Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nemokamų renginių era baigiasi

Publikuota: 2011 gruodžio 16 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Šilutiškiams gali tekti pamiršti nemokamus pavakarojimus su muzika Kultūros ir pramogų centre. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Šilutiškiams gali tekti pamiršti nemokamus pavakarojimus su muzika Kultūros ir pramogų centre. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Autorių teisių gynėjai Lietuvos periferijose gesina paskutinius kultūros šviesulius.

Dėl Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (toliau – LATGA) agentūros teisėtų užmojų apmokestinti visus atlikėjų pasirodymus, Šilutėje nuo kitų metų pradžios gali nelikti nemokamų renginių.

Prieš įstatymą visi lygūs

Vadovaudamasis šia pamatine konstitucine nuostata, LATGA agentūros Muzikos skyriaus vedėjo pavaduotojas Arvydas Adamonis tvirtina, kad už kiekvieną viešai atliktą muzikinį kūrinį turi būti mokamas autorinis atlyginimas, kaip numatyta autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme. Ir be jokių išlygų: mokėti reikia už visus viešus pasirodymus, pradedant nemokamais bendrojo lavinimo ar meno mokyklų kolektyvų koncertais, baigiant komerciniais renginiais.

Iš visų muzikinių kūrinių autorių teisių objektais nelaikomi tik Tautiška giesmė ir folkloro kūriniai. Išskyrus kieno nors aranžuotas ar harmonizuotas liaudies melodijas ir dainas, kurios laikomos išvestiniais kūriniais, saugomais autorių teisės, už kurių viešą atlikimą turi būti mokamas autorinis atlyginimas.

Skiriasi tik autorinio atlyginimo paskaičiavimo būdas: už komercinius renginius turi būti sumokėtas tam tikras procentas – nuo 2 iki 7 proc. – nuo gautų pajamų už bilietus, o nemokamiems koncertams ir pramoginiams renginiams, kuriuose kūriniai atliekami gyvai, autorinis atlyginimas paskaičiuojamas pagal tikėtiną žiūrovų skaičių juose, kai renginiai vyksta lauke, arba sėdimų vietų skaičių uždarose patalpose – nuo 30 litų, kai tikėtinas žiūrovų arba sėdimų vietų skaičius neviršija 100, iki 2 000 Lt, kai tikėtinas žiūrovų arba sėdimų vietų skaičius didesnis nei 10 000.

Pareiga pateikti LATGA agentūrai ataskaitas apie įvykusius renginius su juose atliktų kūrinių programa ir sumokėti agentūros paskaičiuotą autorinį atlyginimą tenka renginių organizatoriams.

Renginių sąrašas gali sutrumpėti

Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą LR Seimas priėmė dar 1999 metais, tačiau didesnių problemų dėl jo taikymo, bent jau Šilutėje, lig šiol nekildavo. Užtat dabar, kai LATGA agentūra pareikalavo iš Šilutės kultūros ir pramogų centro ataskaitos apie čia nuo šių metų balandžio pradžios įvykusius renginius, šios įstaigos kolektyvui teko savo kailiu patirti liaudies posakio „gera širdelė – plika subinėlė“ prasmę: visus metus džiuginęs šilutiškius įvairiais nemokamais renginiais, kultūros centras dabar turės iš savo varganų pinigėlių sumokėti agentūrai visus autorinius atlyginimus.

„Nuo balandžio 1 d. iki dabar pas mus buvo surengta apie 20 renginių, iš jų tik 7 organizavo mūsų įstaiga, likusiems mes tik suteikėme patalpas. Tačiau, panašų, kad dabar vieni mes turėsime sumokėti agentūrai visus autorinius atlyginimus, – nuogąstauja Šilutės kultūros ir pramogų centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Rimantė Vitkauskaitė. – Per pirmus tris šių metų mėnesius turėjome tris nemokamus koncertus – minėjome valstybines šventes. Už juos turėjome sumokėti agentūrai beveik 160 litų. Baisu pagalvoti, kokio dydžio sąskaitos sulauksime už visus 20 renginių“.

Šilutės kultūros ir pramogų centras, kaip ir visa savivaldybė, išgyvena ne pačius geriausius laikus – pinigų trūksta viskam. Todėl, anot R. Vitkauskaitės, nuo kitų metų pradžios čia gali nelikti nemokamų renginių. Neskaitant valstybinių švenčių.

„Visi atlikėjai ir kolektyvai, pageidaujantys rengti savo pasirodymus mūsų kultūros ir pramogų centre, bus informuoti apie privalomą sumokėti autorinį atlyginimą. Ir jiems patiems teks spręsti, ar apmokestinti įėjimą į savo pasirodymus, ar iš savo kišenės mokėti agentūrai, nes mes už kitų renginius tikrai daugiau nemokėsime,“ – patikino R. Vitkauskaitė.

Aiškinsis ministerijoje

Šilutės r. savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjai Vilmai Griškevičienei LATGA agentūros reikalavimas vykdyti įstatymą nebuvo netikėtas. Tačiau jai sunku suprasti, kodėl autorinis atlyginimas turi būti mokamas ir už liaudies kūrinių atlikimą.

„Iki šiol mums buvo aiškinama, kad folkloro kūriniams autorių teisių apsauga netaikoma. Todėl aš nusiteikusi viską išsiaiškinti iki galo, – telefonu sakė V. Griškevičienė. – Mes jau ruošiame kreipimąsi į Kultūros ministeriją. Ir patys ten važiuosime, – galbūt mes kažko dar nežinome…“

Beje, autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme po kurio laiko gali atsirasti naujų mokestinių lengvatų. Anot LATGA agentūros Muzikos skyriaus vedėjo pavaduotojo A. Adamonio, Švietimo ir mokslo ministerija jau yra parengusi atitinkamą įstatymo pataisų projektą, pagal kurį edukaciniams renginiams siūloma netaikyti prievolės mokėti autorinio mokesčio.

2 skaitytojų komentarai
Nepartinis. 2011 gruodžio 16d., 17:1678.59.63.123

Dabar už viską reikia mokėti, tame skaičiuje radiją ir televiziją. Nebėra socializmo todėl ir nemokami renginiai baigėsi.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 2

Atsakyti

stebėtojas 2011 gruodžio 16d., 19:1978.61.235.47
Nebėra socializmo, bet nebėra ir iš kur mokėti. Eilinis pilietis liks runkeliu.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą