiūri Liberalų Sąjūdis?

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 4

Atsakyti

Nepartiniams 2011 gruodžio 20d., 23:1888.216.86.82

Tai už ką siūlai balsuoti? Ar sugebėsi atvirai pasakyti?

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 3

Atsakyti

nepartinis 2011 gruodžio 21d., 13:4378.59.63.123

Tai dabar jau atvirai ir aiškiai galiu pasakyti kad jokiu būdu ne už tą partiją kurioje bus šis kandidatas.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą