Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

XXI amžiaus mesijai

Publikuota: 2011 lapkričio 18 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

S. Stankevičius žada sukurti rajone NVO sektoriaus plėtrai itin palankią aplinką. (Oresto Lidžiaus nuotr.)S. Stankevičius žada sukurti rajone NVO sektoriaus plėtrai itin palankią aplinką. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šilutės „darbiečiai“ savo voratinkliu nori apraizgyti visą rajoną.

Darbo partijos Šilutės skyrius, prieš pastaruosius rinkimus į savivaldybių tarybas stebinęs pamario kraštą kone branduolinio skilimo greičiu išaugusiomis partiečių gretomis, šį rudenį užsimojo dar labiau padidinti savo įtaką rajono bendruomenei: „darbiečių“ valdomos nevyriausybinės organizacijos praeitą mėnesį įsteigė Šilutės rajono bendruomenių sąjungą (toliau – sąjunga), į kurią kviečia visas rajone registruotas ir besikuriančias kaimų bendruomenes bei kitas nevyriausybines organizacijas (toliau – NVO), žadėdami jiems visokeriopą pagalbą, įskaitant ir finansinę paramą.

Žada šviesią ateitį

Plačiajai rajono bendruomenei „darbiečių“ įkurta sąjunga prisistatė, tiksliau sakant, norėjo prisistatyti, šį ketvirtadienį taip vadinamo apskritojo stalo susitikime Šilutės seniūnijos salėje. Deja, į renginio organizatorių kvietimą atvykti atsiliepė tik viena kita kaimo bendruomenė, neskaitant tų, kurios jau yra tapusios sąjungos nariais, ir savivaldybės administracijos direktorei „darbietei“ Idai Vasiljevienei tiesiogiai pavaldžių rajono seniūnijų vadovų.

„Darbiečių“ įsteigtai Šilutės rajono bendruomenių sąjungai vadovauja pagėgiškė M. Janavičienė. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

„Darbiečių“ įsteigtai Šilutės rajono bendruomenių sąjungai vadovauja pagėgiškė M. Janavičienė. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Sąjungos pirmininkė, Šilutės „darbiečių“ lyderio, vietinės reikšmės verslo magnato, rajono savivaldybės tarybos nario Sauliaus Stankevičiaus valdomos asociacijos „Pamario delta“ projektų vadovė Marijona Janavičienė su S. Stankevičium daug kalbėjo apie tai, kad reikia „reanimuoti“ Šilutės rajono bendruomenių ir kitų NVO veiklą. Esą per susitikimus su bendruomenėmis jie pastebėję, kad jos mažai bendrauja tarpusavyje ir su savivaldybe. Neva todėl asociacijoje „Pamario delta“ ir gimusi iniciatyva sutelkti jas bendrai veiklai.

Nors Šilutės rajone jau ne pirmus metus veikianti asociacija „Lamatos žemė“, – jos nariais yra per 20 kaimo bendruomenių, – sėkmingai įgyvendina Šilutės rajono kaimo plėtros strategiją, finansuojamą pagal Europos Sąjungos struktūrinių fondų priemonę LEADER+, „darbiečių“ nuomone, to negana.

- „Lamatos žemės“ veikla apsiriboja vien tik projektų vykdymu, bet neapjungia kitų NVO. Todėl kiekviena NVO atskirai eina į savivaldybę su savo popieriais. Tačiau dabar savivaldybė turės paisyti sajungos nuomonės. Taip pat pagerės informacijos apie galimybes dalyvauti programose sklaida tarp bendruomenių, – iš tribūnos savo tiesas dėstė S. Stankevičius. – Bendruomenei, kuri dar nėra Lietuvos kaimo tinkle, padėsime ten įstoti, ir po kurio laiko iš Kaimo tinklo jai bus skirta 15 000 litų parama projektui įgyvendinti.

S. Stankevičius taip pat žadėjo imtis iniciatyvos, kad rajono taryboje būtų priimtas sprendimas rajono biudžeto pinigais remti besikuriančias bendruomenes, kompensuojant joms steigimo išlaidas. Trumpai sakant, jis žada sukurti rajone itin palankią aplinką NVO sektoriui plėstis.

Bendruomenes kuria partiniu pagrindu

Tačiau, ką bekalbėtų, kokius aukso kalnus bežadėtų M. Janavičienė su S. Stankevičium, už naujosios Šilutės rajono bendruomenių sąjungos kyšo niekieno kito, o „darbiečių“ ausys. Pradedant sąjungos steigėjais, iš kurių vienintelės Žemaičių Naumiesčio kaimo bendruomenės vadovus mažiausiai galėtum įtarti partiniais ryšiais su Darbo partija. Kiti gi du steigėjai – paties S. Stankevičiaus vadovaujama asociacija „Pamario delta“ ir Rusnės bendruomenė „Nemuno sala“ (pirmininkas S. Stankevičiaus partietis, verslo partneris ir kolega rajono taryboje Darius Soščeka) – tai ne kas kita, kaip Darbo partijos pagrindu įkurtos organizacijos, kurių tinklas rajone pastaruoju metu, beje, irgi sparčiai plečiasi.

Viena iš Darbo partijos pagrindu šį rudenį įkurtų bendruomenių – Saugų sen. Vilkyčių kaimo bendruomenė „Veiviržo slėnis“ (vadovas Rimgaudas Baltrukonis) jau spėjo įstoti ir į „darbiečių“ bendruomenių sąjungą. Sąjungos nariu jau yra tapusi ir Katyčių kaimo bendruomenė, kurios pirmininkas, Katyčių seniūnijos specialistas Viktoras Vaitiekovas priklausė šią vasarą su Darbo partija susiliejusiai Naujajai sąjungai.

Įžvelgia bendruomenių supriešinimo grėsmę

Nenuostabu, kad už pirmuosius žingsnius žengiančios bendruomenių sąjungos kyšančias „darbiečių“ ausis jau pastebėjo ir kitos politinės jėgos.

Pats S. Stankevičius ketvirtadienio susitikime viešai prisipažino sulaukęs priekaištų iš savivaldybės vadovų dėl partinių bendruomenių kūrimo. Tačiau tai nesulaikė jo nuo užsibrėžto tikslo siekimo.

- Ateitis parodys, – kur lyderis stiprus, ten žmonės ir nueis, – teigė politikas.

V. Laurinaitis tokiame „darbiečių“ užmojuje įžvelgia rajono kaimo bendruomenių supriešinimo grėsmę. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

V. Laurinaitis tokiame „darbiečių“ užmojuje įžvelgia rajono kaimo bendruomenių supriešinimo grėsmę. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Tuo tarpu Šilutės r. savivaldybės tarybos narys liberalcentristas Vytautas Laurinaitis, kuris, beje, taip pat yra ir Vainuto bendruomenės pirmininkas, ketvirtadienio susitikime tik skėsčiojo rankomis, nesuprasdamas, kam steigiama nauja bendruomenių sąjunga, kuri žada tai, kas rajone jau seniai daroma.

- Labai gerai, kad steigiasi asociacijos, partijos ir sąjungos. Tačiau tai, ką jūs žadade, jau 10 metų daroma. Vienintelis dalykas, ko dabar labiausiai reikia kaimo bendruomenėms – tai pinigai. Mes irgi praeitoj kadencijoj siūlėm remti bendruomenes, – nelaikė savyje emocijų V. Laurinaitis. – Todėl nereikia klaidinti žmonių, kad niekas nevyksta…

Po susitikimo politikas sakė matantis vienintelę prasmę, dėl ko rajone įsteigta nauja bendruomenių sąjunga – politinę. Juolab kad Šilutėje vis garsiau kalbama, jog S. Stankevičius ruošiasi kitų metų rinkimams į LR Seimą. Tačiau blogiausia, anot V. Laurinaičio, kad dėl tokių „darbiečių“ užmojų labiausiai gali nukentėti kaimo žmonės.

- Susidaro toks įspūdis, kad sąjungos pirmininke pastatyta moteris, kuri iš viso nieko nežino apie Šilutės rajono bendruomenių veiklą. Todėl nemanau, kad kas nors labai pas juos veršis, – piktinosi V. Laurinaitis. – Tačiau bijau, kad kurdami naujas bendruomenines organizacijas jie tik supriešins kaimo bendruomenes.

Beje, naujai įkurtos Šilutės rajono bendruomenių sąjungos pirmininkė M. Janavičienė gyvena Pagėgiuose.

7 skaitytojų komentarai
DaDa 2011 lapkričio 18d., 19:0778.61.84.129
pirmyn DP, po to dar reikia uzimti pasta ir telegrafa………..

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 34 Thumb down 1

Atsakyti

Anevas 2011 lapkričio 18d., 20:1378.61.237.27
“NVO”(nauja vagiu organizacija),Laurinaitis neturi fantazijos kaip Saulius,Šilutė geriau klestės negu “Vasiukai”,jei Saulių į Tibetą išrinksim,koks čia seimas dar?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 25 Thumb down 1

Atsakyti

Stebėtojas 2011 lapkričio 19d., 10:2688.119.253.187
Tobulas žmogus. Rytą pabudes suprato, jog labai myli kaimo žmones ir nori jiems padėti. Vieša paslaptis, jog apie kaimą Stankevičius žino tik kaip apie vietovę, kur už šašlyką galima papildyti partijos gretas ir kad be jo pagalbos žmonės neatskirs kupiūrų dydžio ir nesuvoks savo poreikių. Kodėl pasirinkta pirmininkė iš Pagėgių rūpintis Šilutės bendruomenėmis, o ne pvz. iš Kėdainių?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 31 Thumb down 2

Atsakyti

Kaimietė 2011 lapkričio 19d., 16:0388.118.204.70

Gal ir gerai, kitos partijos taip pat gali kurti, juk neužpatentavo, kad tik gyventojai naudos turėtų, koks skirtumas kokia partija.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 14

Atsakyti

Puiku 2011 lapkričio 19d., 19:5278.61.57.176
Puiku, tegul kuriasi.
Tik visai nesuprantu prie ko čia Stankevičius. Ar jis taip pat atstovauja kokia nors NVO. Ar pats yra NVO. Kokia čia jo misija?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 27 Thumb down 0

Atsakyti

Rusne 2011 lapkričio 20d., 11:0078.61.68.164
Esu Rusniskis, bet nesu girdejes apie tokia bendruomene Rusneje “Nemuno sala”. Na o apie jos vadova Dariu Soščeka galiu pasakyti tiki tiek – Stankeviciaus pastumdelis, savo nuomones jokios neturi.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 30 Thumb down 2

Atsakyti

kompas 2011 lapkričio 21d., 17:0962.212.201.30
Kas su tavim norės bendrauti- cha, chaaaaaa………..

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą